Menu
 

Klimata un enerģētikas ministrs Kaspars Melnis Siguldā pārrunā energoefektivitātes jautājumus

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - Santa Sinka Foto - Santa Sinka

Lai diskutētu par klimata un enerģētikas nozares jautājumiem, vienlaikus noskaidrojot Siguldas novada pašvaldības pieredzi, 8. martā vizītē Siguldas novadā viesojās klimata un enerģētikas ministrs Kaspars Melnis. Tiekoties ar pašvaldības vadību un pārstāvjiem, īpaši aktualizēts ārējā finansējuma piesaistīšanas jautājums, bet, viesojoties pie uzņēmējiem, novērtētas to veiktās iniciatīvas.

Kā pavēstīja pašvaldībā, diskusijā Siguldas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Linards Kumskis vērsa uzmanību uz attīstības projektu iespējām, mērķiem īstenot dažādas iniciatīvas, tostarp apgaismojuma infrastruktūras uzlabošanu, domājot par vides ilgtspēju un aktivitāšu realizēšanai piesaistot ārējo finansējumu. 

 “Pārdomāta klimatam draudzīgu risinājumu ieviešana spēj veidot iedzīvotājiem un viņu maciņiem arvien draudzīgāku pašvaldību. Zaļo mērķu sasniegšana ir ne tikai izaicinājums, bet tās ir iespējas. Tās ietver ikvienam iedzīvotājam būtiskus risinājumus – sākot no siltumenerģijas, kas tiek ražota no atjaunīgiem energoresursiem, visbeidzot ar elektroauto uzlādes iespējām, pašvaldības ēku energoefektivitātes veicināšanas pasākumiem, līdz pat atbalsta sniegšanai iedzīvotājiem dokumentu sagatavošanai dzīvojamo māju siltināšanai,” teica ministrs Kaspars Melnis.

“Ir svarīgi iet laikam līdzi, izmantot un ieviest jaunas tehnoloģijas pašvaldībā un arī iedzīvotājiem – integrēt savā ikdienā zaļākus paradumus. Ikvienam iedzīvotājam ir jābūt pieejamiem zaļajiem risinājumiem, ērti un saprotami. Kopīgā darbā mēs spējam rast arvien jaunus risinājumus, veidojot Latviju arvien zaļāku, soli pa solim tuvojoties arī ambiciozajiem klimatneitralitātes mērķiem!”

Tikšanās sākās Siguldas Jaunā pilī, kas ir viens no pašvaldības attīstītajiem objektiem, kurā akcentēta energoefektivitāte, pateicoties Eiropas Savienības fondu atbalstam. Pašvaldības domes priekšsēdētājs Linards Kumskis un priekšsēdētāja vietniece Ina Stupele prezentēja līdz šim veiktās darbības energoresursu taupīšanas un energoefektivitātes jautājumos.

Pēc pašvaldības informācijas, ministrs kopā ar pašvaldības vadību un pārstāvjiem apmeklēja nesen atvērto katlumāju Siguldā, kurā SIA “Adven Sigulda” sniedz pakalpojumus, nodrošinot siltumapgādi lielākajai daļai Siguldas pilsētas iedzīvotāju. Ar katlumājas modernizācijas projekta realizāciju aizvietotas līdz šim izmantotās padomju laikā uzstādītās iekārtas, tādējādi paaugstinot siltumavota efektivitāti un siltumapgādes sistēmas atbilstību vides aizsardzības prasībām, vienlaikus uzlabojot arī iedzīvotāju dzīves kvalitāti.

Turpinoties vizītei, apmeklēta saules elektrostaciju Inčukalnā, kura darbu uzsāka 2023. gadā, ir lielākā Siguldas novadā. Spēkstacija, kas veicina ilgtspējīgu enerģijas ražošanu un atspoguļo reģiona apņemšanos pret klimata pārmaiņām, izbūvēta, ieguldot 2,5 miljonus eiro. Uzņēmuma “Saules Energy” jaunizbūvētā saules eletrostacija gadā saražo vismaz 3 300 000 kWh elektrības, kas atbilst 1650 mājsaimniecību vidējam elektrības patēriņam gadā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.