Menu
 

Jūrmalā vēlreiz pagarināts Lielupes krasta stiprinājumu izbūves darbu gala termiņš

  • Autors:  LETA
Foto - www.jurmala.lv Foto - www.jurmala.lv

Jūrmalas dome nolēmusi vēlreiz pārcelt Lielupes radīto plūdu un krasta erozijas risku apdraudējumu novēršanas pasākumu Dubultos-Majoros-Dzintaros darbu noslēguma termiņu, aģentūra LETA noskaidroja pašvaldībā.

Kā LETA ziņoja iepriekš, būvdarbi šai objektā tika sākti 2021.gada februārī. Sākotnējais līgumā paredzētais būvdarbu gala termiņš bija 12 mēneši. Saskaņā ar vienošanos starp domi un būvnieku termiņš vairākkārt pārcelts. Pēdējā vienošanās paredzēja par gala termiņu noteikt 2023.gada 8.decembri.

Projekta īstenošanas gala termiņu domes sēdē 28.decembrī nolēma pagarināt līdz 2024.gada 31.oktobrim, iesniedzot priekšlikumu Centrālajai finanšu un līgumu aģentūrai (CFLA) slēgt vienošanos par projekta īstenošanas termiņa pagarinājumu. Ar to saistītās papildu izmaksas tiks ieturētas no būvuzņēmēja.

Pašvaldībā skaidro, ka būvdarbu izpildes termiņš tika pagarināts, ņemot vērā to, ka pēc iedzīvotāju pieprasījuma un ierosinājumiem būvprojektā 2021.-2022.gadā bija nepieciešams izstrādāt jaunus papildu risinājumus un to pilnvērtīgi realizēt 2023.gadā nebija iespējams.

Būvdarbu izpildi 2023.gadā kavējuši ne tikai papildu risinājumu realizācija, bet arī hidrometeoroloģiskie apstākļi, tostarp vētras, kā arī ierobežotā specifisku pakalpojumu (cinkošana) pieejamība Latvijā.

Kā teikts domes lēmumā, atbilstoši būvuzņēmēja sniegtajai informācijai laika posmā no 2023.gada 27.marta, kad pēc tehnoloģiskā pārtraukuma beigām ir atsākti būvdarbi objektā, līdz 2023.gada 8.decembrim, kad noteikts tehnoloģiskais pārtraukums būvdarbiem objektā, ir veikta krasta nostiprinājuma rievsienas izbūve vairāk kā 85% apmērā, drenāžas tīklu izbūve orientējoši 45% apmērā un lietus ūdens kanalizācijas tīklu izbūve orientējoši 6% apmērā no kopējā būvprojektā noteiktā apjoma.

Būvuzņēmējs esot atzinis savu vainu būvdarbu līgumā noteikto saistību neizpildē un uzņēmies pilnu atbildību par saistību izpildi. Būvuzņēmējs ir iesniedzis domei aktualizētu, detalizēti izstrādātu būvdarbu līguma darbu izpildes kalendāro grafiku.

Dome 28.decembrī apstiprināja Jūrmalas pašvaldības kopējās projekta īstenošanas pabeigšanai plānotās nepieciešamās izmaksas 5,24 miljoni eiro, no tām kopējās projekta attiecināmās izmaksas ir 4,64 miljoni eiro, no kurām ERAF finansējums ir 1,86 miljoni eiro, valsts budžeta dotācija ir 121,71 tūkstotis eiro un Jūrmalas pašvaldības līdzfinansējums ir 2,66 miljoni eiro.

Faktiskās projekta īstenošanas izmaksas un to finansēšanas avoti tiks noteikti pēc vienošanās par projekta īstenošanas termiņa pagarinājumu noslēgšanas ar CFLA.

Būvdarbus veic SIA "RR Nord", būvuzraudzību nodrošina SIA "Firma L4", krasta nostiprināšanas būvprojektu izstrādāja valsts SIA "Meliorprojekts", kas veic arī autoruzraudzību.

SIA "RR Nord" pieder Andrejam Laškovam, liecina "Firmas.lv" dati. Uzņēmuma apgrozījums 2022.gadā bija 6,79 miljoni eiro, bet peļņa mazliet pārsniedza 20 tūkstošus eiro.

Kā jau ziņots iepriekš, Lielupes kreisais krasts lejpus Majoru stacijai ir pakļauts dabiskai erozijai. To nosaka straumes virzība pa pamatgultni, kas šajā upes posmā ir tuvāk kreisajam krastam. Eroziju pastiprina arī ledus iedarbība ledus iešanas laikā. Posmā no Majoru stacijas līdz Plūdu ielai nav palienes, un krasta erozijai un applūšanas riskam ir tieši pakļautas apbūvētās teritorijas.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.