Menu
 

2023. gads Pierīgas novados (1) Apriņķis.lv

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto – adazunovads.lv Foto – adazunovads.lv

JANVĀRIS

Plūdi Ādažu novadā

Šis gads Pierīgā iesākās gluži tāpat kā beidzas – ar ziņām par plūdiem un no applūstošajām teritorijām evakuētiem cilvēkiem. Otrdien, 3. janvārī, portāls “Apriņķis.lv” ziņoja, ka ap plkst. 8.00 no rīta glābēji saņēmuši izsaukumu uz Nūrnieku ielu Ādažos, kur, ceļoties ūdens līmenim Gaujā, bija applūdusi privātmāju teritorija. Par 35 centimetriem ūdens līmenis Gaujā bija cēlies arī Carnikavā, sasniedzot 1,25 metrus. Ādažu novadā no applūstošām privātmājām ar laivu izglābti deviņi cilvēki un divi mājdzīvnieki.

Jūrmalas teātrī pēc renovācijas atsākas izrādes

Kopš 2021. gada vasaras Jūrmalas teātrī notika vērienīgi remontdarbi, taču mēģinājumi un darbs pie jauniestudējumiem turpinājās Jūrmalas Kultūras centrā. Izrādes teātra atjaunotajās telpās atsākās 13. janvārī ar Stīvena Mallatrata un Sūzena Hilla gotisko trilleri “Sieviete melnā” Imanta Jaunzema režijā. Savukārt Jūrmalas teātra leļļu studijas pirmā izrāde – Daces Lasenbergas luga pēc Žaņa Grīvas pasakas motīviem “Diegabikša piedzīvojumi” ar Ingunas Radziņas lellēm un viņas režijā – notika 22. janvārī plkst. 12.00.

Foto – jurmalasteatris.lv


FEBRUĀRIS

Plašs ugunsgrēks dronu ražotnē Mārupē

Februāris Pierīgā sākās ar lielu ugunsnelaimi Mārupē, kur 7. februārī plašs ugunsgrēks izcēlās “Edge Autonomy” bezpilota lidaparātu ražošanas ēkā – ar atklātu liesmu dega divstāvu ražošanas ēka 600 kvadrātmetru platībā, kā arī blakus novietotā produkcija 20 kvadrātmetru platībā. Karstuma ietekmē bija bojātas trīs automašīnas. Tā kā liesmas turpināja strauji izplatīties, turklāt veidojās spēcīgs sadūmojums, dzēšanas darbos tika iesaistīti plaši Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta spēki – aptuveni piecdesmit ugunsdzēsēji, deviņas autocisternas, trīs autokāpnes un ķīmijas auto, kā arī starptautiskās lidostas “Rīga” ugunsdzēsēju komanda ar autocisternu un personālu.

“Edge Autonomy” (iepriekš “UAV Factory”) ražo bezpilota sistēmu tehnoloģijas, kas tiek piegādātas valdības, komerciāliem un akadēmiskiem klientiem gandrīz 70 valstīs. Uzņēmums tiek uzskatīts par vienu no vadošajiem pasaules līmeņa bezpilota lidaparātu tehnoloģiju ražotājiem. “Edge Autonomy” droni tiek piegādāti arī Ukrainas armijas vajadzībām.

Uzņēmuma īpašnieks ir ASV uzņēmums “Edge Autonomy Holdings, LLC”.

Foto – LETA


Jaunmārupē atklāj Mārupes Mūzikas un mākslas skolas ēku

Jaunmārupē 27. februārī tika atklāta pārbūvētā Mārupes Mūzikas un mākslas skolas ēka. Skola piedzīvojusi ievērojamas pārvērtības – rekonstruēta vecā divstāvu ēka 1024 kvadrātmetru platībā un izbūvēta jauna četrstāvu piebūve 2267 kvadrātmetru platībā, tādējādi kvalitatīvu mācību procesu mūsdienīgā un skolas vajadzībām pielāgotā vidē tagad var nodrošināt 600 audzēkņiem līdzšinējo 450 vietā.

Jaunajai skolas ēkai ir četri stāvi, kuros izvietotas 49 klases mūzikas un mākslas novirziena audzēkņiem, telpas pedagogiem, kā arī palīgtelpas.

