Menu
 

Siguldas novadu apmeklējis zemkopības ministrs Krauze

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - Santa Sinka Foto - Santa Sinka

7.martā zemkopības ministrs Armands Krauze un Zemkopības ministrijas pārstāvji kopā ar Siguldas novada pašvaldības domes vadību un speciālistiem vizītē viesojās Siguldas novadā, lai iepazītos ar lauksaimniecības nozares un zaļo virzienu attīstību novadā. Vizītes laikā apmeklēti vairāki uzņēmumi, pārrunājot uzņēmēju sasniegumus un turpmākajai attīstībai nepieciešamo atbalstu.

Kā pavēstīja pašvaldībā, vizītes sākumā zemkopības ministrs un ministrijas pārstāvji apmeklēja Inčukalna pagasta uzņēmumu “Rāmkalni”, kurā tika sniegta iespēja iepazīties ar augļu un ogu pārstrādes ražošanas procesiem un bioloģisko augkopību, ko uzņēmums veiksmīgi īsteno vairāk nekā 20 gadus. “Rāmkalnos” ražo sukādes, pastilas, sīrupus un sulas un citus izstrādājumus, veiksmīgi darbojas arī konditorejas jomā, gatavo mājas saldējumu un piedāvā dažādus citus bioloģiskus produktus.

Lai veicinātu vietējo ražotāju produkcijas izmantošanu ēdināšanas pakalpojumos un diskutētu par jaunām zaļās ēdināšanas iepirkumu vadlīnijām un līdzšinējo Siguldas novada pašvaldības pieredzi, apmeklēta Laurenču sākumskola, kur jau šobrīd veiksmīgi integrēta vietējo lauksaimnieku produktu izmantošana izglītojamo ēdināšanā.

Pie pusdienu galda Siguldas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Linards Kumskis, priekšsēdētāja vietniece Ina Stupele un priekšsēdētāja vietnieks Kristaps Zaļais informēja par mērķiem, zaļā iepirkuma principu, vietējo ražotāju produktu izmantošanu visās novada izglītības iestādēs, veidojot īsas pārtikas ķēdes un veicinot bioloģiskās pārtikas patēriņu, tādējādi atbalstot vietējos lauksaimniekus un uzņēmējus.

Tikšanās gaitā klātesošie pārrunāja iespējas un izaicinājumus pārtikas piegādes ķēžu veiksmīgai nodrošināšanai, zaļā iepirkuma principu definēšanai un īstenošanai. Par šo informācijā dalījās SIA “Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs”, LEADER grupa “Lauku Attīstības Partnerība” un kooperatīva “Ekoloģisks.lv” pārstāvji.

Pēc Siguldas novada dome informācijas, vizītē aktualizēti arī jautājumi par zaļā virziena kustības ieviešanu dažādās rīcībās. Ar atzinību ir novērtēta Siguldas novada pašvaldības prakse sadarboties ar lauku uzņēmējiem, un lauksaimniecībā, lauku attīstībā iesaistītām institūcijām, organizācijām.

Zemkopības ministrijas pārstāvji viesojās pie biedrības “Cerību spārni”, kur bija iespēja uzzināt LEADER atbalsta programmas pieredzi biedrības projektos personām ar īpašām vajadzībām. Tikšanās turpinājās Krimuldas pagastā, apmeklējot Lipsku ģimenes saimniecību “Absolūts Ēd”, kas ir viena no zaļā iepirkuma dalībniecēm, piedāvā svaigu un pārstrādātu dārzeņu, mikrozaļumu produkciju. Bet pēc tam Krimuldas pagastā tika apmeklēts LPKS kooperatīvs “Baltijas Ogu dārzi”, kas apvieno vairāku ģimenes saimniecību, uzņēmumu, tostarp novadā saimniekojošu, koptus smiltsērkšķu laukus vairāk nekā 100 hektāru platībā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.