Menu
 

Saulkrastu novads šogad plāno tērēt 22,5 miljonus eiro

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Saulkrastu novada budžeta izdevumi šogad plānoti 22,5 miljoni eiro, liecina Saulkrastu novada domes deputātu apstiprinātais pašvaldības budžets.

Budžeta ieņēmumi plānoti 20,3 miljoni eiro, budžeta atlikums no 2023.gada ir 2,6 miljoni eiro, savukārt plānotie aizņēmumi ir 1 miljons eiro. Kopā finanšu resursi izdevumu segšanai šogad plānoti 23 943 412 eiro.

Budžeta izdevumi plānoti 22,5 miljoni eiro, kā arī pašvaldība plāno šogad atmaksāt aizņēmumu pamatsummu un pirmstermiņa aizņēmumu 1,26 miljonus eiro.

Šogad plānots palielināt pašvaldības kapitālsabiedrības SIA "Saulkrastu komunālserviss" pamatkapitālu par 61 000 eiro.

Gada beigās plānots budžeta atlikums 176 000 eiro.

Ziedojumu un dāvinājumu naudas līdzekļu atlikums gada sākumā ir 4626 eiro, ko plānots izlietot atbilstoši saziedoto naudas līdzekļu noteiktajiem mērķiem.

Lielāko daļu budžeta ieņēmumu veido nodokļi, no tiem lielākais īpatsvars ir iedzīvotāju ienākuma nodoklim - 63% jeb 11,8 miljoni eiro no ieņēmumu kopapjoma, kā arī 11% jeb 2 miljoni eiro - nekustamā īpašuma nodoklis. 18% jeb 3,3 miljoni eiro budžeta ieņēmumu ir transfertu maksājumi jeb no valsts saņemtās mērķdotācijas.

Pašvaldības nenodokļu ieņēmumu galvenie veidi ir dabas resursu nodoklis par dabas resursu ieguvi un vides piesārņošanu - 52 000 eiro, ostu pārvalžu iemaksas - 130 000 eiro, kā arī ieņēmumi no ēku un būvju (īpašumu) pārdošanas 292 850 eiro.

Saulkrastu novada pašvaldības pamatbudžeta izdevumi šim gadam plānoti 22,5 miljonu eiro apmērā, tajā skaitā izdevumos ir iekļauti arī pašvaldības aģentūras "Saulkrastu veselības un sociālās aprūpes centrs" izdevumi - 1,8 miljoni eiro.

Izglītībai atvēlēti 35% jeb 7,4 miljoni eiro no pašvaldības budžeta izdevumiem. Tie ir izdevumi visām novada izglītības iestādēm un ar tām saistītajiem izglītības pakalpojumiem, tajā skaitā iekļauta astoņu mēnešu, no janvāra līdz augustam, valsts mērķdotācija pedagogu algu un sociālo iemaksu segšanai.

Ekonomiskās darbības nodrošināšanai atvēlēti 19% jeb 3,8 miljoni eiro. Šajos izdevumos iekļauta gan dažādu infrastruktūras projektu īstenošana, tajā skaitā izdevumi iepriekšējā periodā iesākto Eiropas Savienības līdzfinansēto projektu realizācijas turpināšanai, gan ceļu apsaimniekošana, ielu apgaismojuma uzturēšana un citi izdevumi.

Vispārējiem valdības dienestiem plānots tērēt 15% no budžeta izdevumiem. Šajā sadaļā atrodas pašvaldības administrācijas izdevumi - 1 741 141 eiro, dzimtsarakstu nodaļas izdevumi - 70 071 eiro, procentu maksājumi Valsts kasei par aizņēmumiem - 335 592 eiro, līdzekļi neparedzētiem gadījumiem - 52 350 eiro, kā arī iemaksas pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fondā, kas šogad ir noteiktas 1 301 321 eiro.

Sabiedriskajai kārtībai un drošībai atvēlēti 3% no budžeta izdevumiem jeb 0,6 miljoni eiro, savukārt veselības jomai - 1% no budžeta izdevumiem.

