Menu
 

Foto: Siguldas novadā atklāts Inčukalna Kopienas centrs "Vecais pasts"

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - Edgars Semanis Foto - Edgars Semanis

9.martā Siguldas novadā tika atklāts Inčukalna Kopienas centrs “Vecais pasts” – vieta daudzveidīgiem pasākumiem un iniciatīvām, kā arī vēstures iepazīšanai. Kā pavēstīja novada pašvaldībā, Inčukalna Kopienas centra “Vecais pasts” ēkā īstenos satura un formas ziņā daudzveidīgus kultūras un mūžizglītības pasākumus, kā arī dažādas iniciatīvas, nodrošinot vietējās kultūrvēsturiskās vides, identitātes un nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšanu un attīstību.

Ikdienā šo ēku izmantos Inčukalna Mūzikas un mākslas skola un Inčukalna Tautas nams.  Kopienas centrā būs iespēja īstenot savas aktivitātes pagasta nevalstiskajām organizācijām vai aktīvām iedzīvotāju kopienām.

Vecais pasts ir viena no senākajām ēkām Inčukalna centrā. Tā uzcelta 1897. gadā, drīz pēc dzelzceļa līnijas Rīga–Valka izbūves 1889. gadā un Hincenbergas dzelzceļa stacijas atklāšanas. Līdz pat 2011. gadam šajā ēkā atradās Inčukalna pasts. Laika gaitā ēkas telpu izkārtojums un pielietojums ir mainījies – te ir atradušās pasta telpas pakalpojumu sniegšanai, kā arī dzīvokļi abos ēkas stāvos pasta priekšniekam, pasta priekšnieka palīgam un montierim.

Savulaik pasts pildīja daudzas funkcijas, galvenokārt tā bija sakaru iestāde, kas nodrošināja saziņas iespējas Latvijā un pasaulē. Tika saņemti un nosūtīti dažādi sūtījumi – vēstules, pastkartes, laikraksti, pakas un bandroles. Ēkā atradās arī telefonsakaru iestāde un pat radio translācijas abonēšanas punkts. 

Taču laiki ir mainījušies – pasta sūtījumi, preses abonēšana ir gājusi mazumā. 2011. gada janvārī Inčukalna pasta nodaļa no darbībai nepiemērotām telpām tika pārcelta uz Miera ielu 2, bet vecā pasta ēkas neprivatizētā daļa nonāca Inčukalna novada pašvaldības pārziņā. 

2016.gadā pašvaldība ļāva Inčukalna Tautas namam vecā pasta ēkas telpās izvietot bagātīgi uzkrātos novadpētniecības materiālus. Tas arī bija aizsākums idejai par muzeju vai stāstu krātuvi un Inčukalna Tautas nama darbībai nepieciešamajām papildu telpām.

  1. gada nogalē Siguldas novada pašvaldība rada finansējumu 83 902 eiro telpu renovēšanai, autonomās apkures ierīkošanai, ūdens un kanalizācijas ievilkšanai. Stāstu krātuves telpā saglabāts sienas apjoms ar Allažu šūnakmeni. Darbības nodrošināšanai ar pašvaldības atbalstu izgatavotas speciāli dizainētas mēbeles 24 329 eiro vērtībā un no SIA “Kvist” saņemti dāvinājumā 80 koka krēsli, norāda Siguldas novada pašvaldībā.

Domājot par kultūrtūrismu, tematiskajās novadpētniecības ekspozīcijās var iepazīt Inčukalna un apkārtnes vēsturi. Apskatīt ekspozīciju iespējams darbadienās no plkst. 12.00 līdz 18.00, savukārt brīvdienās apmeklējumu nepieciešams pieteikt, zvanot Inčukalna Tautas nama vadītājai Ingai Freimanei uz tālruņa numuru 67977371 vai 29478251. Ieeja bez maksas.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.