Menu
 

Lobiji iebilst pret Rīgas domes atlaišanu Apriņķis.lv

  • Autors:  Liene Ozola
Lobiji iebilst pret Rīgas domes atlaišanu Foto - LETA

Valdības un ministriju gaiteņos turpina apspriest Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas sagatavoto likumprojektu par Rīgas domes atlaišanu. Šonedēļ notika starpministriju sanāksme, kurā piedalījās arī Zaļo un Zemnieku savienībai pietuvinātas organizācijas – Latvijas Pašvaldību savienība un Latvijas Lielo pilsētu asociācija. Abas likumprojektā izklāstītajiem argumentiem nepiekrita.

Pārkāpumi sasniedz kritisko masu

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) sagatavotajā likumprojektā par Rīgas domes atlaišanu minēta virkne faktu un risku, kas jau ilgstoši veido situāciju, ka dome pieļauj nelikumīgu rīcību un nenodrošina likumos noteikto pašvaldības funkciju izpildi.

“Nav pieļaujama situācija, ka laikā, kad tiesībsargājošās institūcijas veic procesuālās darbības pašvaldības uzņēmumā, kurās tiek minēts, iespējams, mākslīgs iepirkumu sadārdzinājums 5–7% apmērā, Rīgas dome neuzņemas atbildību par notiekošo, tā vietā sasaucot formālu sēdi “uzticības” izteikšanai priekšsēdētājam. Turklāt šis ne tuvu nav pirmais publiski izskanējušais skandāls saistībā ar iespējamām nelikumībām “Rīgas satiksmē”,” iepriekš paudis vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards.

VARAM, veicot Rīgas domes pārraudzību, konstatējusi, ka pārkāpumi iestādē sasnieguši “kritisko masu”, un, lai nodrošinātu, ka tās darbs noris atbilstoši normatīvo aktu prasībām, pašreizējā dome nekavējoties jāatlaiž.

Apkopojot informāciju par Rīgas domes darbību pēdējo gadu laikā, jāsecina, ka uzmanība tikusi pievērsta vairākām skaļām lietām. Minēsim dažas.

Pārkāpumi Rīgas brīvostā. LTV raidījums “De facto” savulaik informēja par līgumu, kas paredzēja iznomāt 166 hektārus lielas brīvostas platības Spilves pļavās pastarpināti un daļēji pašam Rīgas brīvostas pārvaldniekam Leonīdam Loginovam piederošai firmai. Līgums tika noslēgts, taču vēlāk uzņēmums no nomas atteicās un to lauza.

Valsts policija 2012. gada rudenī sāka kriminālprocesu par nelikumībām Rīgas pašvaldības uzņēmumā “Rīgas nami” un aizturēja tā valdes priekšsēdētāju Kārli Kavacu.   

Kopš 2013. gada mediji ziņojuši par apšaubāmiem Rīgas pašvaldības uzņēmumu maksājumiem ar partiju “Saskaņa” (iepriekš “Saskaņas centrs”) saistītajai arodbiedrībai LABA. Partija arodbiedrības biedrus regulāri izmantoja piketos, kuros tika pausta neapmierinātība ar valdības darbu un lēmumiem. Savukārt tās darbinieki – arī “Saskaņas” deputāti – dāsni ziedoja partijai.

Skandāli bijuši arī saistībā ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja veikto kratīšanu Rīgas Centrāltirgū, nanoūdens iepirkumu, dokumentu viltošanu Barona ielas remontdarbos u.c.

Rīgas finansētas organizācijas iebilst

Savukārt Latvijas Pašvaldību savienībai un Latvijas Lielo pilsētu asociācijai, kuras arī piedalās likumprojekta par Rīgas domes atlaišanu apspriešanā, ir iebildumi pret sagatavoto dokumentu. Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdis Gints Kaminskis (LZS) skaidroja, ka viņu vienīgais uzdevums esot panākt, lai likumprojekts tiek sagatavots profesionāli un tiesiski pareizi: “Uzreiz pēc šī likumprojekta izstrādes mēs lūdzām ekspertu viedokli. Mēs nepieļausim neprecizitātes – vienalga, vai tas skar Rīgu vai kādu citu pilsētu!”

Noraidošus argumentus likumprojektam par Rīgas domes atlaišanu minējis arī Latvijas Lielo pilsētu asociācijas priekšsēdētājs Viktors Valainis (ZZS), uzsverot, ka VARAM vienkārši “vairs nav argumentu, ko likt pretī”: “Mūsu nostāja ir balstīta uz ekspertu viedokli, nevis politiķu personīgo redzējumu.”

Abu organizāciju iebildumi neizbrīna. Tieslietu ministrija, kas likumprojektu atbalsta, uzskata, ka tās nav spējīgas sniegt šajā lietā objektīvu vērtējumu, jo ik gadu saņem iespaidīgu finansējumu no Rīgas domes. Tā, piemēram, Latvijas Lielo pilsētu asociācija no Rīgas domes saņem 19 000 eiro gadā, Latvijas Pašvaldību savienība – 71 000 eiro.

Kā liecina “Rīgas Apriņķa Avīzes” rīcībā esošais Latvijas Pašvaldību savienības ieņēmumu un izdevumu pārskats, organizācija gūst gandrīz pusotru miljonu eiro gadā no biedru naudas, iestāšanās naudas un citām gadskārtējām iemaksām. Un, ņemot vērā to, ka Pašvaldību savienība ir biedrība, kas uz brīvprātības principiem apvieno Latvijas Republikas novadu un republikas pilsētu pašvaldības, jāsecina, ka biedru naudas šai organizācijai tiek maksātas no nodokļu maksātāju kabatas caur pašvaldību budžetiem.

Politiski šī organizācija allaž ir uzskatīta par tādu kā Zaļo un Zemnieku savienības lobiju. Arī šobrīd gan Latvijas Pašvaldību savienību, gan Latvijas Lielo pilsētu asociāciju vada “zaļo zemnieku” pārstāvji. Nav izslēgts, ka šī izteikti vienas partijas politiskās ietekmes klātbūtne palielina politisko spriedzi VARAM un minēto organizāciju starpā.

“Atrod” 9,5 miljonu ietaupījumu mēnesī

Ja pirms pēdējiem notikumiem saistībā ar valdes nomaiņu “Rīgas satiksmē” vēl varēja būt šaubas par nepieciešamību mainīt Rīgas domes sastāvu, tad jaunā vadītāja Anrija Matīsa paziņojumi tās ir gaisinājuši pilnībā. Nepilna mēneša laikā jaunajai valdei ir izdevies atrast iespējas samazināt uzņēmuma izdevumus par 9,5 miljoniem eiro. Tātad gan tēriņus var samazināt, gan rīdzinieku naudu lietot taupīgāk un efektīvāk. Un tas tikai vienā “Rīgas satiksmē”!

Tagad VARAM likumprojektu precizēs atbilstoši diskusijā izskanējušajiem priekšlikumiem un 21. janvārī iesniegs izskatīšanai Ministru kabinetā. Lai gan ir skaidrs, ka likumprojektu saskaņot ar visām iesaistītajām pusēm nebūs iespējams, tālāk tas tiks virzīts apspriešanai Ministru kabineta komitejā.

Ja likumprojekts par Rīgas domes atlaišanu tiktu atbalstīts valdībā, līdz ar likuma pieņemšanu Saeimā dome tiktu atlaista un tās vietā tiktu iecelta pagaidu administrācija.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.