Menu
 

Ropažu novada pašvaldības budžeta prioritāte šogad būs izglītība

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Ropažu novada pašvaldības domes sēdē apstiprināts budžets 2024. gadam, 43% no pašvaldības budžeta izdevumiem ir atvēlēti izglītībai kā galvenajai šī gada prioritātei, liecina informācija pašvaldības vietnē.

Ropažu novadā turpinās stabils iedzīvotāju skaita pieaugums visās pagastu teritorijās. 2023. gada decembra beigās novada iedzīvotāju skaits ir pieaudzis par 2% salīdzinoši ar 2023. gadu un sasniedza 37 538. Iedzīvotāju skaita pieaugumam ir tieša ietekme uz budžetu, jo palielina pakalpojumu pieprasījumu izglītībā, slodzi publiskās infrastruktūras nodrošināšanā, sociālajos un komunālajos pakalpojumos, kā arī drošības jautājumos.

2024.gada pamatbudžeta ieņēmumi ir apstiprināti 82 528 249 eiro apmērā, izdevumi – 85 270 696 eiro apmērā. Apstiprināta pašvaldības 2024.gada pamatbudžeta finansēšana 2 742 447 eiro apmērā, ieskaitot naudas līdzekļu atlikumu (uz gada sākumu – atlikums gada beigās) 1 774 030 eiro apmērā un aizņēmumus (saņemts-atmaksāts) 968 417 eiro apmērā.

2024.gada ieņēmumu plāns ir samazinājies par 14 644 220 eiro, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, kas saistīts ar plānoto ieņēmumu no īpašumu pārdošanas, ieņēmumu no Eiropas struktūrfondiem un valsts mērķdotāciju samazinājumu. Salīdzinoši ar 2023. gadu, par 18 281 394 eiro samazinājušies arī plānotie budžeta konsolidētie izdevumi. 2024.gadā būtisks izdevumu pieaugums ir kredītu procentu maksājumu izdevumiem un pedagogu atalgojumam.

Šogad Ropažu novada pašvaldības iemaksas pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fondā ir  9 272 878 eiro, kas ir par 6% vairāk nekā 2023.gadā.

Lielākie budžeta izdevumi (43%) plānoti izglītības jomai – 36 204 399 eiro apmērā. Izglītības iestādēs tiks atjaunota un papildināta materiāli tehniskā bāze vairāk kā 700 000 eiro apmērā. Pirmsskolas izglītības iestādēs plānoti remonti par kopējo summu 490 577 eiro, tostarp Vangažu PII “Jancis” ieejas kāpņu remonts un rotaļlaukumu renovāciju divām grupām, vecā korpusa kāpņu telpas apdares remonts, jumta kapitālais remonts; Ropažu PII “Annele” vienas grupas telpu remonts un fasādes remonts; Ulbrokas vidusskolas ķīmijas kabineta un laboratorijas remonts, kā arī centrālās ēkas ieejas mezgla rekonstrukcija u.c.

Sociālajai aizsardzībai plānoti 6 832 670 eiro, kas ir par 40% vairāk salīdzinoši ar 2023.gadu. Sabiedriskajai drošībai un kārtībai plānots 7% palielinājums.

Lai efektīvāk izmantotu pašvaldības budžeta līdzekļus novada infrastruktūras apsaimniekošanā un pakalpojumu sniegšanā iedzīvotājiem, šogad tiks pabeigta pašvaldības kapitālsabiedrību reorganizācija.

No lielākajiem plānotajiem projektiem, kuru īstenošana plānota šogad, pašvaldībā min Ulbrokas vidusskolas piebūves būvniecības pabeigšanu; turpināsies projektēšana un tiks uzsākta būvniecība gājēju un velosipēdu ceļam gar valsts autoceļu P4 un valsts autoceļu P5, piesaistot Atveseļošanās fonda līdzfinansējumu. Tiks uzsākta projektēšana Garkalnes Mākslu un vispārizglītojošās pamatskolas piebūvei un Berģu Mūzikas un mākslas pamatskolas jaunā korpusa būvniecībai.

Piesaistot ES līdzfinansējumu, tiks uzsākta jaunas pirmsskolas izglītības iestādes būvniecība Garkalnē. Garkalnes pagastā tiks veikta Priežu ielas pārbūve. Ropažos tiks veikta gājēju tilta pār Lielo Juglu būvniecība un Ropažu ambulances ēkas rekonstrukcija. Vangažu pilsētā plānots pabeigt Siguldas ielas posma pārbūvi un uzsākt Dārzu, Saules un Parka ielas posmu pārbūvi.

Īstenojot ilgtermiņa finanšu politiku, pašvaldība turpinās darbu pie Eiropas Savienības struktūrfondu un citu finanšu instrumentu līdzekļu piesaistes infrastruktūras sakārtošanai un pilnveidošanai, lai varētu īstenot novadam un tā attīstībai nozīmīgus projektus, vēsta novada domē.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.