Menu
 

Tekstila savākšanas akcijā siguldieši nodod gandrīz tonnu tekstilizstrādājumu

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Siguldas iedzīvotāji nodevuši 980 kilogramus nevajadzīgo tekstilizstrādājumu, aktīvi piedaloties vides apsaimniekošanas uzņēmuma SIA “Eco Baltia vide” un “Latvijas Zaļā punkta” rīkotajā tekstila savākšanas akcijā sadarbībā ar lielveikalu tīklu “Rimi”, informē akcijas rīkotāji.

Akcija organizēta kampaņas “Stils–Tekstils” ietvaros, un tās laikā Latvijas iedzīvotāji tika aicināti nodot nevajadzīgos tekstilizstrādājumus gan tam paredzētajos sarkanajos konteineros, gan īpašos savākšanas mašīnu izbraukumos, kas mēneša laikā piestāja pie “Rimi” veikaliem 10 pilsētās – Siguldā, Madonā, Daugavpilī, Aizkrauklē, Liepājā, Ādažos, Saldū, Salaspilī, Rīgā un Mārupē. Kampaņa noslēdzās 25.oktobrī ar iedzīvotāju nodotām 145 tonnām nevajadzīgo tekstilizstrādājumu.

Vislielākā atsaucība izbraukuma akcijās bija vērojama Siguldā, kur aktīvi iesaistījās biedrība “Lidojošie eņģeļi”, – tur savākti 980 kg nevajadzīgo tekstilizstrādājumu, kā arī Saldū, kur iedzīvotāji nodevuši 860 kg, un Madonā, kur nodoti 540 kg tekstīliju, vēsta akcijas rīkotāji.

“Rudens, kad mainās gadalaiks un modes sezona, iespējams, ir pats labākais laiks, kad veikt sava skapja revīziju un atbrīvotos no liekajām drēbēm un apaviem, dodot tiem otru iespēju nonākt atkārtotā apritē vai pārstrādē. Kopumā to jutām arī kampaņas aktivitātē, jo nodoto tekstilatkritumu apjoms salīdzinājumā ar citiem mēnešiem palielinājās par 13%. Tekstilatkritumu konteineri šīs kampaņas laikā pildījās raitāk un bija pilnāki, nekā ierasts, par ko priecājamies. Esam gandarīti par daudzo Latvijas iedzīvotāju entuziasmu un mūsu partneru iesaisti, ne tikai veidojot tīrāku personīgo dzīves telpu, bet arī uzlabojot vides tīrību mums apkārt,” saka Kaspars Zakulis, “Latvijas Zaļā punkta” direktors. Daļa savākto tekstilizstrādājumu sadarbībā ar biedrību “Tavi draugi” tiks ziedota Ukrainas iedzīvotāju atbalstam.

“Pēc iedzīvotāju paradumiem redzams, ka ilgtspēja un rūpes par vidi ar katru gadu kļūst arvien aktuālākas, ko varam novērot gan pārtikas izvēlē, gan paradumos, piemēram, uz veikalu doties ar savu iepirkumu somu, retāk izmest pārtiku, ietaupīt līdzekļus un no atlikumiem pagatavot gardu maltīti. Tas pats attiecas arī uz tekstilu, kur mūsu pircēji aktīvi iesaistās un nereti paši ierosina, pie kuriem “Rimi” veikaliem būtu nepieciešams izvietot papildu tekstila konteinerus apģērba otrreizējai pārstrādei gan Rīgā, gan reģionos. Tāpēc esam gandarīti kopā ar partneriem nodrošināt pircējiem arvien plašākas ērtības, apvienojot došanos uz veikalu ar ikdienas nepieciešamību nodot nevajadzīgo tekstilu,” stāsta “Rimi Latvia” sabiedrisko attiecību vadītāja Inga Bite.

Katru gadu 3–5% no poligonos noglabājamā atkritumu apjoma veido tekstils – apģērbs, apavi, mājas tekstils, aksesuāri, kas izmesti sadzīves atkritumos. Vienlaikus Latvijas tirgū ik gadu nonāk 27 000 tonnas jauna un lietota apģērba jeb 14,3 kg apģērba uz vienu iedzīvotāju. Sintētiskās šķiedras, no kurām ražo 60% tekstilizstrādājumu, sadalās aptuveni 200 gadu laikā. Tas nozīmē, ka ķīmiskās vielas ar laiku sāk izplatīties vidē, kā arī tekstils turpina palielināt poligonu kalnu, norāda akcijas rīkotāji.

Mērķis Eiropas Savienības dalībvalstīs ieviest tekstila šķirošanas sistēmu noteikts, lai samazinātu tekstila atkritumu apjomu un modes industrijas ietekmi uz vidi, kā arī veicinātu tekstila atkritumu savākšanu, šķirošanu un atkārtotu pārstrādi. Kampaņas “Stils–Tekstils” ietvaros izdevies būtiski palielināt tekstilatkritumu apjomu, kas nodoti pārstrādei un otrreizējai apritei, nevis izmesti sadzīves atkritumos: līdz ar kampaņas pirmajā posmā šī gada aprīlī savāktajiem tekstilizstrādājumiem kopā otrreizējai apritei vai pārstrādei nodots vairāk nekā 319 tonnu tekstila. SIA “Eco Baltia vide” visā Latvijā šobrīd ir izvietojusi jau vairāk nekā 260 speciālos tekstila šķirošanas konteinerus.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.