Menu
 

Aktīvisti prasa atcelt Ropažu novada Finanšu komitejas lēmumu par Garkalnes pagasta sadalīšanu

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Aktīvie Garkalnes iedzīvotāji izplatījuši vēstuli, kurā aicina atcelt Ropažu novada domes Finanšu komitejas lēmumu par Garkalnes pagasta sadalīšanu, Baltezera ciemu nododot Ādažu novadam.

Kā informēja neapmierināto iedzīvotāju pārstāve Ilze Žūka, tiek prasīts arī nevirzīt šī jautājuma skatīšanu domes sēdē 27.decembrī, kamēr iedzīvotājiem nav sniegts detalizēts skaidrojums par pieņemtā lēmuma leģitimitāti.

Aktīvisti uzskata, ka Ropažu novada Finanšu komiteja nav ņēmusi vērā iedzīvotāju viedokli, jo 64,11% no visiem aptaujas dalībniekiem esot nobalsojuši par Garkalnes pievienošanu Ādažu novadam.

Iedzīvotāji ar šo lēmumu esot neapmierināti un sociālā tīkla "Facebook" grupās izplatot iesniegumu domei, lai apturētu lēmuma pieņemšanu. Tāpat iedzīvotāji tiek aicināti sūtīt iesniegumus Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai (VARAM), tiesībsargam un Latvijas Pašvaldību savienībai.

Iedzīvotāji vērsušies domē ar iesniegumiem, pieprasot iepazīstināt ar domes saistošajiem noteikumiem vai citiem normatīvajiem aktiem, kuros jau pirms balsojuma sākšanas būtu noteikti skaidri nosacījumi, pie kādas iedzīvotāju aktivitātes iedzīvotāju balsojums ir uzskatāms par leģitīmu, un kādā gadījumā aptauja ir jāveic atkārtoti. 

Vēstulē norādīts, ka pretējā gadījumā nebalsojušo iedzīvotāju viedoklis nedrīkst tikt ņemts vērā vispār, jo šie iedzīvotāji neesot teikuši "nē", un esot jāņem vērā tikai to iedzīvotāju viedoklis, kas ir nobalsojuši.

Aktīvie iedzīvotāji pauž šaubas, vai, veicot publisko apspriešanu un iedzīvotāju aptauju par Garkalnes pagasta sadalīšanas plāna izstrādi, dome nav apzināti maldinājusi Garkalnes novada iedzīvotājus, teorētiski piedāvājot izvēlēties vienu no trim iespējamajiem scenārijiem Garkalnes sadalīšanas plānam, bet vēlāk lemjot pilnīgi pretēji.

Kā ziņots, ceturtdien Ropažu novada Finanšu komiteja atbalstīja Garkalnes sadalīšanu, Baltezera ciemu atdodot Ādažu novadam.

Papildus Baltezera ciemam tiek piedāvāts nodot Ādažu novadam atsevišķas vietas, kas ļautu veiksmīgāk apsaimniekot, attīstīt un uzturēt teritorijas, piemēram, Ādažu novadam plānots nodot ciema "Mārsili" attīstībai nepieciešamo teritoriju. Savulaik administratīvi teritoriālās reformas plāni paredzēja Ādažu novadam pievienot lielāku bijušā Garkalnes novada daļu - līdz pat Vidzemes šosejai.

Komitejas sēdē deputāti asi diskutēja par to, vai atbalstīt Garkalnes sadalīšanu un vai iedzīvotāju aptaujā paustie viedokļi ir pietiekami, lai šādu lēmumu pieņemtu.

Kā ziņots, Garkalnes pagasta sadalīšanas plāna gala variants tiks izskatīts Ropažu novada domes sēdē 27.decembrī, pēc tam plāns tiks nosūtīts Ādažu novada pašvaldībai.

No 30.oktobra līdz 28.novembrim notika Garkalnes pagasta sadalīšanas plāna projekta publiskā apspriešana un iedzīvotāju aptauja. Tajā lielākā daļa aptaujas dalībnieku no Garkalnes pagasta pauda atbalstu pievienošanai Ādažu novadam. Trešdien Garkalnes iedzīvotāji izplatīja atklātu vēstuli, kurā aicināja ņemt vērā viņu viedokli, lemjot par Garkalnes pievienošanu Ādažu novadam.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.