Menu
 

Plešs: Jūrmalas domei ir nepietiekami argumenti nepieciešamībai palielināt iebraukšanas maksu

  • Autors:  LETA
Foto - Saeimas administrācija Foto - Saeimas administrācija

Jūrmalas dome nav pietiekami argumentējusi nepieciešamību palielināt iebraukšanas maksas apmēru pilsētā, otrdien Satversmes tiesā (ST) sacīja bijušais vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs (AP).

Plešs norādīja, ka pašvaldība nebija izvērtējusi visas citas alternatīvas, kuras spētu samazināt emisiju daudzumu pilsētā, piemēram, Jūrmalā lielu emisiju daudzumu saražo iedzīvotāju apkures paradumi, bet tie netiek aplikti ar kādu atsevišķu nodokli.

Viņš uzsver, ka tiesvedībā ir jautājums par to, cik plaši pašvaldība var rīkoties, lai ierobežotu sabiedrības pārvietošanās brīvību. Jūrmalas dome varētu diferencēt maksu, balstoties uz transportlīdzekļu dzinēja apjomu vai citiem apstākļiem.

ST lietu turpinās skatīt 27.oktobrī plkst.9.00. Lieta ierosināta pēc Jūrmalas pilsētas pašvaldības domes pieteikuma. Noteikumi cita starpā paredz palielināt nodevas par transportlīdzekļu iebraukšanu īpaša režīma zonā Jūrmalas pilsētas administratīvajā teritorijā apmēru vienai dienai bez iebraukšanas reižu ierobežojuma 3 eiro un pagarināt minētās nodevas piemērošanas periodu līdz kalendārajam gadam.

Rīkojumu 2021.gada 16.decembrī izdeva toreizējais vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs (AP). Plešs apstrīdētajā aktā norādīja, ka pēc būtības pieteikuma iesniedzēja ir noteikusi nodevu par pašvaldības ielu lietošanu. Tomēr pašvaldībām neesot dots deleģējums noteikt maksu par pašvaldības ceļu un ielu lietošanu. Tāpat pieteikuma iesniedzēja neesot vērtējusi tās sniegto nodrošinājumu un tā samērīgumu ar nodevas likmes apmēru.

Pieteikuma iesniedzēji uzskata, ka apstrīdētais akts ir pretrunā ar likumā ietverto tiešo likumdevēja pilnvarojumu pašvaldībām noteikt pašvaldību nodevas, to maksāšanas kārtību, ar nodevām apliekamos objektus, likmes, atbrīvojumus un atvieglojumus, kā arī citas prasības. Tāpat apstrīdētais akts aizskarot Satversmes 115.pantā noteiktās pašvaldības iedzīvotāju tiesības dzīvot labvēlīgā vidē.

Kā ziņots, ST vērtē aktu, ar kuru apturēta Jūrmalas domes pērnā gada 30.septembra saistošo noteikumu "Grozījumi Jūrmalas pilsētas domes 2017.gada 12.janvāra saistošajos noteikumos "Par transportlīdzekļu iebraukšanu īpaša režīma zonā Jūrmalas pilsētas administratīvajā teritorijā"" darbība. Dome lūdz tiesu izvērtēt Pleša lēmumu pamatojoties uz Satversmes 115.pantu, kā arī likumu "Par nodokļiem un nodevām" 10.panta trešās daļu, kā arī 12.panta 6.punktu.

Satversmes 115.pants nosaka, ka valsts aizsargā ikviena tiesības dzīvot labvēlīgā vidē, sniedzot ziņas par vides stāvokli un rūpējoties par tās saglabāšanu un uzlabošanu. Savukārt likuma 10.panta trešā daļa nosaka, ka vietējo pašvaldību saistošajos noteikumos par pašvaldības nodevu uzlikšanu jāparedz to maksāšanas kārtība, ar nodevām apliekamie objekti, likmes, atbrīvojumi un atvieglojumi, kā arī citas prasības, kuras paredz citi likumi un Ministru kabineta (MK) noteikumi. Likuma 12.panta pirmās daļas 6.punkts nosaka, ka vietējās pašvaldības domei ir tiesības MK noteikumos noteiktajā kārtībā savā administratīvajā teritorijā uzlikt pašvaldības nodevas par transportlīdzekļu iebraukšanu īpaša režīma zonās.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.