Foto – Mārupes novada pašvaldība


MARTS

Rīgas reģionu atzinīgi novērtē Eiropā

16.martā portāls “Apriņķis.lv” ziņoja, ka laikraksta “Financial Times” izdevuma “fDi Intelligence” ziņojumā “Nākotnes Eiropas pilsētas un reģioni 2023”, kurā apskatītas perspektīvākās investīciju vietas Eiropā, Rīgas reģions ieguvis augsto ceturto vietu kategorijā “Mazie nākotnes reģioni – cilvēkkapitāls un dzīvesveids”.

Galvaspilsēta Rīga reitingā ieņem desmito vietu kopvērtējumā starp vidēja lieluma Eiropas pilsētām, bet vidēja lieluma Eiropas pilsētu grupā kategorijā “Cilvēkkapitāls un dzīvesveids” – ceturto vietu.

Rīgas plānošanas reģionu veido valstspilsētas Rīga un Jūrmala, kā arī septiņi novadi – Ādaži, Mārupe, Ķekava, Olaine, Ropaži, Salaspils un Sigulda.

Ilustrācija – RPR


Saulkrastos ūdenī nolaists šogad pirmais būvētais kuģis

Saulkrastu novada Zvejniekciemā esošajā Skultes ostā 24. marta rītā svinīgā ceremonijā ūdenī tika nolaists šogad pirmais kuģubūvētavā “ASK Enterprise” būvētais kuģis. Tam dots vārds “Karianne”, un par kuģa krustmāti tika izvēlēta Saulkrastu novada pašvaldības Komunikācijas un tūrisma nodaļas vadītāja Baiba Stjade.

Tieši Saulkrastos 1857. gadā tika uzbūvēts Latvijā pirmais burinieks, vārdā “Wictoria”, ar vairāk nekā 100 reģistra tonnu nestspēju. Kuģi Pabažu jūrmalciemā uzbūvēja Pabažu pagasta zemnieks Pēteris Balodis no Pēterupes ciema. Saulkrastu piekrastē laika posmā no 1852. līdz 1913. gadam uzbūvēti 52 (iespējams, vēl vairāk) burinieki.

Foto – Saulkrastu novada pašvaldība


APRĪLIS

Partija “Stabilitātei” nevarēs izmantot Siguldas preču zīmi “S!”

Aprīlī tika pasludināti spriedumi vairākās Pierīgas novadiem nozīmīgās lietās, tostarp 11. aprīlī tika apstiprināts izlīgums strīdā starp Siguldas novada pašvaldību un politisko partiju “Stabilitātei”, kas paredz, ka politiskais spēks savas darbības laikā pārtrauks izmantot Siguldas lietoto preču zīmi “S!”.

Izlīgumā paredzēts, ka partija pilnībā pārtrauks izplatīt un lietot informatīvos materiālus, kuros redzama preču zīme “S!”, kā arī pilnībā pārtrauks lietot šo preču zīmi reklāmās, partijas biroja darbā, uz suvenīriem un aksesuāriem, tostarp gan drukātajos, gan elektroniskajos medijos.

Foto – no arhīva


Ķekava zaudē lietā par azartspēlēm

Satversmes tiesa 20. aprīlī, pasludinot spriedumu, informēja, ka Ķekavas novada pašvaldības saistošo noteikumu par azartspēļu aizliegumu apturēšana atbilst normatīvajam regulējumam. Līdz ar to Ķekavas novada dome zaudēja tiesvedībā, kurā tā apstrīdēja bijušā vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Artūra Toma Pleša izdoto aktu, ar kuru tika apturēta Ķekavas novada pašvaldības 2021. gada 8. septembra saistošo noteikumu “Par azartspēļu organizēšanu Ķekavas novadā” darbība. Bijušais ministrs apstrīdētajā aktā norādīja, ka noteikumi neatbilst normatīvajiem aktiem ar augstāku juridisko spēku.

2021.gada novembra sākumā novadā stājās spēkā saistošie noteikumi, kas paredzēja turpmāku azartspēļu organizēšanas aizliegumu. Ķekavas novada pašvaldība bija pirmā Latvijā, kas izmantoja likumā pašvaldībām doto pilnvarojumu izdot saistošos noteikumus, ar kuriem tās nosaka vietas un teritorijas, kur azartspēles nav atļauts organizēt.

Foto – Valsts kanceleja


Turpinājums sekos.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.