Menu
 

Baldones novada pašvaldība pārtraukusi ielu apgaismojuma iepirkumu

  • Autors:  LETA
Baldones novada pašvaldība pārtraukusi ielu apgaismojuma iepirkumu Foto: pixabay.com

Baldones novada pašvaldība pārtraukusi ielu apgaismojuma iepirkumu, kura specifikācijas bijušas līdzīgas citu pašvaldību iepirkumiem un atbilstošas tikai vienam uzņēmumam, liecina informācija pašvaldības mājaslapā.

Lēmumu par iepirkuma pārtraukšanu pašvaldība publiskojusi šonedēļ, lai arī tas esot pieņemts jau pagājušajā nedēļā, 30. novembrī. Iepirkums pārtraukts, jo nepieciešami būtiski papildinājumi tehniskajās specifikācijās.

Pārtrauktajā iepirkumā pašvaldība vēlējusies sarūpēt 323 LED gaismekļus ar kontrolieriem un satiksmes uzskaites sensoriem. Apgaismojumam pēc uzstādīšanas būtu jānodrošina piecu gadu garantija.

Pašvaldība iepirkumā bija arī noteikusi, ka iepirkuma pretendentam pēdējo piecu gadu laikā jābūt izpildītiem līgumiem par vismaz 300 LED gaismekļu uzstādīšanu, un izpildīti vismaz divi līgumi par vismaz 200 000 eiro.

TV3 raidījums "Nekā personīga" pagājušās nedēļas nogalē ziņoja, ka 11 pašvaldības izsludinājušas iepirkumu konkursus par LED apgaismojuma uzstādīšanu savās teritorijās, un visām šīm pašvaldībām iepirkumu specifikācijās minētas ļoti līdzīgas prasības, kurām atbilst tikai viens uzņēmums, kas gaismekļus uzstāda, un viens, kas tos ražo.

Līdz šim konkursi noslēgušies Gulbenē, Ķekavā un Ludzā. Visos uzvarējusi Daugavpils būvfirma SIA "Derex". Tā uzstādīs gaismekļus, ko ražojis vairākos kriminālprocesos iesaistītā uzņēmēja Māra Martinsona biznesa partneriem piederošais SIA "Vizulo". Ne pašvaldību ierēdņi, ne Vides investīciju fonds nespējot izskaidrot, kā tā ir sanācis, ka dažādiem konkursu nolikumu rakstītājiem izdevies vienāds rezultāts. Konkursus būvniekam izsludinājušas Daugavpils, Baldones, Saulkrastu un vēl astoņas pašvaldības.

Pirmā iepirkumu izsludinājusi Ķekavas novada pašvaldība. Tajā varējuši piedalīties pretendenti, kuriem pēdējos piecos gados bijis līgums par vismaz 200 LED gaismekļu un to vadības sistēmas uzstādīšanu, kā arī montēti auto plūsmas detektori. Gaismekļiem pašvaldība prasījusi parametrus, kas atrodami viena ražotāja katalogos. Konkursā pieteicies un uzvarējis viens pretendents – Daugavpils firma "Derex", kas izmanto SIA "Vizulo" gaismekļus.

Daugavpils pašvaldības izsludinātā konkursa nolikumā ir identiska prasība kā Ķekavā un citās pilsētās, ka pretendentam piecu gadu laikā ir jābūt uzstādījušam vismaz 200 LED gaismekļus ar vadības sistēmu, vēstīja "Nekā personīga", norādot, ka Daugavpils dome grib mainīt 1300 gaismekļus 12 ielās. Projekta izmaksas plānotas 1,6 miljoni eiro, bet darbu veicēju pilsēta izvēlas atklātā konkursā, kas noslēgsies 10. decembrī.

Rīgas Tehniskās universitātes Industriālās elektronikas un elektrotehnikas institūta pētnieks Ansis Avotiņš raidījumam atzina, ka, gatavojot šādu sarežģītu un specifisku iepirkumu konkursu nolikumus, ņemt piemēru un konsultēties ar citām pašvaldībām ir tikai normāla prakse. "Kāpēc jūs domājat, ka būtu jābūt ļoti atšķirīgām specifikācijām?" retoriski vaicāja Avotiņš.

Raidījums noskaidrojis, ka Ķekavas pašvaldības konkursa iepirkuma nolikumu un tehnisko specifikāciju, no kura špikoja arī Saulkrastu pašvaldība, gatavojis Daugavpils uzņēmums "Rem Pro". Šī firma piedalījusies arī Daugavpils konkursa tapšanā. Ķekavas ierēdņiem neesot šaubu, ka darbs izpildīts kvalitatīvi un konkurss ir pašvaldībai izdevīgs. Ķekavas pašvaldība "Rem Pro" iepirkuma konkursa specifikācijas sagatavošanai piesaistījusi, veicot cenu aptauju.

Tomēr saskaņā ar "Lursoft" datiem konkursa specifikāciju rakstītājs "Rem Pro" ir saistīts ar konkursa uzvarētāju "Derex". 2013. gadā "Rem Pro" ieķīlājis savu mantu, lai būvnieks varētu saņemt vairāku simtu tūkstošu eiro vērtu kredītu "Luminor" bankā. Parāds joprojām nav dzēsts, vēstīja "Nekā personīga".

"Derex" pieder Aleksejam Krasko, kurš ir arī vienīgais uzņēmuma valdes loceklis. Savukārt uzņēmuma "Vizulo", ar kura gaismekļiem strādā "Derex", patiesā labuma guvēja caur vairākām kompānijām ir Linda Zeltiņa, liecina "Lursoft" dati. Uzņēmuma ciešs sadarbības partneris ir firma "Lucidus", kur īpašniekos pastarpināti ir arī izmanīgā Martinsona ģimene, vēstīja "Nekā personīga".

"Vizulo" apgaismos ielas arī Gulbenē un Ludzā. Abās pilsētās tehniskos noteikumus gatavojusi cita Daugavpils firma – SIA "Forston", taču arī tai rezultāts sanācis ļoti līdzīgs kā konkurentam "Rem Pro" – "Vizulo" gaismekļus uzstādīs "Derex", vēstīja "Nekā personīga".

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.