Menu
 

Ziemas apstākļos atkritumu apsaimniekotāji mēdz saskarties ar grūtībām izvest atkritumus

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - "Eco Baltia vide" Foto - "Eco Baltia vide"

Tupinoties snigšanai un salam visā Latvijā, atkritumu apsaimniekošanas uzņēmumi aicina pievērst īpašu uzmanību personīgā transporta novietošanai, rūpēties, lai atkritumi nepiesalt pie konteinera, un informēt par jebkādiem novērotiem ierobežojumiem piekļūt adresei.

Vides apsaimniekošanas uzņēmums SIA "Eco Baltia vide" novēro situācijas, kad piekļuve konteineriem apledojušu un aizputinātu ceļu dēļ ir neiespējama un pat bīstama. Uzņēmums aicina klientus informēt par jebkādiem novērotiem ierobežojumiem piekļūt adresei un atkritumu izvešanu konkrētajā dienā atcelt vai pārcelt uz citu datumu. Lai informētu par apgrūtinātu piekļuvi konteineriem un atceltu plānoto atkritumu izvešanu, pieteiktu izmaiņas grafikā vai saņemtu atbildes uz citiem jautājumiem, klienti aicināti sazināties ar "Eco Baltia vide" klientu apkalpošanas centru.

Vienlaikus SIA "Eco Baltia vide" atgādina, ka ziemas apstākļos īpaša uzmanība jāpievērš personīgā transporta novietošanai. Sniega vai ledus dēļ ielas un daudzdzīvokļu namu pagalmi ir grūtāk izbraucami. Tāpēc automašīnas jānovieto tā, lai specializētais atkritumu savākšanas transports varētu bez šķēršļiem piekļūt konteineriem.

Arī sadzīves atkritumu apsaimniekošanas uzņēmuma "CleanR" pārstāve Liene Rumpane stāsta, ka daudzdzīvokļu namu pagalmi ziemas laikā nereti kļūst grūti izbraucami, jo tā saucamie "vasaras braucēji" ziemas periodā tajos atstāj savus automobiļus. Pirms "ieziemot" savu transportlīdzekli, iedzīvotāji tiek aicināti pārliecināties, vai tas netraucē pārvietoties lielgabarīta transportam - gan operatīvajiem dienestiem, gan atkritumu izvedējiem. L.Rumpane atgādina, ka automobiļiem, ar ko tiek izvesti atkritumi, to gabarītu dēļ ir ierobežotas manevru iespējas, nepieciešams lielāks pagrieziena rādiuss un pastāv liels sānslīdes risks. Tādējādi automobiļu vadītāji rūpīgi izvērtē ceļa apstākļus, lai klientu apkalpošana būtu droša. Ja ceļa stāvokļa dēļ lielgabarīta transportlīdzeklis nevarēs piebraukt pie konteineriem un tādējādi arī pilnvērtīgi apkalpot konkrēto adresi, "CleanR" izvērtēs iespēju izvest atkritumus bez maksas.

Laikā, kad ārā temperatūra noslīd zem nulle grādiem, slapji atkritumi var piesalt pie konteinera apakšas un malām, kā rezultātā tā saturs nebūs izberams konteinera tukšošanas brīdī, norāda "Eco Baltia vide" un "CleanR" pārstāvji. Tāpēc iedzīvotāji tiek aicināti pārliecināties, ka konteinera vāks vienmēr ir aizvērts, lai tajā izmestajam saturam nevarētu piekļūt nokrišņi - sniegs vai lietus. Tāpat ir svarīgi, lai konteinerā netiktu izmesti šķidri atkritumi, piemēram, zupa, piens, kefīrs u.tml., kas var veicināt atkritumu iesalšanu.

Ziemā īpaši svarīgi būtu atkritumus izmest maisā. Šis nosacījums attiecas arī uz bioloģiski noārdāmiem atkritumiem, kurus brūnajā konteinerā ieteicams izmest bioloģiski degradējamā vai papīra maisiņā. Tāpat svarīgi, lai atkritumi konteinerā netiktu sapresēti. Daudzdzīvokļu nama iedzīvotāji ir aicināti vērsties pie nama apsaimniekotāja, lai tas uzstāda nojumi virs atkritumu konteineriem, tādējādi mazināsies atkritumu samirkšanas un piesalšanas risks, norāda "CleanR" pārstāve.

"Esam saskārušies ar to, ka iedzīvotāji atkritumu konteinerā ber sāli, lai atkritumi nesasaltu, bet mēs neieteiktu tā darīt, jo tas nav videi draudzīgi un var būt dārgi, tāpēc vienkāršāk būtu parūpēties, lai atkritumos nebūtu lieka mitruma," stāsta L.Rumpane. Viņa arī norāda, ka privātmāju īpašnieki atkritumu maisus sākotnēji var izlikt ārā un tikai pēc kāda laiciņa izmest konteinerā, jo maisa saturs būs atdzisis, tāpēc tas nepiesals pie konteinera. Izmetot siltu maisu, rodas kondensāts un atkritumi var piesalt pie konteinera malām.

Ja tomēr atkritumi ir piesaluši un vairāk nekā puse konteinera satura šā iemesla dēļ nav tikusi izvesta, "CleanR" klienti aicināti sazināties ar atkritumu apsaimniekotāja klientu servisu, kas izvērtēs papildu atkritumu izvešanas iespēju. Informējot par šādu situāciju, klientam jānorāda, cik daudz atkritumu palika konteinerā.

Pieslēdzieties, lai rakstītu komentārus
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.