Menu
 

2023. gads Pierīgas novados (3) Apriņķis.lv

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - Autotransporta direkcija Foto - Autotransporta direkcija

SEPTEMBRIS

Vilcienu pietura “Inčupe” netika slēgta

Septembris atnāca ar ziņu, ka Sabiedriskā transporta padome nolēmusi līdz šā gada beigām slēgt sešas dzelzceļa stacijas, tostarp trīs Pierīgā – pieturas “Dārziņi” un “Rumbula” Aizkraukles līnijā un “Inčupe” Saulkrastu līnijā. Padome apgalvo, ka pasažieru plūsma uz un no šīm pieturām esot neliela. Vienlaikus sabiedrības iniciatīvu portālā “Manabalss.lv” tika sākta parakstu vākšana par Inčupes apkaimes iedzīvotājiem pieejamas dzelzceļa stacijas nodrošināšanu. Tika savākts gandrīz pusotrs tūkstotis parakstu, un 12. oktobrī VAS “Latvijas dzelzceļš” paziņoja, ka vilcienu pietura “Inčupe” netiks slēgta un vilcienu apstāšanās saraksts pieturvietā nemainīsies.

Zelta rudeni Siguldā sabojā vandaļi

Baudīt zelta rudeni Siguldā daudziem apmeklētājiem droši vien traucēja pastaigu takai Gaujas Nacionālajā parkā nodarītie bojājumi, kas tika konstatēti 19. septembrī. Kāpnēm, kas savieno Gaujas senleju ar Šveices ielu Siguldā (pie Siguldas mākslu skolas “Baltais flīģelis”), bija pilnībā vai daļēji izlauzti vairāki pakāpieni, vietām bija nolauztas arī margas. Šādi bojājumi kāpnes padara bīstamas un nelietojamas, tādēļ taka līdz pat oktobra vidum bija slēgta.

Foto – Dabas aizsardzības pārvalde


OKTOBRIS

Kautiņš Ķekavas skolā

Oktobra sākumā sociālajos tīklos plaši izplatījās video no Ķekavas vidusskolas, kur skolas telpās kāds 9. klases skolēns piekauj citu šīs skolas audzēkni. Cietušajam pusaudzim Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā konstatēts smadzeņu satricinājums, kā arī esot traumēta mugura.

Valsts policija sāka administratīvā pārkāpuma procesu par skolēna piekaušanu Ķekavas vidusskolā, kuras rezultātā viņam nodarīti miesas bojājumi. Ķekavas vidusskolas direktore Sandra Pugovka ar Ķekavas novada domes atbalstu izdeva rīkojumu, kurā bija noteikts, ka kautiņa iniciatoram līdz lietas apstākļu noskaidrošanai mācību viela jāapgūst attālināti.

Lai mazinātu vardarbību izglītības iestādēs, Ķekavas novada pašvaldība aicināja steidzamības kārtā pieņemt grozījumus Bērnu tiesību aizsardzības likumā, ar kuriem izglītības iestādei aizdomu gadījumā būtu tiesības pārbaudīt skolēna somu. Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija ir atbalstījusi grozījumus Izglītības likumā, kas paredz ļaut skolu direktoriem drošības apsvērumu dēļ pārmeklēt skolēnu mantas.

Foto – kekava.lv


Salaspils kodolreaktora demontāža atkal atlikta

Salaspils kodolreaktora izpētes darbu kavēšanās dēļ tie oktorbrī atkal par desmit mēnešiem pagarināti. Salaspils kodolreaktora izpētes darbi, kas ir nepieciešami, lai noteiktu radioaktīvo atkritumu apjomu, kāds radīsies kodolreaktora likvidēšanas un demontāžas darbu laikā, tiek kavēti, jo šo darbu izpildei piesaistītais apakšuzņēmējs ir Ukrainā reģistrēta sabiedrība, taču Ukrainas teritorijā norisinās karadarbība.

Kopumā līguma izpildes termiņš pagarināts par 14 mēnešiem, jo jau pērn tas tika pagarināts par četriem mēnešiem.

