Menu
 

Pēc septiņu deputātu pieprasījuma Mārupes domei būs jālemj par priekšsēdētāja Ences atstādināšanu no amata

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Pēc septiņu deputātu pieprasījuma Mārupes domei būs jālemj par priekšsēdētāja Andreja Ences (LRA) atstādināšanu no amata, informēja domes deputāts Aivars Osītis (LA).

Pieprasījumu domei atbrīvot no amata domes priekšsēdētāju Enci parakstījuši deputāti Ilze Bērziņa (LA), Jānis Kazaks (LA), Aivars Osītis (LA), Guntis Ruskis (LA), Normunds Orleāns (JV), Andris Puide (NA), Oļegs Sorokins (NA).

Aicinājums tapis, atsaucoties uz publiski pieejamu informāciju, ka Rīgas rajona tiesa 2024.gada 30.janvārī lēma Enci atzīt par vainīgu apsūdzībā, kas celta pašvaldības amatpersonai par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, kas izraisījusi smagas sekas, piemērojot 18 900 eiro lielu soda naudu, atņemot tiesības divus gadus ieņemt amatpersonu amatus valsts un pašvaldību iestādēs.

Lai gan Rīgas rajona tiesas spriedums vēl neesot stājies spēkā, tas skaidri norādot uz būtiskiem uzticības zaudēšanas un reputācijas apdraudējuma riskiem, kas nav savienojami ar pašvaldības domes priekšsēdētāja amatu, norāda Osītis.

"Ences augstprātība un neaizskaramības sajūta ir pārsteigums pat domes deputātiem. Mārupes novads nav domes priekšsēdētāja privāts uzņēmums, kuru var vadīt, kā vēlas, nerēķinoties ar iepriekš pieļautajām rupjajām kļūdām un likumpārkāpumiem. Mēs, Mārupes novada domes deputāti, esam spiesti vēlreiz publiski pieprasīt Encem atkāpties no domes vadības, jo šāds lēmums būs visu novada iedzīvotāju interesēs," skaidro Osītis.

Pašvaldību likuma 19. pants nosaka, ka pieprasījumu par domes priekšsēdētāja vai priekšsēdētāja vietnieka atbrīvošanu no amata izskata tuvākajā domes sēdē, bet ne vēlāk kā 10 darbdienu laikā no pieprasījuma saņemšanas dienas. Ja šajā laikā nav paredzēta domes kārtējā sēde, domes priekšsēdētājam jāsasauc domes ārkārtas sēde.

Rīgas rajona tiesa janvāra beigās kādreizējo Babītes novada pašvaldības uzņēmuma "Babītes siltums" kapitāla daļu turētāja pārstāvi, tagadējo Mārupes novada domes priekšsēdētāju Enci atzina par vainīgu par 37 561 eiro nelikumīgu izmaksāšanu atvaļinājuma kompensācijā un piemēroja viņam 18 900 eiro naudas sodu.

Tāpat ar tiesas spriedumu viņam atņemtas tiesības divus gadus ieņemt valsts amatpersonas amatus valsts un pašvaldību institūcijās. Tiesa pilnībā arī apmierināja cietušās SIA "Babītes siltums" materiālā kaitējuma kompensācijas pieprasījumu 37 561 eiro apmērā.

Spriedums vēl nav stājies likumīgā spēkā, to var pārsūdzēt.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.