Menu
 

"Pasažieru vilciena" vadītājs: Gada beigās pasažierus varētu pārvadāt 19 jaunie elektrovilcieni

  • Autors:  LETA
Foto - twitter.com/ViviVilciens Foto - twitter.com/ViviVilciens

Šā gada beigās pasažierus varētu pārvadāt 19 jaunie elektrovilcieni, piektdien sacīja AS "Pasažieru vilciens" valdes priekšsēdētājs Rodžers Jānis Grigulis.

Viņš atzīmēja, ka šobrīd "Pasažieru vilciena" īpašumā ir trīs elektrovilcieni, bet kopumā Latvijā ir nogādāti 20 elektrovilcienu sastāvi. Vienlaikus vilcienu ražotāja - Čehijas uzņēmuma "Škoda Vagonka" - mērķis ir līdz šā gada beigām nodot "Pasažieru vilcienam" kopumā līdz 19 no elektrovilcienu sastāviem.

Tāpat Grigulis norādīja, ka "Pasažieru vilciena" mobilajā lietotnē "Vivi" varēs redzēt, kuros reisos brauc jaunie vilcieni un kuros vecie. "Pagaidām šī iespēja ir plānota tikai mobilajā lietotnē, bet uzņēmums apsver iespēju informāciju ievietot arī mājaslapā," viņš sacīja.

Savukārt, jautāts par iespējamajām soda sankcijām Čehijas uzņēmumam "Škoda Vagonka" par jauno elektrovilcienu savlaicīgu nepiegādāšanu, Grigulis norādīja, ka tuvākajās dienās "Pasažieru vilcienam" svarīgākais darbs būs vilcienu pārņemšana. "Sodu sankciju izvērtēšana ir darbs juristiem, lai viņi pabeidz izvērtējumu un pasaka, cik nokavētās dienas ir attaisnotas un cik nav", viņš uzsvēra.

Tāpat Grigulis atzina, ka jaunajos elektrovilcienos nav velosipēdu novietņu, tomēr risinājumi ar "Škoda Vagonku" ir izstrādāti. "Noteikti būs nepieciešams papildu finansējums, bet, ja lēmumi tiks pieņemti pietiekami ātri, tad līdz vasaras sākumam velosipēdu novietņu risinājumi varētu būt ieviesti," teica "Pasažieru vilciena" valdes priekšsēdētājs.

Viņš arī pastāstīja, ka nākamā gada laikā ir plānots palielināt vilcienu reisu skaitu, jo 32 jaunie elektrovilcieni ļaus vilcienus izmantot regulārāk.

Savukārt satiksmes ministrs Kaspars Briškens (P) sacīja, ka elektrovilcienu pārvadājumu uzsākšana ir būtisks solis sabiedriskā transporta attīstībā, jo ar Eiropas Savienības (ES) fondu atbalstu Latvija attīsta dzelzceļu kā sabiedriskā transporta mugurkaulu. "Turpināsim strādāt, lai palielinātu pieturvietu skaitu, nevis slēgtu stacijas, tādējādi veicinot iedzīvotājiem pieejamu un ērtu mobilitāti," uzsvēra Briškens.

Eiropas Komisijas priekšsēdētājas izpildvietnieks Valdis Dombrovskis (JV) norādīja, ka ES finansējums tiek izmantots, lai būtiski uzlabotu sabiedriskā transporta sistēmu Latvijā. "No tā ieguvēji ik dienu būs tūkstošiem pasažieru, kuru dzīves kvalitāte uzlabosies, pateicoties labākai transporta savienojamībai un plašākām mobilitātes iespējām," papildināja Dombrovskis.

"Škoda Group" valdes loceklis Zdeneks Svata atgādināja, ka vilcienu piegādāšanu būtiski ietekmēja Covid-19 pandēmija un Krievijas sāktais karš Ukrainā.

LETA jau vēstīja, ka no piektdienas pasažieru pārvadājumus Tukuma, Aizkraukles un Skultes virzienā sākuši trīs jaunie elektrovilcieni, savukārt sestdien, 16.decembrī, jaunie elektrovilcieni sāks pasažieru pārvadājumus arī Jelgavas virzienā.

Vienlaikus "Pasažieru vilciena" pārstāvji skaidroja, ka visus 32 elektrovilcienus uzņēmums varētu saņemt līdz 2024.gada vidum. Plānots, ka Čehijas uzņēmumam "Škoda Vagonka" līdz 2023.gada beigām "Pasažieru vilcienam" ir jāpiegādā 23 elektrovilcienus, bet 2024.gadā deviņus elektrovilcienus.

Pēc visu jauno elektrovilcienu saņemšanas un to ekspluatācijas sākšanas kompānija plāno ieviest intervāla grafikus elektrovilcienu maršrutos. Attiecīgi darba dienu rītos un vakaros, kas tradicionāli ir noslogotākais laiks, vilcieni kursēs ik pēc 15 līdz 20 minūtēm.

Tāpat ziņots, ka pirmie divi Čehijas uzņēmumā "Škoda Vagonka" ražoto jauno elektrovilcienu vagoni Rīgā tika nogādāti pirms vairāk nekā pusotra gada - 2022.gada jūnijā.

Katrs elektrovilciens sastāv no četriem vagoniem. Viena elektrovilciena garums ir 109 metri. Katrā vilcienā ir sēdvietas 436 pasažieriem un stāvvietas 454 pasažieriem. Vilcienos ir viena līmeņa iekāpšana no paaugstinātajām pasažieru platformām.

Visa projekta kopējās izmaksas paredzētas 257,889 miljonu eiro apmērā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.