Sākotnēji Salaspils kodolreaktora likvidācijas pasākumus bija plānots sākt 2015. gadā un pabeigt piecu gadu laikā. 2020. gadā reaktora likvidācija netika sākta. Arī citi 2020. gadā plānotie pasākumi – iepirkumu veikšana un līgumu noslēgšana par būvprojektu izstrādi – nav īstenoti.

Foto – arhīvs


NOVEMBRIS

Garkalnes sadalīšana rada nemierus

Jau vairāk nekā divus gadus Garkalnes pagasts ietilpst Ropažu novada sastāvā, taču līdz šā gada beigām iedzīvotājiem bija jāizšķiras par tā turpmāko administratīvo piederību. Novembrī notika iedzīvotāju aptauja Ropažos, vienlaikus tika rīkotas arī anonīmas aktivitātes, proti, Garkalnes novada iedzīvotāji savās pastkastītēs saņēma jau aizpildītas aptaujas anketas. Tas daļai iedzīvotāju radīja priekšstatu, ka tieši tādā veidā anketa ir jāaizpilda. Iedzīvotāji vērsās klientu apkalpošanas centrā un vēlējās nobalsot ar šo jau aizpildīto anketu.

Vairums Garkalnes iedzīvotāju nobalsoja par to, ka vēlas visas pagasta teritorijas pievienošanu Ādažiem, savukārt Ropažu novada Finanšu komiteja atbalstīja Garkalnes sadalīšanu, Baltezera ciemu atdodot Ādažu novadam.

Foto – facebook.com/Garkalnespagasts


Baldonē neapmierināti ar atkritumu apsaimniekotāju

Ķekavas novada Baldones iedzīvotāji ir neapmierināti ar jaunā atkritumu apsaimniekotāja “Celan R” rīcību, ceļot tarifu trešajā mēnesī pēc darbības uzsākšanas šajā pašvaldībā. No 1. novembra Baldonē, tāpat kā pārējā Ķekavas novadā, atkritumu apsaimniekošanu nodrošina SIA “Clean R”, kas iepirkumā piedāvāja par 1 eiro mazāku maksu nekā iepriekšējais apsaimniekotājs – Ogres SIA “Marss”.

Daudziem iedzīvotājiem šķita nepareizi mainīt atkritumu apsaimniekotāju. Jaunajam pakalpojuma sniedzējam sākot atkritumu apsaimniekošanu, iedzīvotāji aktīvi ziņoja, piemēram, par to, ka sniega dēļ “Clean R” neizved atkritumus situācijās, kad iepriekšējais apsaimniekotājs “Marss” to esot spējis izdarīt. Tāpat iedzīvotāji aktīvi pauda neapmierinātību ar maksas paaugstināšanu.

Foto – arhīvs


DECEMBRIS

Jūrmalā nosaka vienu iebraukšanas maksu visu gadu – 3 eiro

No nākamā gada 1. februāra par iebraukšanu Jūrmalā būs jāmaksā 3 eiro līdzšinējo 2 eiro vietā un caurlaižu režīms darbosies visu gadu, nevis tikai vasaras sezonā.

Lēmumu par iebraukšanas maksas palielināšanu un caurlaižu režīma noteikšanu visa gada garumā Jūrmalas dome pieņēma jau 2021. gada 30. septembrī, taču vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs izdeva rīkojumu par šo grozījumu darbības apturēšanu. Jūrmalas pašvaldība šo rīkojumu apstrīdēja Satversmes tiesā.

Satversmes tiesa atzina, ka noteikumi ir apturēti nepamatoti. Pašvaldība bija tiesīga, pirmkārt, noteikt īpaša režīma zonu ar mērķi aizsargāt labvēlīgu vidi, otrkārt, noteikt nodevu par transportlīdzekļu iebraukšanu šādā zonā.

Foto - www.jurmala.lv


Raksta pirmās divas daļas lasiet šeit un šeit.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.