Menu
 

Paraksta sadarbības memorandu Rīgas metropoles areāla attīstības veicināšanai

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - Rīgas dome Foto - Rīgas dome

Piektdien Rīgas dome, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM), Rīgas plānošanas reģions un Rīgas un Pierīgas pašvaldību apvienība "Rīgas metropole" parakstīja sadarbības memorandu, apliecinot atbalstu Rīgas metropoles areāla sadarbības modeļa izveidei un ieviešanai, un Rīgas kā Ziemeļeiropas metropoles starptautiskās lomas stiprināšanai, informēja Rīgas pašvaldības Ārējās komunikācijas nodaļā.

Galvenais priekšnoteikums Rīgas metropoles areāla ilgtspējīgai attīstībai ir koordinēta sadarbība starp pašvaldībām, reģionu un valsts institūcijām. Memoranda mērķis ir stiprināt areāla nozīmi valsts līmenī, lai kopīgi risinātu reģiona attīstības izaicinājumus un mērķtiecīgi veicinātu Latvijas starptautisko atpazīstamību un konkurētspēju. Memorandā pausts atbalsts iecerei izveidot vienotu Rīgas metropoles areāla sadarbības modeli un parakstītāju puses apņemas sadarboties tā izstrādē un ieviešanā.

Viens no pirmajiem darbiem, kas jāuzsāk, ir forumā izskanējušo ideju un priekšlikumu pārvēršana praktiskos risinājumos, tādējādi veicinot sadarbību starp Rīgas metropoles areālā ietilpstošajām pašvaldībām un valsti.

Rīgas domes priekšsēdētājs Vilnis Ķirsis uzsvēra: “Rīga un Pierīga ir ekonomisks organisms, kurš funkcionē vienoti, bet to pārvaldība ir sadalīta, radot zaudējumus gan katrai pašvaldībai, gan Rīgai, gan valstij kopumā. Pat OECD atzinumos norādīts, ka, ja Rīga un Pierīga izmantotu savu potenciālu un efektīvi sadarbotos, tad reģions iegūtu par 30% lielāku ekonomisko efektu. Prieks, ka ar katru gadu esam soli tuvāk pilnvērtīgai Rīgas un Pierīgas sadarbībai un strādājam, lai atrastu modeli kā sadarboties.” 

“Rīgas reģions veido 70% no valsts IKP, kas nozīmē, ka esam visas valsts attīstības dzinējspēks. Bet mūsu attīstību ietekmē nacionālā politika – gan transporta un mobilitātes jomā, gan izglītības un zinātnes, gan arī sociālo un drošības jautājumu ziņā. Spēja piesaistīt investīcijas reģionam iet roku rokā ar valsts tautsaimniecības politiku un atbalstu. Tāpēc ir ļoti svarīgi, lai mēs kā reģions būtu sadarbības partneris nacionālā līmenī, pieņemot dažādus plānošanas un valsts politikas veidojošus dokumentus,” norādīja Rīgas vicemērs, Rīgas plānošanas reģiona Attīstības padomes priekšsēdētājs un “Rīgas metropoles” līdzpriekšsēdētājs Edvards Ratnieks.

Savukārt “Rīgas metropoles” līdzpriekšsēdētāja un Ādažu novada domes priekšsēdētāja Karīna Miķelsone uzsvēra, ka metropoles kā biedrības pārstāvētās pašvaldības ir Latvijas ekonomikas sirds un visas valsts attīstības motors:

“Uz Latvijas fona tās darbības rādītāji uzrāda pietiekami pozitīvas attīstības un izaugsmes tendences. Tai pat laikā Baltijas galvaspilsētu reģionu mērogā Rīgas un Pierīgas rādītāji atpaliek. Tas savukārt ietekmē visas valsts attīstības procesus un turpmāko potenciālu. Rīga dažādu iemeslu dēļ saskaras ar tādu izaicinājumu kā iedzīvotāju skaita samazināšanās. Bet biznesa attīstību galvaspilsētā “žņaudz” neatrisinātie pilsētas iekšējās infrastruktūras izaicinājumi un pilsētas biznesa  telpas iekļaušanās valsts un Eiropas transporta tīklā, kas prasa kopējus transporta koridoru risinājumus Rīgas un tās ārtelpas teritorijām.

Tāpēc katrai no pašvaldībām un iesaistītajām pusēm vajadzētu turpināt darīt to, kas līdz šim tām pietiekami labi izdevies, un vienoties par kopējām rīcībām apdzīvotības un mobilitātes telpas tālākajā attīstībā, “nenožņaudzot” galvaspilsētu un vienlaikus neuzliekot grožus ārpilsētas teritoriju izaugsmei, ņemot vērā, ka tās ir vienīgās Latvijas pašvaldības, kas spēj saglabāt pozitīvu iedzīvotāju skaita dinamiku.”

Pieslēdzieties, lai rakstītu komentārus
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.