Menu
 

"Rail Baltica" izbūvei nepieciešama īpašuma atsavināšana Mārupē raisa deputātu pārdomas par atlīdzības taisnīgumu

  • Autors:  LETA
Foto - Ieva Ābele, Saeima Foto - Ieva Ābele, Saeima

Saeimas Juridiskās komisijas deputāti šodien uzsvēra nepieciešamību nodrošināt taisnīgu atlīdzību gadījumos, kad nekustamos īpašumus valsts atsavina sabiedrības vajadzībām.

Komisijas vadītājs Andrejs Judins (JV) akcentēja, ka šādos gadījumos būtu jānodrošina atbilstoša kompensācija īpašniekam.

Līdzīgi deputāts, bijušais Satversmes tiesas (ST) vadītājs Gunārs Kūtris (ZZS) atzīmēja, ka ST savulaik atzinusi, ka taisnīga atlīdzība nozīmē tādu summu, kas ļauj iegādāties līdzvērtīgu īpašumu.

Jautājums sēdē aktualizējās saistībā ar grozījumu likumprojektā "Par nekustamo īpašumu atsavināšanu dzelzceļa līnijas "Rail Baltica" izbūvei" skatīšanu. Tajā paredzēts atsavināt Mārupes novadā esošu īpašumu. Īpašniece līdz šim cerēja, ka varētu saņemt pretī līdzvērtīgu zemesgabalu, tomēr līdz šim tāds nav piedāvāts.

Tā kā grozījumu likumā pieņemšanai atbilstoši satiksmes nozares pārstāvju paustam vēl laiks līdz rudens sākumam, tad komisija gatava dot laiku vēl kādu risinājumu rašanai, piemēram, cita zemesgabala kā kompensācijas atrašanai. No Mārupes novadā pašvaldības pārstāves paustā gan secināms, ka, vai nu tas būtu sarežģīti izdarāms, vai arī šādu risinājumu nebūtu iespējams rast šādu zemesgabalu trūkuma dēļ.

Judins aicināja tiesību ekspertus sagatavot atbildes uz ar šo lietu saistītajiem jautājumiem.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.