Menu
 

Baldones novada domē neskaidrības par priekšsēdētāja vietnieces tiesībām apvienot amatus

  • Autors:  LETA
Baldones novada domē neskaidrības par priekšsēdētāja vietnieces tiesībām apvienot amatus arhīvs

Pēc diviem balsojumiem Baldones novada domē radušās neskaidrības par priekšsēdētāja vietnieces Ineses Jēkabsones tiesībām apvienot amatus. Jēkabsone patlaban ieņem domes priekšsēdētāja vietnieces amatu, kā arī domē sniedz konsultācijas zemniekiem.

Par domes priekšsēdētāja vietnieces pienākumu veikšanu viņa, pēc pašas stāstītā, ik mēnesi saņem ap 1370 eiro lielu atalgojumu pirms nodokļu nomaksas, bet par konsultāciju sniegšanu zemniekiem - piemaksu apmēram 400 eiro apmērā pirms nodokļu nomaksas. Papildus Jēkabsone vēlas ieņemt arī lauku attīstības konsultanta amatu Zemkopības ministrijas (ZM) kontrolētajā SIA "Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs", par ko viņai maksātu ap 400 eiro mēnesī pirms nodokļu nomaksas.

Opozīcijas deputāte Viola Āboltiņa (LZP) aģentūrai LETA pauda bažas, ka jautājums par to, vai atļaut Jēkabsonei savienot amatus, bija jāpieņem mēneša laikā no iesnieguma saņemšanas dienas, taču attiecīgais iesniegums domes kancelejā tika saņemts 29.oktobrī, bet dome ārkārtas sēdē par šo jautājumu otrreiz lēma vien 1.decembrī. Āboltiņa arī uzsvēra, ka gadījumā, ja Jēkabsone savienos amatus, tad viņa faktiski saņemtu trīs atalgojumus, turklāt opozīcijas deputāte pauda bažas, ka Jēkabsones lauku attīstības konsultanta amata pienākumi ZM uzņēmumā pārklātos ar zemnieku konsultanta pienākumiem pašvaldībā.

Jēkabsone aģentūrai LETA noliedza plānu vienlaikus saņemt trīs algas. Viņa solīja, ka gadījumā, ja iegūs atļauju apvienot amatus, tad no pašvaldības piemaksas par zemnieku konsultēšanu viņa atteiksies.

Tomēr dome jau 27.novembrī izskatīja jautājumu par to, vai atļaut Jēkabsonei apvienot amatus. Lai gan deputāti balsoja, lēmums tika atzīts par nederīgu. Kā skaidroja Jēkabsone, 27.novembrī "lēmums netika pieņemts, jo mazākums nobalsoja "par" un vairākums atturējās, bet juristi pamatoja, ka šinī gadījumā ir jāpieņem lēmums atļaut vai aizliegt, tāpēc bija jārīko pārbalsošana".

Atkārtotā balsošana par to pašu jautājumu notika domes ārkārtas sēdē sestdien, 1.decembrī, kad septiņi no 13 klātesošajiem deputātiem nobalsoja "par", bet pati Jēkabsone balsojumā nepiedalījās. Divi deputāti uz sēdi nebija ieradušies. Līdz ar to tagad radušās neskaidrības, vai ar šādu balsojumu lēmums atļaut amatu apvienošanu ir vai nav pieņemts.

Pati Jēkabsone sliecas domāt, ka 1.decembra sēdē varētu būt pieņemts amatu apvienošanai labvēlīgs lēmums, jo "teorētiski 13 cilvēki bija sēdē un septiņi nobalsoja par". Tomēr viņa uzskata, ka gala atzinums par to, vai šāds lēmums atļauj viņai apvienot amatus, būs jāsniedz juristiem.

Arī opozīcijas deputāte Āboltiņa atzīst, ka 1.decembra ārkārtas sēdē pieņemto lēmumu var interpretēt divējādi, tomēr viņa uzskata, ka 1.decembrī par šo jautājumu vairs nemaz nebija jālemj, jo Jēkabsonei negatīvs lēmums tika pieņemts jau 27.novembrī. "Pirms pāris dienām bija jau pieņemts domes lēmums par to, ka neatļaut savienot amatus, un tas jau nav atcelts. Līdz ar to pēc šīs [1.decembra] domes sēdes jautājumu ir kļuvis vēl vairāk," norādīja Āboltiņa. Viņa solīja, ka opozīcijas deputāti pārrunās nepieciešamību par domes sēdēs pieņemto vai nepieņemto lēmumu interpretēšanu vērsties kādā augstākā instancē, piemēram, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.