Menu
 

Ropažos kaislības sit augstu vilni Apriņķis.lv

  • Autors:  Liene Ozola
Foto - facebook.com/Garkalnespagasts Foto - facebook.com/Garkalnespagasts

Jau vairāk nekā divus gadus Garkalnes pagasts ietilpst Ropažu novada sastāvā, taču līdz gada beigām iedzīvotājiem ir jāizšķiras par pagasta turpmāko administratīvo piederību. Vēl nepilnas divas nedēļas – līdz 28. novembrim – Ropažos un arī Ādažos notiek balsojumi par Garkalnes pagasta sadalīšanu. Jau esam ziņojuši, ka tas tiek darīts, jo ir jāpilda likumdevēja griba, proti, Ropažu novada pašvaldībai līdz šā gada 31. decembrim ir jāapstiprina Garkalnes pagasta sadalīšanas plāns un jānosūta tas Ādažu novada pašvaldībai.

Notiek divi balsojumi vienlaikus

Iespējams, apjukumu un neizpratni rada tas, ka šobrīd vienlaikus notiek divi balsojumi. Viens ir publiskā apspriešana. Tas ir process, kas ir līdzīgs jebkura detālplānojuma publiskajai apspriešanai, proti, tajā var piedalīties jebkurš Latvijas iedzīvotājs, kas ir sasniedzis pilngadību. Tātad arī Balvos, Rēzeknē vai Valmierā dzīvojošs pilsonis šobrīd var izteikt savu gribu par Garkalnes pagasta sadalīšanu. To var izdarīt gan klātienē jebkurā klientu apkalpošanas centrā, rakstiskā veidā iesniedzot priekšlikumu Ropažu novada pašvaldībai, gan sūtot uz e-pasta adresi Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt., gan valsts vietotajā ģeotelpiskās informācijas portālā “Ģeolatvija.lv, sadaļā “Iesniegt priekšlikumu”.

Publiskajai apspriešanai ir nodoti trīs tehniski izstrādāti Garkalnes pagasta robežu grozīšanas varianti. Garkalnes pagasta sadalīšanas plāns sastāv no trim iespējamiem risinājuma variantiem. Pirmais paredz nelielas pagasta teritorijas pievienošanu Ādažu novadam. Šajā variantā Ādažu novada valdījumā nododamo teritoriju kopējā platība ir 28,77 hektāri, kur deklarēti 56 iedzīvotāji.

Otrais variants paredz Bukultu, Priedkalnes, Baltezera un Sužu ciema, kā arī dabas teritoriju, Jaunciema kapu teritorijas daļas un iepriekš minēto pirmā plāna varianta vietu pievienošanu Ādažu novada teritorijai. Šajā variantā Ādažu novada valdījumā tiktu nodota 3130 hektārus liela teritorija, kurā deklarēts 3021 iedzīvotājs.

Trešais Garkalnes pagasta sadalīšanas plāna variants paredz pirmajos variantos paredzēto teritoriju, kā arī vēl Priežleju un Garkalnes nodošanu Ādažu novada valdījumā. Šajā variantā Ādažu novada valdījumā nododamo teritoriju kopējā platība ir 6056 hektāri, un tajā deklarēts 5121 iedzīvotājs.

Piedalīties publiskajā apspriešanā ir aicināti arī Ādažu novada iedzīvotāji.

Iedzīvotāju aptauja

Otra iedzīvotāju līdzdalības forma, kas arī tiek rīkota vienlaikus ar publisko apspriešanu, ir iedzīvotāju aptauja. Kā zināms, vislabāko plānu var izveidot, tikai noskaidrojot iedzīvotāju viedokli un ņemot vērā viņu izvēli par sava ciema un apdzīvotās vietas piederību vienai vai otrai pašvaldībai.

Iedzīvotāju aptauja ir svarīgākais pasākums Garkalnes pagasta sadalīšanas plāna izstrādei, kurā savu viedokli tiek lūgti izteikt Ropažu novada un jo īpaši Garkalnes pagasta iedzīvotāji. Tieši iedzīvotāju viedoklim būs noteicošā loma Garkalnes sadalīšanas plāna gala varianta apstiprināšanā. Aptaujā var piedalīties ikviens Ropažu novada iedzīvotājs, kurš ir sasniedzis sešpadsmit gadu vecumu un vismaz sešus mēnešus pirms aptaujas sākuma ir deklarējis savu dzīvesvietu Ropažu novadā, kā arī ikviens Latvijas iedzīvotājs, kuram pieder nekustamais īpašums Ropažu novadā. Aptaujā var piedalīties gan elektroniski, gan klātienē. Aptaujas anketu elektroniski var aizpildīt internetā, autorizējoties sabiedrības iniciatīvu platformā “Lēmējs.lv”, kā arī klātienē jebkurā no aptaujas norises vietām:

  • Garkalnes pagasta teritoriālajā pārvaldē Brīvības gatvē 455 Rīgā;
  • Garkalnes bibliotēkā Vidzemes šosejā 33B Garkalnes pagastā;
  • Ropažu pagasta teritoriālajā pārvaldē Sporta ielā 1 Ropažos;
  • Stopiņu pagasta teritoriālajā pārvaldē Institūta ielā 1A Ulbrokā;
  • Vangažu pilsētas teritoriālajā pārvaldē Meža ielā 1 Vangažos.

