Menu
 

Prezentē Podnieku bērnudārza būvniecības ieceri

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - www.adazunovads.lv Foto - www.adazunovads.lv

15.aprīlī notika pirmsskolas izglītības iestādes (PII) jaunbūves Ūbeļu ielā 18, Ādažos, Ādažu novadā, būvniecības ieceres prezentācijas pasākums, informē Ādažu novada pašvaldībā. Šībrīža laika grafiks paredz bērnudārza jaunbūvi realizēt līdz 2026.gada nogalei.

Prezentācijas pasākumu atklāja uzņēmuma SIA “BM-projekts”, kas izstrādā būvprojektu “Podnieku pirmsskolas izglītības iestāde Ādažos” un arī veic tā autoruzraudzību, pārstāvis, prezentējot iecerētās ēkas arhitektoniskos risinājumus. Bērnudārzā plānotas astoņas grupiņas (288 bērniem) ar gaišu toņu interjeru, sporta zāle, zāle ar skatuvi, ēdamzāle un citas saimniecības telpas. Rotaļu laukumos plānoti pēc iespējas dabai draudzīgi materiāli, kas ļaus bērniem radoši un sportiski aktīvi pavadīt laiku ārtelpā, kuras motīvs ir “Daba. Sports. Rotaļa”. Paredzēts izveidot baskāju takas un aprīkojumu interaktīvām ārā rotaļām.

Par jaunbūves arhitektūras redzējumiem iebildumi neizskanēja, joprojām atskanēja jau iepriekš dzirdēti jautājumi par to, vai plānoto PII nevarētu būvēt nekustamajā īpašumā “Liepnieki”. Par šiem jautājumiem ir daudz diskutēts gan domes komiteju un domes sēdēs, gan 4.martā iedzīvotāju informatīvajā sanāksmē.

No pašvaldības puses vēlreiz tika atgādināts, ka Eiropas Savienības (ES) kohēzijas politikas programmas 2021.–2027. gadam darbības perioda laikā jaunu pirmsskolas izglītības iestāžu būvniecībai ES fondu atbalsts paredzēts tikai 4.2.1.7. pasākuma “Pirmsskolas izglītības iestāžu infrastruktūras attīstība” ietvaros. Ādažu novada pašvaldība piedalījās atklātā projektu konkursā, kas noslēdzās 2023.gada 15.decmebrī un kura ietvaros Centrālajā finanšu līgumu aģentūrā (CFLA) tika saņemti 12 projektu pieteikumi. Visos pieteikumos pieprasītais Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) finansējums vairāk nekā divkārt pārsniedza šim mērķim pieejamos 21,8 miljonus eiro. No saņemtajiem 12 projektiem ar nosacījumiem tika apstiprināti pieci projektu iesniegumi (t.sk. Ādažu), kuri kvalitātes kritērijos saņēma lielāko punktu skaitu – trīs no Pierīgas pašvaldībām par jaunu PII būvniecību un divi no valstspilsētu pašvaldībām par esošu ēku pārbūvi.



Pašvaldības pārstāvji skaidroja, ka CFLA sniegusi informāciju, ka projekta īstenošanas vietu mainīt nav iespējams, jo tie ir būtiski projekta labojumi, kas nav pieļaujami īstenošanas gaitā. Pašvaldības rīcībā nav informācijas, ka varētu saglabāt piešķirto finansējumu (5 milj. eiro), pārceļot iecerēto jaunbūvi citā vietā.

Uz jautājumu, kāpēc tagad notiek šāda sanāksme, tika sniegta atbilde, ka tādējādi tiek sniegta iespēja plašākai sabiedrībai iepazīties ar projektu, kā arī ir apstrīdēta izsniegtā būvatļauja, tā ir apturēta, vēsta pašvaldībā. 

Arī šajā reizē iedzīvotājiem bažas raisīja satiksmes plūsma Podnieku apkaimē. Iedzīvotāji informēja, ka jau tagad esot vērojami auto sastrēgumi rīta stundās, jo īpaši Ūbeļu un Krastupes ielas krustojumā. Projektā ir paredzēta Krastupes–Ūbeļu ielas krustojuma pārbūve (pie katlu mājas), paredzot risinājumus, kas mazina kreiso pagriezienu ietekmi un satiksmes plūsmas bremzēšanu, kā arī ņemot vērā, ka, attīstoties piegulošajai teritorijai, atbilstoši teritorijas plānojumam šajā krustojumā iespējama jaunas ielas pieslēguma izbūve.

Tika izteiktas vēlmes arī iekļaut velobraucēju intereses plānoto ielu pārbūvēs. Projektā ir paredzēta jauna apvienotā gājēju/velosipēdistu celiņa izbūve no Podnieku ielas līdz Dadzīšu ielas savienojumam un tālāk pa Dadzīšu ielu līdz projektēšanas robežai. Celiņš plānots Krastupes ielas daudzstāvu dzīvojamo māju pusē. Minimālais celiņa platums – 2,5 m, risinājums analogs Attekas ielas apvienotā gājēju un velosipēdistu celiņa risinājumam, jaunais celiņš jāsavieno ar Podnieku ielas veloceliņu, un jāparedz drošs savienojums ar Vēja ielu.

Pašvaldībā atgādina, ka līdz 26.aprīlim notiek publiskā apspriešana par būvniecības ieceri, kas paredz Ūbeļu ielā 18, Ādažos, izbūvēt pirmsskolas izglītības iestādi. Priekšlikumus var iesniegt Ādažu novada domē, ievietojot domes pastkastītē pie ieejas durvīm vai elektroniski.

Pieslēdzieties, lai rakstītu komentārus
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.