Menu
 

Tautsaimniecības komisija: Nepieciešama tūlītēja rīcība sabiedriskā transporta pakalpojumu nepārtrauktības nodrošināšanai reģionos

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto – Ieva Ābele, Saeima Foto – Ieva Ābele, Saeima

“Iedzīvotājiem jāsaņem kvalitatīvi, regulāri un pieejami sabiedriskā transporta pakalpojumi. Šodien redzam, ka nepieciešama tūlītēja atbildīgo iestāžu rīcība pakalpojumu nepārtrauktības nodrošināšanai reģionos,” trešdien uzsvēra Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētāja Skaidrīte Ābrama, aicinot pilnveidot pārvaldības procesus un noslēgto līgumu uzraudzību. Komisija sēdē sprieda par aktuālo situāciju sabiedriskā transporta pakalpojumu jomā.

Kā informēja Saeimas preses dienestā, deputāti norādīja, ka nav pieļaujama situācija, ka 30.jūnijā beidzas pagaidu līgumi par sabiedriskā transporta pakalpojumu nodrošināšanu Cēsu, Limbažu un Siguldas maršrutu tīklos, bet joprojām nav noslēgti ilgtermiņa līgumi. Arī nozares pārstāvji izteica bažas par pakalpojuma nepārtrauktības nodrošināšanu.

Atbildot uz deputātu jautājumiem, Autotransporta direkcijas pārstāvji pauda, ka tuvākajā laikā plānots izsludināt iepirkumu par sabiedriskā transporta pakalpojumiem Cēsu, Limbažu un Siguldas maršrutu tīklos jeb lotēs un vienoties par risinājumu nepārtraukta pakalpojuma nodrošināšanai līdz ilgtermiņa līguma noslēgšanai.

Savukārt Satiksmes ministrija norādīja, ka uzsākta maršrutu tīkla pārskatīšana un pārbūve visā valstī, izceļot dzelzceļu kā sabiedriskā transporta sistēmas “mugurkaulu”. Paredzēts salāgot un sasaistīt vilcienu un autobusu maršrutus un laika grafikus, nodrošinot noturīgāku, ērtāku, ātrāku un pārskatāmāku sabiedriskā transporta sistēmu.

Šobrīd jau ir ieviesta vienotās biļetes (vilciens-autobuss) iespēja Aizkraukles, Dagdas, Krāslavas un Tukuma virzienos, atbildot uz komisijas jautājumiem pauda Satiksmes ministrija. Tāpat ministrija informēja, patlaban gandrīz visos vilcienu maršrutos iespējams iegādāties digitālās biļetes, kamēr autobusos – vien trešdaļā. Attiecībā uz pasažieru pārvadājumiem reģionos un pieturvietu pieejamību uz ceļiem ar zemu noslodzi paredzēts ieviest pakalpojumus “pietura pēc pieprasījuma” un “apstāšanās vieta” – pasažieris pakalpojumu varēs pieteikt digitāli.

S.Ābrama informēja, ka Satiksmes ministrijai un Autotransporta direkcijai mēneša laikā komisijai jāiesniedz informācija par to, kā tiks nodrošināti kvalitatīvi sabiedriskā transporta pakalpojumi, tostarp Cēsu, Limbažu un Siguldas maršrutu tīklos. Tāpat komisija lūgusi izvērtēt līgumu nosacījumus un informēt par pārvadātājiem, kuri sodīti par līgumu nosacījumu pārkāpumiem. Atbildīgajai ministrijai jāizvērtē arī grozījumu nepieciešamība nozari regulējošajos normatīvajos aktos, vēsta Saeimas preses dienests.

Pieslēdzieties, lai rakstītu komentārus
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.