Menu
 

Sarunu cikla "Kopā" trešajā tikšanās reizē spriež par drošību Ādažu novadā un Latvijā

  • Autors:  Apriņķis.lv/Ādažunovads.lv
Foto - Ādažu novada pašvaldība Foto - Ādažu novada pašvaldība

16.aprīlī Carnikavas pamatskolas multizālē notika sarunu cikla "Kopā" trešā tikšanās. Šoreiz tēma bija "Drošība novadā un Latvijā. Civilā aizsardzība", informēja Ādažu novada pašvaldībā.

Pašvaldības izpilddirektors Guntis Porietis, kurš ir arī atvaļināts pulkvedis un bijušais BALTBAT komandieris, iepazīstināja ar iespējamajiem militārajiem draudiem, norādot, ka kara draudu risks kļuvis daudz lielāks, lai gan nevar uzskatīt, ka karš ir neizbēgams. Kara draudu risku jācenšas mazināt ar preventīvām darbībām, kas ietver sevī gan diplomātiju, gan militāro spēju palielināšanu un civilās aizsardzības sistēmas pilnveidi. Viņš uzsvēra, ka sarunas mērķis nav celt nemieru sabiedrībā, bet gan informēt iedzīvotājus par  svarīgu jautājumu pārvaldību civilajā aizsardzībā, jo sagatavojies cilvēks ir drošāks un mierīgāks.

Kara draudu gadījumā izlūkdienestu informācija būtu jau vismaz sešus mēnešus iepriekš, bet karavīru un tehnikas pārvietošanās būs redzama vismaz trīs mēnešus iepriekš. Iedzīvotājiem apdraudējuma gadījumā svarīgi zināt, kā rīkoties un vai valsts dara visu iespējamo, lai sagatavotos draudiem. Valsts drošības institūcijām un NATO sabiedrotajiem ir izlūkošanas informācija. Par iespējamajiem kara draudiem informēs plašsaziņas līdzekļi (televīzija, radio), bet, ja tie nebūs pieejami, iedzīvotājus individuāli informēs pašvaldības policija.

Krīzes situācijā atbildīgie dienesti un bruņotie spēki īstenos apdraudējuma pārvarēšanas pasākumus, tāpēc ikvienam jābūt spējīgam noturēties pirmās krīzes dienas – vismaz 72 stundas. Tieši tāpēc ikvienam būtu jāsagatavo 72 stundu ārkārtas soma.

Viens no veidiem, kā stiprināt aizsardzību, ir arī NATO kontingenta palielināšana, kā arī pretgaisa aizsardzības un raķešu sistēmu iegāde. NATO kontingenta palielināšana notiek jau šobrīd, un tas ir zināms drošības garants, jo Kadagas bāzē atrodas 14 valstu karavīri, kas varētu atturēt agresoru no jebkāda trieciena veikšanas.
Ādažu novada pašvaldības policijas priekšnieka vietnieks Gints Dzirkalis, kurš kopā ar piesaistīto komersantu, piedalījās Civilā aizsardzības plāna izstrādē, iepazīstināja ar plāna būtiskākajiem punktiem, īpašu uzmanību aicinot pievērst pulcēšanās un izmitināšanas vietām dažādu katastrofu gadījumā. Viņš arī aicināja lejupielādēt aplikāciju "112 Latvija", kas nesen ir izstrādāta.

Zemessardzes 1. Rīgas brigādes 19. kaujas nodrošinājuma bataljona Operatīvas daļas priekšnieks, majors Aleksandrs Selezens uzsvēra "72 stundu bukleta" nozīmi, atsaucoties uz ukraiņu pieredzi, kuri atzina – ja viņiem būtu 72 stundu buklets, viņiem būtu vienkāršāk saprast, kā rīkoties un ko darīt apdraudējuma situācijā.

Pēc pašvaldības informācijas, civilās aizsardzības speciālists, Rīgas Civilās aizsardzības un operatīvās informācijas pārvaldes vadītājs Gints Reinsons sniedza ieskatu civilajā aizsardzībā, kas ir pasākumu kopums, ko dažādu apdraudējumu gadījumā īsteno valsts, pašvaldība, institūcijas un sabiedrība. Reinsons atzina, ka apdraudējuma veidi mēdz būt dažādi (ne tikai militārs apdraudējums, bet arī plūdi, ugunsgrēki u.c.), un, jo labāk civilā aizsardzība būs sakārtota miera laikos, jo labāk tā darbosies arī militāra apdraudējuma gadījumā. Tiesa, viņš piebilda, ka daudzas iedzīvotāju darbības šādā situācijā būs atkarīgas no tā, cik efektīva ir valsts.

Nākamā sarunu cikla "Kopā" tikšanās plānota 14. maijā Ādažu Kultūras centrā, Gaujas ielā 33A, kad tiks runāts par izglītības kvalitāti novadā.

Pieslēdzieties, lai rakstītu komentārus
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.