Menu
 

Kariņš gaida jaunā pašvaldību ministra Pūces ziņojumu par Rīgas domes atlaišanas ieceri

  • Autors:  LETA
Kariņš gaida jaunā pašvaldību ministra Pūces ziņojumu par Rīgas domes atlaišanas ieceri Foto - Valsts kanceleja

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) gaida vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Jura Pūces (AP) ziņojumu par viņa priekšgājēja ieceri atlaist Rīgas domi.

Kariņa birojā aģentūrai LETA skaidroja, ka Pūce šobrīd gatavo ziņojumu saistībā ar Rīgas domes atlaišanas ieceri. Kad tas būs gatavs, tad viņš to pārrunās ar sadarbības partneriem, tajā skaitā Kariņu.

Pūce aģentūrai LETA apstiprināja, ka uzdevis ministrijas darbiniekiem sagatavot apkopojumu par visu informāciju, ko Rīgas domei lūgts iesniegt šī sasaukuma laikā. Tāpat viņš lūdzis apkopot visu informāciju, ko dome ministrijai sniegusi saistībā ar procesiem pašvaldības SIA "Rīgas satiksmē." "Proti, es gribu saprast, ko arī pati Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija līdz šim ir darījusi un kādu informāciju pieprasījusi, lai pārkāpumus domē novērstu," sacīja Pūce.

Vienlaikus ministrs lūdzis sagatavot analīzi par domes atlaišanas iespējām, kas balstīta uz Satversmes tiesas tiesneša Jāņa Neimaņa publiski aprakstītajiem kritērijiem. "Viņš ir precīzi aprakstījis, kādi ir tie apstākļi, kuros domi drīkst atlaist, tādēļ gribu saprast, kurus procesus esam vai neesam ievērojuši," sacīja politiķis.

Visu prasīto informāciju viņš lūdzis sagatavot līdz otrdienai, 29.janvārim. Nākamnedēļ saņemtā informācija tiks izanalizēta un tad arī tiks pieņemts lēmums par tālāko rīcību šajā jautājumā.

Kā vēstīs, bijušais vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (VL-TB/LNNK) decembrī valdībā iesniedza likumprojektu par Rīgas domes atlaišanu. Likumprojektā teikts, ka tā mērķis ir novērst situāciju, kad Rīgas dome pieļauj nelikumīgu rīcību un nenodrošina likumos noteikto pašvaldības funkciju izpildi. Līdz ar likuma pieņemšanu Saeimā Rīgas dome tiktu atlaista un tās vietā tiktu iecelta pagaidu administrācija.

Māra Kučinska (ZZS) valdība gan likumprojektu neskatīja. Kučinska pieaicinātie juristi norādīja, ka tas nav pietiekams pamats visas domes atlaišanai, vienlaikus uzsverot, ka Gerhards varot izmantot sev piešķirtās tiesības un atstādināt no amata Rīgas mēru Nilu Ušakovu (S).

Tomēr Gerhards apņēmās likumprojektu uzlabot un atkārtoti iesniegt to valdībai, nevis lemt tikai par Ušakova atlaišanu. To nu jau bijušais pašvaldību ministrs arī izdarīja.

Precizēto likumprojektu sanāksmē esot atbalstījusi Tieslietu ministrija. Iebildumu nebija arī Pārresoru koordinācijas centram. Savukārt Latvijas Pašvaldību savienība un Latvijas Lielo pilsētu asociācija to nesaskaņoja, norādot, ka tajā nav ietverts domes atlaišanas pamatojums un ka likumprojekta anotācijā nav informācijas, kas apstiprinātu un pierādītu pārkāpumu esamību. Likumprojektam nepiekrita arī Valsts kanceleja.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.