Lai saņemtu aptaujas anketu, līdzi uz aptaujas norises vietu ir jāņem personu apliecinošs dokuments – pase vai ID karte.

Neiztiek bez slēptas aģitācijas

Garkalnes novada iedzīvotāji savās pastkastītēs ir saņēmuši jau aizpildītas aptaujas anketas. Tas daļai iedzīvotāju radījis priekšstatu, ka tieši tādā veidā anketa ir jāaizpilda. Apmulsušie iedzīvotāji vērsušies klientu apkalpošanas centrā un vēlējušies nobalsot jau ar šo aizpildīto anketu. Pašvaldības pārstāvji vairākkārt ir publiski uzsvēruši, ka šādu anketu pašvaldība neizplata. To, visticamāk, darījuši kādi neatkarīgie aktīvisti, jau iepriekš atzīmējot variantu, ka vēlas, lai visa Garkalnes pagasta teritorija tiktu pievienota Ādažu novadam. Šajā sakarā Ropažu novada pašpavaldības pārstāvji sola vērsties Valsts policijā par šādu materiālu izplatīšanu.

Arī Garkalnes pagasta iedzīvotāju konsultatīvā padome savā sociālo tīklu kontā uzsvērusi, ka neizplata nekāda veida informatīvos materiālus – ne bukletus, ne skrejlapas –, kas parādījušies iedzīvotāju pastkastītēs.

“Tāpat arī Garkalnes pagasta iedzīvotāju konsultatīvā padome neaģitē iedzīvotājus balsot aptaujā par vienu vai otru administratīvi teritoriālo sadalījumu, attiecīgi ne par vienu, ne par otru pašvaldību, bet iestājas par godīgu un caurspīdīgu šī procesa veikšanu no Ropažu novada pašvaldības puses.”

Nevēlas sadalīšanu

Viena no iedzīvotāju pieminētajām problēmām pašlaik ir transports starp novada centru un Garkalni. Ropažu novada dome atrodas Ulbrokā, un, tā kā tieša transporta no Garkalnes uz to nav, ir jābrauc caur Rīgu. Tas īpaši apgrūtinoši ir vecāka gadagājuma cilvēkiem. Ādažos gan saka – viņi jau šobrīd ir pilnībā gatavi sev pievienot Garkalnes pagastu, ja iedzīvotāji tādu vēlmi izteiks. Ādažu novada pašvaldībā norāda: līdz 1999. gadam Garkalne jau bija kopā ar viņiem, tādēļ jau vēsturiski Garkalni un Ādažus saista ne tikai ceļi, bet arī cita infrastruktūra.

Jau 2019. gadā sabiedrības iniciatīvu platformā “Manabalss.lv” tika savāktas 1234 balsis, paužot vēlmi mainīt administratīvi teritoriālo plānu, kas paredzēja Garkalnes novadu pievienot jaunveidojamajam Ropažu novadam. Šie 1234 iedzīvotāji aicināja reformas ietvaros apvienot Garkalnes un Ādažu novadu. Pēc iniciatīvas iesniegšanas Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā, tā tomēr nemainīja administratīvi teritoriālās reformas gaitu, un reforma tika virzīta atbilstoši Ministru kabineta lēmumam.

Bijušais Garkalnes novada domes deputāts Jānis Lepsis, paužot savu personisko viedokli, vienā no Garkalnes iedzīvotāju sociālo tīklu kontiem publicējis ierakstu, kuram, spriežot pēc atsauksmēm, piekrīt vairāki iedzīvotāji. Lepsis uzver, ka nevēlas pagasta sadalīšanu.

“Garkalnes pagasta iedzīvotāji, kaimiņi, draugi! Pāris minūtes lasāmā un darāmā. Garkalnes pagasta dalīšanai NĒ!” raksta Lepsis. “Novembrī mums, Garkalnes pagasta iedzīvotājiem, un arī citiem Ropažu novada iedzīvotājiem ir iespēja izteikt savu redzējumu par Garkalnes pagasta sadalīšanu un daļas pievienošanu Ādažu novadam, kamēr otra daļa paliks Ropažu novadā.

Es personīgi esmu kategoriski pret Garkalnes dalīšanu. Vai pagastam vajag atrasties Ropažu novadā? Varbūt labāk būtu Ādažu novadā? To ir grūti izlemt, jo savi plusi un mīnusi ir abās pusēs.

Man daudzi uzdod jautājumu, kā labāk balsot par šo, kuru novadu es izvēlos.

Nenoliegšu, ka saprotu, kāpēc.

Bet es saku godīgi, ka neizvēlos nevienu un neesmu ar mieru, ka mūsu pagastu sadala. Es gribētu, lai mūsu pagasts atkal kļūst par novadu, jo esam vairāk nekā pašpietiekami pret citiem novadiem. Negribu, lai esam nomalē Stopiņu pārvaldītajam Ropažu novadam un nomale it kā tuvajam Ādažu novadam. Bet tā būs.

