Menu
 

Salaspilī pārdēvē Maskavas ielu, turpmāk būs Ķesterciema iela

  • Autors:  Apriņķis.lv
Attēls - www.salaspils.lv Attēls - www.salaspils.lv

2023.gada 28.decembrī Salaspils novada dome pieņēma lēmumu mainīt Salaspils pilsētas Maskavas ielas nosaukumu, piešķirot ielai nosaukumu "Ķesterciema iela", informē Salaspils novada pašvaldībā.

Maskavas iela Salaspilī izveidota 1971.gadā uz vēsturiskā privātmāju Ķesterciema robežas, būvējot daudzdzīvokļu namus Rīgas HES celtnieku izmitināšanai. Padomju okupācijas režīma laikā visā PSRS teritorijā, t.sk. Latvijā, ielu nosaukumi apdzīvotās vietās tika piešķirti atbilstoši tā laika ideoloģiskajām prasībām - ielas tika nosauktas gan dažādu revolucionāru, PSRS valsts un komunistiskās partijas darbinieku, Sarkanās armijas vadoņu un varoņu vārdos, gan arī ieguva ar komunistisko ideoloģiju saistītu kustību, organizāciju vai notikumu nosaukumus, vai, kā šajā gadījumā, PSRS galvaspilsētas - Maskavas vārdu.

Atsakoties no nosaukumiem, kas saistīti ar padomju okupācijas režīmu, kā arī stiprinot un atbalstot Latvijas valsts nostāju pret Krievijas Federācijas pilna mēroga militāro iebrukumu Ukrainā, Salaspils novada dome nolēma mainīt Maskavas ielas nosaukumu uz tādu nosaukumu, kas iekļaujas latviskā kultūrvidē, sekmē tās vērtību saglabāšanu un attīstību, kā arī atbilst latviešu valodas un Latvijas vēstures tradīcijām, skaidro pašvaldībā.

Sākotnēji Salaspils novada dome pieņēma lēmumu "Par pašvaldības ielas "Maskavas iela" nosaukuma maiņu", ar kuru tika atbalstīti priekšlikumi Maskavas ielas nosaukuma pārdēvēšanas variantiem: "Skanstes iela", "Latgales iela", "Ķesterciema iela" un "Ikšķiles iela". Atbilstoši normatīvo aktu prasībām domes lēmums tika nosūtīts Valsts valodas centram atzinuma saņemšanai.

Valsts valodas centra atzinumā norādīts, ka, izvērtējot piedāvātos Maskavas ielas jaunā nosaukuma variantus, Valsts valodas centrs secina, ka saskaņā ar vietvārdu informācijas noteikumu 37.2.5.apakšpunktu (piešķirot oficiālos vietvārdus un oficiālos paralēlnosaukumus, mainot vietvārdu statusu vai precizējot to rakstības formu, vietvārdu piešķīrējinstitūcijas priekšroku dod vietvārdam, kas iespējami precīzi raksturo attiecīgā ģeogrāfiskā objekta īpatnības vai tā atrašanās vietu) šajā gadījumā priekšroka dodama nosaukumam "Ķesterciema iela", savukārt pārējie nosaukuma varianti atzīstami par mazāk atbilstošiem. Secinājumu pamato fakts, ka pašreizējās Maskavas ielas trase izvietojas gar vienu no vēsturiskā Salaspils privātmāju rajona - Ķesterciema - robežām. Ņemot vērā iepriekšminēto, Valsts valodas centrs par atbilstošu informācijas noteikumu prasībām atzīst priekšlikumu par "Maskavas ielas" oficiālā vietvārda maiņu uz "Ķesterciema iela".

Mainot Salaspils pilsētas Maskavas ielas nosaukumu uz "Ķesterciema iela", pašvaldības administrācija par ielas nosaukuma maiņu informēs uz šīs ielas esošo māju dzīvokļu īpašniekus, kā arī nodrošinās jauno adrešu plāksnīšu izgatavošanu un nodošanu māju īpašniekiem (daudzdzīvokļu dzīvojamo māju dzīvokļu īpašnieku kopībām), norāda pašvaldībā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.