Menu
 

Akcijas laikā sešās pilsētās, tostarp Pierīgā, savāktas vairāk nekā 40 tonnas elektrotehnikas

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Aizvadītajā sestdienā, 6.aprīlī, ražotāju atbildības sistēmas uzņēmuma “Zaļā josta”, bīstamo atkritumu apsaimniekotāja “BAO” un veikalu tīkla “Kurši” rīkotajā Elektrosestdienas akcijā iedzīvotāji nodeva vairāk nekā 40 tonnas elektrotehnikas, piemēram, ledusskapjus, veļasmašīnas, televizorus, datorus un boilerus, informē “Zaļās jostas” vides izglītības vadītāja Aija Caune.

Akcijā piedalījās vairāk nekā 950 iedzīvotāji, kuri sešās Latvijas pilsētās – Liepājā, Jelgavā, Salaspilī, Saulkrastos, Kocēnos un Ķekavā – blakus veikalam “Kurši” bez maksas nodeva sev vairs nevajadzīgo elektrotehniku.

“Priecājamies par tik lielu atsaucību no iedzīvotāju puses, un tas tikai apliecina, ka šādas akcijas ir ļoti nepieciešamas. Elektrotehniku nedrīkst izmest pagalmā uzstādītajos atkritumu konteineros, jo tie ir bīstamie atkritumi, kas atbilstoši jāutilizē. Paldies ikvienam iedzīvotājam, kurš ne tikai padarīja tīrāku savu mājvietu, bet arī apkārtējo vidi,” teica A.Caune.

Jebkura elektrotehnika ir bīstamie atkritumi, kas izgatavoti no visdažādākajiem materiāliem – toksiskiem smagajiem metāliem, piemēram, kadmija, svina, dzīvsudraba, vara u.c., dažādas plastmasas, stikla, vielām, kas novērš aizdegšanos, tāpēc tie, nonākot vidē, var piesārņot gruntsūdeņus un apdraudēt cilvēka veselību. Piemēram, ledusskapī un saldētavā gaisa dzesēšanai tiek izmantots freons, kas, nonākot vidē, var kaitēt ozona slānim. Turpretī pārstrādes punktos nodoto elektrotehniku izjauc un sašķiro atbilstoši komponentēm, turpmākajos procesos tās tiek pārstrādātas, lai pēc tam atkal izmantotu ražošanā.

Bīstamie atkritumi, tai skaitā elektrotehnika, nedrīkstētu nonākt nedz atkritumu konteineros, nedz arī apkārtējā vidē. Tie jānogādā kādā no vismaz 67 atkritumu apsaimniekotāju izveidotajiem šķirošanas punktiem un laukumiem, norāda “Zaļās jostas” pārstāvji. To atrašanās vietu var noskaidrot interneta vietnē www.atkritumi.lv. 

Pieslēdzieties, lai rakstītu komentārus
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.