Menu
 

Ministre: Iedzīvotāju aptaujai ir konsultatīvs raksturs

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - Ropažu novada pašvaldība Foto - Ropažu novada pašvaldība

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV), ceturtdien darba vizītē viesojoties Ropažu novadā, uzsvēra, ka lēmumiem par Garkalnes sadalīšanu jābūt izsvērtiem, izvērtējot gan sabiedrības viedokli, gan arī ekonomiskos un telpiskos kritērijus.

Kā esam jau vēstījuši, Garkalnes pagasta sadalīšana, par kuru lēmums Ropažu novada domei bija jāpieņem līdz aizvadītā gada beigām, ir radījusi pamatīgu spriedzi Garkalnes iedzīvotāju vidū. Daļa pagasta iedzīvotāju vēlas, lai Garkalne tiktu pievienota Ādažu novadam, taču, kā atzina Bērziņa, garkalniešu intereses un viedokļi ir atšķirīgi, pat pretrunīgi. Ministrijā arī saņemta vēstule par to, ka visam Garkalnes pagastam ir jāpaliek Ropažu novadā. Savukārt Ropažu novada dome šobrīd ir atbalstījusi Garkalnes pagasta sadalīšanu, Baltezera ciemu pievienojot Ādažu novadam, bet pārējo teritoriju atstājot Ropažu novadā.

“Šobrīd referendumu likumā nav paredzēta iespēja mainīt novadu robežas, bet ir Ministru kabineta noteikumi, kas paredz, ka no 2025. gada iedzīvotājiem aptauju veidā būs iespēja izteikt savu vēlmi būt viena vai otra novada teritorijā. Šī vēlme būs juridiski saistoša un tiesiska un vērtējama novada domei, bet šobrīd tā nav. Garkalnē notikušajai aptaujai ir konsultatīvs raksturs, un pašvaldības dome var pieņemt gala lēmumu,” skaidroja Bērziņa.

Vienlaikus viņa uzsvēra, ka iedzīvotāju vēlme nebūs vienīgā, kas jāņem vērā. Ir noteikti arī papildu kritēriji, piemēram, jāievēro teritoriālā vienotība, lai nebūtu tā, ka kādu pagastu izrauj no novada vidus. Jābūt arī attīstības centram. 

Garkalnes pagasta iedzīvotāju aptaujā vairākums – 64% – atbalstījuši pievienošanos Ādažu novadam. Tikmēr daļa Garkalnes pagasta iedzīvotāju ir sašutuši par Ropažu novada domes lēmumu Ādažu novadam atdot tikai atsevišķas Baltezera teritorijas.

Bērziņa skaidroja: lai reformas rezultātā tapušajiem jaunajiem novadiem ļautu strādāt līdz 2025. gadam jeb vienu vēlēšanu ciklu, likumdevējs nav paredzējis, ka šajā laikā var grozīt novada robežas, izņemot Garkalnes un Varakļānu gadījumu.

Ja Ādažu novada dome nepiekritīs Ropažu novada pašvaldības ierosinājumam un vienošanās netiks panākta, pēc 2025. gada Garkalnes iedzīvotāji varēs lemt par savu teritoriju.

Arī tiesībsargs ir saņēmis vairākus Garkalnes iedzīvotāju un nevalstisko organizāciju iesniegumus saistībā ar Garkalnes pagasta sadalīšanu, apstiprināja tiesībsarga biroja pārstāve Ruta Siliņa.

Decembrī aktīvie Garkalnes iedzīvotāji izplatījuši vēstuli, kurā aicina atcelt Ropažu novada domes Finanšu komitejas lēmumu par Garkalnes pagasta sadalīšanu, Baltezera ciemu nododot Ādažu novadam. Aktīvisti uzskata, ka Ropažu novada Finanšu komiteja nav ņēmusi vērā iedzīvotāju vairākuma viedokli.

Piektdien vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa dodas vizītē uz  Ādažu novadu, lai ar Ādažu novada pašvaldības domes vadību pārrunātu iespējamos risinājumus Garkalnes sadalīšanai, kā arī aktuālos vides un infrastruktūras jautājumus.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.