Mūs sadalīs, mēs būsim nomale, tikai kur un kurš ciems. Un no mūsu pagasta nebūs ne smakas. Un arī par iespēju pēc laika izcīnīt savu novadu nedomāsim.

Kas mēs kaut kādi pajoliņi, ka kāds te lems mūsu vietā un mūs sadalīs pa savam prātam?

Kāpēc mēs esam vienīgais pagasts Latvijas Republikā, kuru kāds plosīs un pazudinās starp divām pašvaldībām?

Kāpēc ģimene tiek šķirta? Varbūt darbīgais vīrs Upesciems negrib šķirties no bagātās sievas Priedkalnes? Langstiņi un Baltezers kā dvīņi ar veco un jauno apbūvi ap ezeriem, kuri arī grib palikt vienā ģimenē.

Var mainīt savu mitekli, savu dzīvokli, māju, bet visa ģimene kopā.

Nevienam nav tiesību šķirt un plosīt, kā ienāk prātā, arī tiem, kuri izstrādāja administratīvi teritoriālo reformu un pagasta dalīšanu ierakstīja likumā, arī tiem, kuri sarunāja un slēdza vienošanās par reformu, nevienam nav tiesību iznīcināt mūsu pagastu.

Tāpēc es atbildu tiem, kuri jautā manu viedokli, un stāstu tiem, kuri grib saglabāt esošu pagastu ar saknēm, kopības sajūtu, piederību, atmiņām, draudzību un emociju klāstu, tiem, kuri cer, ka kādreiz atjaunosim Garkalnes novada pašvaldību un būsim paši saimnieki savā saimniecībā.”

Vairāki simti iedzīvotāju pulcējas sanāksmē

Garkalnes pagasta sadalīšanas plāns jau ilgāku laiku ir karstu diskusiju objekts Ropažu, bet jo īpaši Garkalnes pagasta iedzīvotājiem. Tas sadalījis iedzīvotājus krasi pretēju viedokļu paudējos: vieni vēlas Garkalnes pievienošanu Ādažiem, citiem šķiet, ka labāk būtu palikt Ropažu novada teritorijā.

Šonedēļ uz sapulci Berģos bija pulcējušies vairāki simti iedzīvotāju, no kuriem daudzi teica, ka nevēlas pievienoties nevienam novadam, bet palikt kā atsevišķs novads, jo jau šobrīd Garkalnes pagasts ir pašpietiekams, lai veidotu savu novadu. Iedzīvotāji uzsvēra, ka arī finansiāli šogad Ropažu novada budžetā aptuveni 30 miljonus eiro iemaksā tieši Garkalnes pagasta 11 000 iedzīvotāji, kas ir ievērojama visu finanšu resursu daļa. 

Lai gan ir notikušas jau vairākas sanāksmes un diskusijas, iedzīvotājiem šī ir gana sāpīga tēma, pauda Ropažu novada domes priekšsēdētāja Vita Paulāne. Viņa sapulcē klātesošos informēja, ka šobrīd norit iedzīvotāju aptauja un lēmuma pieņemšana notiks, analizējot anketēšanas gaitā savāktos datus. Katra anketa ir numurēta, un tajā jānorāda personas dati – gan piedaloties aptaujā elektroniski, gan papīra formātā. Anketēšanā viedokli var izteikt visi Ropažu novada iedzīvotāji, bet par pamatu tiks ņemts tieši Garkalnes pagasta iedzīvotāju viedoklis.

Anketā iedzīvotājiem, kuru deklarētā dzīvesvieta vai kuru nekustamais īpašums atrodas Garkalnes pagastā, ir jāizvēlas, vai pagasts jāpievieno Ādažu novadam. Tālāk anketā var paust, kuras no Garkalnes pagasta teritorijām būtu jāpievieno Ādažu novadam. Anketā netiek piedāvāti trīs jau gatavie Garkalnes pagasta sadalīšanas risinājumi.

Paulānes ieskatā, ir ļoti svarīgi Garkalnes sadalīšanas variantu veidot atbilstoši iedzīvotāju viedoklim, nevis teritorijas plānotāju vai politiķu lemtajam.

Kas notiks tālāk?

Saskaņā ar publiskās apspriešanas rezultātiem un jo īpaši Ropažu novada un Garkalnes pagasta iedzīvotāju aptaujā izteikto viedokli tiks izstrādāts Garkalnes pagasta sadalīšanas plāna gala variants, kas tiks iesniegts izskatīšanai un diskusijām Ropažu novada pašvaldības domei. Ja iedzīvotāju vairākums būs nobalsojuši atstāt Garkalnes pagastu nesadalītu, arī tas varētu būt par pamatu izstrādātajam variantam, par kuru balsot domes deputātiem.

Gala lēmums būs jāpieņem Ropažu novada domes komitejās, tad domes sēdē un līdz gada beigām jānodod Ādažu novadam, skaidro Ropažu novada pašvaldībā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.