Menu
 

Opozīcijas deputāts: Par plašākām novadu sadalīšanām Saeimā varētu diskutēt, ja ir pierādījumi par izdošanos izveidot efektīvu pašvaldību

  • Autors:  LETA
Foto - Saeimas administrācija Foto - Saeimas administrācija

Par jebkādām plašākām novadu sadalīšanām Saeimā varētu diskutēt, ja novadi var pierādīt, ka var izveidot pietiekami efektīvu pašvaldību, aģentūrai LETA pauda opozīcijā esošās Nacionālās apvienības (NA) deputāts Jānis Dombrava.

Politiķis sacīja, ka Administratīvi teritoriālās reformas (ATR) gaitā kā nepilnība tika atzīta nevarēšana izveidot ilgtermiņā pareizu administratīvi teritoriālo teritoriju, ja nav iespējams sadalīt novadus pagastu līmenī un vēl sīkāk pagastu ietvarā.

Kā piemēru Dombrava minēja gadījumu ar bijušo Garkalnes novadu, kas tika nolemts, ka tam ir jāatrodas Ropažu novadā, bet tajā pašā laikā iedzīvotāji, kas dzīvo tuvāk Ādažiem un Baltezeram, pauda iebildumus, jo visa infrastruktūra un izglītības ir saistīta ar Ādažiem vai Rīgu. ATR laikā notika robežpārdalīšana novada ietvaros, nevis pagastu, norādīja deputāts.

Tāpat Dombravas ieskatā, pēc ATR palika neatrisināts jautājums par valstspilsētu un novadu pašvaldībām. Proti, no vienas puses esot loģiski apvienot valstspilsētu un novadu pašvaldību, bet ir jautājums par turpmāko novadu pārvaldību.

Opozīcijas deputāts uzskata, ka patlaban ir redzams, ka valstspilsētas, kas ir apvienotas ar novadu, netiek sadzirdētas visu iedzīvotāju intereses. Dombrava retoriski vaicāja, vai tiek sadzirdētas Naukšēnu iedzīvotāju vajadzības lielajā Valmieras novadā.

"Ir niecīga iespēja, ka tik milzīgā novadā būs ievēlēts kāds pārstāvis no Naukšēniem. Tādēļ ir vietā diskusija par vēlēšanu sistēmas izmaiņām attiecībā pret lielajām pašvaldībām," uzskata politiķis.

Kā ziņots, vairākās pašvaldībās ir aktuālas diskusijas par nepieciešamību mainīt savstarpējās robežas, atdalīties vai apvienoties ar citām vietvarām. 

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.