Menu
 

Ķekavas domei būs jāpārskata ar "Clean R" līgumā noteikto maksu par bioloģisko atkritumu apsaimniekošanu

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Administratīvā apgabaltiesa ir pilnībā apmierinājusi atkritumu apsaimniekotāja SIA "Clean R" prasību pret Ķekavas novada pašvaldību strīdā par to, uz kādu laika periodu attiecināma iepirkumā norādītā konteineru nomas maksa.

Apgabaltiesa apmierināja "Clean R" pieteikumu un atzina, ka uzņēmums, piemērojot klientiem konkursa finanšu piedāvājumā norādīto sadzīves atkritumu konteineru vidējo nomas maksu mēnesī, ir pareizi izpildījusi Ķekavas novada domes un "Clean R" 2018.gada 31.maijā noslēgto sadzīves atkritumu apsaimniekošanas līgumu.

Ar minēto apgabaltiesas spriedumu ir atcelts Ķekavas domes 2018.gada 13.decembra lēmums daļā, kurā sadzīves atkritumu apsaimniekošanas viena kubikmetra vidējā plānotā gada maksā 10,49 eiro ietverts arī Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas apstiprinātais tarifs par sadzīves atkritumu apglabāšanu atkritumu poligonos un viena sadzīves atkritumu konteinera vidējā nomas maksa 2,53 eiro gadā.

Līdz ar apgabaltiesas spriedumu Ķekavas novada domei uzdots viena mēneša laikā no sprieduma spēkā stāšanās dienas pieņemt lēmumu atbilstoši Ķekavas novada domes un "Clean R" 2018.gada 31.maijā noslēgtajam sadzīves atkritumu apsaimniekošanas līgumam, proti, pašvaldībai būs jāpārskata bioloģisko atkritumu apsaimniekošanas maksa ar "Clean R" atbilstoši iepriekš noslēgtajam līgumam.

Atkritumu apsaimniekošanas likuma 39.panta pirmās daļas 1.punkts nosaka, ka maksu par dalīti savākto bioloģisko atkritumu apsaimniekošanu pašvaldība nosaka 80% apmērā no iepriekš pašvaldības apstiprinātas maksas apmēru par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu, kurā tiek ietvertas visas izmaksas par nešķiroto un dalīti savākto atkritumu savākšanu, pārvadāšanu, pārkraušanu, šķirošanu un citām normatīvajos aktos noteiktajām darbībām, ko veic pirms atkritumu reģenerācijas un kas samazina apglabājamo atkritumu apjomu, maksa par uzglabāšanu un šo darbību veikšanai nepieciešamo infrastruktūras objektu izveidošanu un uzturēšanu, kā arī starpība starp dalīti savāktu bioloģisko atkritumu apsaimniekošanas izmaksām.

Administratīvās apgabaltiesas spriedums vel nav stājies spēkā un to var pārsūdzēt Augstākajā tiesā (AT).

"CleanR" aģentūrai LETA skaidroja, ka prasība bija saistīta ar iepirkuma dokumentācijā iekļautās informācijas interpretāciju, proti, par to, uz kādu laika periodu attiecināma norādītā konteineru nomas maksa.

"Clean R" reģistrēta 2004.gadā, un tās pamatkapitāls ir 1,2 miljoni eiro, liecina "Firmas.lv" informācija. Kompānija ietilpst AS "CleanR grupa".

"CleanR grupas" apgrozījums pagājušajā gadā bija 67,969 miljoni eiro, kas ir par 26,4% vairāk nekā gadu iepriekš, savukārt kompānijas peļņa saruka par 18,3% - līdz 4,86 miljoniem eiro.

Kompānija "CleanR grupa" reģistrēta 2014.gadā, un tās pamatkapitāls ir 346 000 eiro. "CleanR grupa" obligācijas ir iekļautas biržas "Nasdaq Riga" alternatīvajā tirgū "First North".

Iepriekš AT lietu jau bija atgriezusi atkārtotai izskatīšanai. Tiesā iepriekš secināja, ka izskatāmajā gadījumā jautājumā par publisko tiesību līgumā noteiktajā sadzīves atkritumu apsaimniekošanas maksā ietvertajām komponentēm pašvaldības nostāja nav bijusi konsekventa. AT vērsa uzmanību, ka nav pieļaujams, ka visas iepirkuma procedūras gaitā uzturēto interpretāciju par līgumcenu pašvaldība bez tiesiska pamata maina pēc līguma noslēgšanas. Šos apstākļus apgabaltiesa savstarpējā kopsakarā nebija vērtējusi.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.