Menu
 

Jūrmalas dome grozījusi budžetu, lai atlīdzinātu 1,2 miljonu eiro zaudējumus būvuzņēmumam "Beteks NK"

  • Autors:  LETA
Foto - www.jurmala.lv Foto - www.jurmala.lv

Jūrmalas domes sēdē pieņemti budžeta grozījumi saistībā ar 2008.gadā sākto tiesvedību un piešķirti līdzekļi būvuzņēmuma "Beteks NK" prasības daļējai apmierināšanai, aģentūru LETA informēja pašvaldības pārstāve Zane Leite.

Tiesa nosprieda, ka pašvaldībai jāatlīdzina zaudējumi 1,2 miljoni eiro, vienlaikus tiesa noraidīja SIA "Beteks NK" prasību par zaudējumu mazliet vairāk nekā miljona eiro apjomā un nokavējuma procentu - 1,8 miljonu eiro piedziņu.

Kā skaidro pašvaldībā, tad tiesvedība, kas sākās 2008.gadā, ir ilgusi vairāk nekā 15 gadus. Lieta ir sena, komplicēta un saistīta ar ne tikai Jūrmalas pašvaldības lēmumiem un darbībām, uzsver pašvaldībā.

Sarežģījumi sākušies jau 2000.-2001.gadā, kad zemesgrāmatā sākotnēji tika reģistrētas īpašumtiesības uz atsevišķiem Jūrmalas pašvaldībai piederošiem nekustamajiem īpašumiem. Zemesgrāmatā 2001.gadā īpašumi bija ierakstīti Jūrmalas pašvaldības īpašumā, bet vēlāk 2012. un 2013.gadā tika atzīts, ka tie pieder valstij. Līdz ar to 2005.gadā noslēgtie nomas līgumi ar SIA "Beteks NK" tika atzīti par spēkā neesošiem. Šis fakts bija pamats attiecīgā prasījuma daļējai apmierināšanai.

Dome norāda: būtiski ir tas, ka 2004.gadā Jūrmalas pilsētas domes pieņemtie lēmumi, kā arī 2005.gadā noslēgtie zemes nomas līgumi bija pamatoti ar faktiskajiem apstākļiem un tiesību normām, kas pastāvēja tai konkrētajā brīdī. Pilsētas dome, pieņemot lēmumus, vadījās pēc pieejamās informācijas - Zemesgrāmatā reģistrētā īpašumtiesību statusa. Attiecīgi Jūrmalas pašvaldība, pamatojoties uz ierakstiem Zemesgrāmatā, bija nekustamo īpašumu likumīgais īpašnieks, un īstenoja savas kā īpašnieka tiesības, tostarp tiesības iznomāt īpašumus.

Attiecībā uz vēršanos pret atbildīgajām amatpersonām regresa kārtībā tiks izvērtētas un apsvērtas pieejamās iespējas normatīvo aktu un termiņu ietvaros, pauž pašvaldībā.

Kā LETA jau rakstīja, Augstākā tiesa pērnā gada beigās noraidīja Jūrmalas domes kasācijas sūdzību par Kurzemes apgabaltiesas spriedumu, ar kuru lemts no domes par labu uzņēmumam "Beteks NK" piedzīt 1,2 miljonus eiro, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.

Lietā bija strīds par zemi, kuru dome izīrēja uzņēmumam 2005.gadā. Uzņēmums sāka nekustamā īpašumu būvniecību, bet vēlāk būvdarbi bija jāaptur, jo zeme nepiederēja Jūrmalas domei. Lieta tiesā nonāca 2008.gadā, bet noslēdzās vien pērnā gada beigās. Tagad domei būs jāatlīdzina naudas summa 1,2 miljonu eiro apmērā.

Informācija "Firmas.lv" liecina, ka "Beteks NK" 2022.gadā strādāja ar 269 368 eiro peļņu. Uzņēmums reģistrēts 2004.gadā, un tā pamatkapitāls ir 2840 eiro.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.