Menu
 

Siguldas novadā neierobežos pirotehnikas izstrādājumu izmantošanu

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Siguldas novada pašvaldība turpmāk neierobežos pirotehnikas izstrādājumu izmantošanu, liecina domes sēdes lēmumi.

Pašvaldībā informēja, ka 28.martā dome nolēma atcelt pašvaldības saistošos noteikumus "Par uguņošanas ierīču izmantošanas ierobežojumiem Siguldas novadā".

Noteikumi vēl nebija stājušies spēkā, tāpēc dome nolēma atcelt to virzīšanu, ņemot vērā Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) norādes, tai skaitā par to, ka nevar noteikt vispārīgu aizliegumu pirotehnikas izstrādājumu izmantošanai, kā arī ņemot vērā Pirotehnisko izstrādājumu aprites likumā jau noteiktos ierobežojumus pirotehnikas izstrādājumu izmantošanai, kas ir saistoši visā Latvijas teritorijā.

Vienlaikus patlaban, bet ne ilgāk kā līdz šā gada 30.jūnijam, ir spēkā  Siguldas novada sabiedriskās kārtības noteikumi, kas paredz, ka novada administratīvajā teritorijā esošo pilsētu un ciemu teritorijās aizliegts izmantot uguņošanas ierīces un skatuves pirotehniskos izstrādājumus, izņemot laika periodu no 31.decembra plkst.23.30 līdz 1.janvāra plkst.00.30.

Marta domes sēdē ir jauni Siguldas novada sabiedriskās kārtības noteikumi, kas vairs neparedz pašvaldības noteiktus ierobežojumus pirotehnikas izstrādājumu izmantošanai.

Vēstulē pašvaldībai VARAM lūdza nekavējoties pārskatīt Siguldas novada sabiedriskās kārtības noteikumus, kā arī veikt attiecīgās korekcijas, ievērojot Tieslietu ministrijas un Iekšlietu ministrijas sniegtos viedokļus.

Vēstulē pausts, ka atbilstoši Pirotehnisko izstrādājumu aprites likuma 17. panta piektajai daļai attiecīgā pašvaldība, izdodot saistošos noteikumus, ir tiesīga ierobežot uguņošanas ierīču un skatuves pirotehnisko izstrādājumu izmantošanas vietu un laiku, nevis noteikt to izmantošanas tiesības kopumā.

Vienlaikus vēstulē vairākkārt norādīts, ka Siguldas pašvaldība, ieviešot ierobežojumus, rīkojusies prettiesiski un pārkāpusi likumdevēja deleģējumu.

Par Siguldas novada domes lēmumu liegt pirotehnikas izmantošanu ārpus gadumijas svētkiem, Neatkarīgo pirotehniķu asociācija (NPA) 2023.gada sākumā solīja vērsties Satversmes tiesā. Caur tiesvedību asociācija cerēja panākt izmaiņas pieņemtajos saistošajos noteikumos un piedzīt nozarei radītos zaudējumus. Pirms vēršanās tiesībsargājošajās institūcijās NPA vadītājs vēstulē uzrunāja VARAM.

Pieslēdzieties, lai rakstītu komentārus
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.