Pašvaldības teritoriju un mājokļu apsaimniekošanai tiks izmantoti 9% no visiem budžeta izdevumiem. Šīs funkcijas sastāvā ir plānoti izdevumi pašvaldības Īpašumu apsaimniekošanas nodaļai, tajā skaitā paredzēti remontdarbi pašvaldības iestādēs. Paredzēta arī dotācija SIA "Saulkrastu komunālserviss", ko paredzēts izlietot meliorācijas grāvju tīrīšanai un atjaunošanai Zvejniekciemā un Sējā, beigto dzīvnieku utilizācijai, dotācija ūdenssaimniecībai un pieslēgumu centralizētajai kanalizācijas sistēmai līdzfinansēšanai.

Atpūtai, kultūrai un reliģijai budžetā ieplānoti 9% jeb 1 777 315 eiro izdevumu, kas paredzēti Saulkrastu sporta un ģimeņu centram, novada bibliotēkām, Sējas sporta zālei un kultūras centram.

Sociālajai aizsardzībai šogad ieplānota desmitā daļa no budžeta izdevumiem. Šajā pozīcijā ir ne vien bāriņtiesas, sociālā dienesta darbības un pakalpojumu nodrošināšana, bet arī pašvaldības aģentūras "Saulkrastu veselības un sociālās aprūpes centrs" sociālās mājas uzturēšanas izdevumi, Nodarbinātības valsts aģentūras piešķirtie līdzekļi bezdarbniekiem un līdzekļi sociālajiem pabalstiem.

Šogad pašvaldība īstenos vairākus infrastruktūras projektus, piemēram, Melnsila ielas seguma atjaunošanu un ietves izbūvi, īstenos projekta "Ēkas Raiņa 7 Saulkrastos energoefektivitātes uzlabošana" atlikušos darbus - lietusūdens kanalizācijas sistēmas

izbūvi un teritorijas labiekārtošanu, izbūvēs apgaismojumu Centrālajā ielā, Kāpu ielā un Ainažu ielā 12, rekonstruēs Raiņa un Ainažu ielu krustojumu, izbūvēs gājēju ietves pie autoceļa Saulkrasti-Sēja-Ragana no Tallinas šosejas līdz Rožu bulvārim, rekonstruēs terasi izbūvēs apgaismojumu pie basketbola laukuma Raiņa ielas galā.

Bērnudārzā "Rūķītis" plānota lietusūdens kanalizācijas rekonstrukcija.

Pašvaldība šogad turpinās dalību arī projektā "Klimata viedās Baltijas pludmales un tūrisms", kā arī plāno iegādāties autobusu un mikroautobusu skolēnu pārvadāšanai un iegādāties zemi.

Šā gada budžetā ieplānots finansējums vairāku investīciju projektu tehniskās dokumentācijas izstrādes sākšanai, piemēram, energoefektivitātes uzlabošana un lifta šahtas piebūve novada pašvaldības ēkā Raiņa ielā 8 Saulkrastos, gājēju ietves būvprojekta izstrāde pie autoceļa Saulkrasti-Sēja-Ragana, energoefektivitātes uzlabošana bērnudārza "Bitīte" ēkā Maija ielā 7, Pabažos.

Plānota arī basketbola terases būvprojekta izstrāde, tehniski ekonomiskais pamatojums un būvprojekts minimālā sastāvā Mobilitātes punkta izveidei Saulkrastos, kā arī Jūras parka labiekārtošana.

Lai sāktu Saulkrastu kultūras nama telpu rekonstrukciju, šogad paredzēts finansējums arī kultūras nama arhitektoniski mākslinieciskajai izpētei.

Šā gada 1.janvārī kopējā Saulkrastu novada pašvaldības aizņēmumu summa Valsts kasē ir 10 938 519 eiro. Šogad aizņēmumu pamatsummu atmaksa būs 788 324 eiro, bet aizņēmumu procentu un apkalpošanas maksa - 335 592 eiro, kas ir 8% no plānotajiem pamatbudžeta ieņēmumiem.

Pabeidzot trīs projektu realizāciju, šogad tiks atgriezts priekšfinansējums Eiropas Savienības politikas instrumentu un pārējās ārvalstu finanšu palīdzības līdzfinansētajiem projektiem, samazinot kredītsaistību apjomu Valsts kasē par 471 240 eiro.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.