Menu
 

Peldbaseinu ražas laiks Apriņķis.lv

  • Autors:  Una Griškeviča
Krimuldas skola patiešām var lepoties – šeit ir gan baseins bērniem, gan lielais baseins ar četriem celiņiem. Uz šejieni peldēt brauc pat no Rīgas, Ādažiem un citiem kaimiņu novadiem. Krimuldas skola patiešām var lepoties – šeit ir gan baseins bērniem, gan lielais baseins ar četriem celiņiem. Uz šejieni peldēt brauc pat no Rīgas, Ādažiem un citiem kaimiņu novadiem. Foto - Laima Jātniece un publicitātes

Ja vien neesat “ronis”, kas peldas āliņģī, ziemas laikā jādodas uz kādu no daudzajiem Pierīgas novadu baseiniem. Lai noskaidrotu, cik tie ir pieejami, cik naudas būs jātērē, ja vēlēsities papeldēt vismaz reizi nedēļā, un vai baseinos tiek domāts par peldētāju drošību, “Rīgas Apriņķa Avīze” aptaujāja vairākus novadus par šā pakalpojuma pieejamību.

Aina izrādās visnotaļ pozitīva, jo, atskaitot Mārupes novadu, kur ir tikai viens publiskais peldbaseins, kas pieejams tikai skolēniem, pārējos novados peldētgribētāji tiek laipni gaidīti. Turklāt – interesanti salīdzināt gan cenas, gan mārketinga aktivitātes.

Ķekavā peldas gan bērni, gan pieaugušie

Ķekavas pusē peldētājiem pieejams Ķekavas vidusskolas sporta kompleksa baseins, un tā pārstāvis Raitis Škutāns norāda, ka baseina noslodze, it īpaši ziemas mēnešos, ir ļoti augsta: “Baseina noslodzi primāri veido skolēni un sporta skolu audzēkņi, tomēr ļoti liela interese ir arī no novada iedzīvotājiem – gan tiem, kuri vēlas sevi uzturēt labā fiziskā formā, gan tiem, kuri priekšroku dod ūdens un saunas relaksējošajai iedarbībai.”

Vienreizējs lielā baseina un pirts zonas apmeklējums pieaugušajam izmaksā 5 eiro, abonements četrām reizēm maksā 18 eiro, astoņām reizēm – 30 eiro. Tiesa, pašlaik novada iedzīvotājiem papildus atlaides baseina apmeklējumam netiek piešķirtas, taču šo jautājumu varētu risināt nākotnē, izskatot iespēju veidot īpašas Ķekavas novadā deklarēto iedzīvotāju ID kartes, kas ļautu tiem piedāvāt dažādas priekšrocības, tostarp atlaides baseina apmeklējumam. “Novada skolēniem un sporta skolas audzēkņiem baseina apmeklējumu dotē pašvaldība, savukārt atlaides tiek piešķirtas pensionāriem, invalīdiem, bērniem, kā arī ģimenes biļetēm,” atklāj Raitis Škutāns.

Ķekavas baseina pārstāvis arī atzīst, ka maksa par baseina izmantošanu noteikta tāda, lai nosegtu baseina administratīvās un uzturēšanas izmaksas: “Ķekavas vidusskolas sporta kompleksa baseins ir izglītības iestādes sastāvdaļa, tas netika celts kā biznesa projekts, tāpēc tā mērķis ir skolēnu peldētprasmes attīstīšana un sporta skolas audzēkņu profesionāla peldētapmācība.” Par drošību peldētāji varot neuztraukties, jo nepārtrauktu baseina uzraudzību nodrošina vismaz viens glābējs.

2500 apmeklējumu mēnesī

Tikpat pieprasīts, kā Ķekavā, ir arī baseins Ādažos. Kā pastāsta novada domes sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Monika Griezne, šajā gadalaikā ir aptuveni 2500 apmeklējumu mēnesī, par kuriem tiek iekasēta maksa, savukārt bez maksas baseinu var izmantot Ādažu novada pašvaldības izglītības iestāžu audzēkņi sporta nodarbībās.

Maksa par šīm fiziskajām aktivitātēm atšķiras atkarībā no diennakts laika, kurā vēlaties peldēt: no rīta jāmaksā 3,30 eiro par stundu, pēc plkst. 14.00 – 5,50 eiro. Ir pieejamas dažādas atlaides, uzrādot skolēna apliecību. Tāpat arī, piemēram, divi pieaugušie un divi bērni var peldēt, samaksājot 9,90 eiro, bet piektdienās šeit ieviestas “laimīgās stundas”. Starp citu, šajās dienās, uzrādot apliecību, par 1,65 eiro var nākt peldēties pensionāri. Pieejami arī abonementi uz diviem un četriem mēnešiem, kuros iekļauts noteikts peldēšanās reižu skaits, piemēram, divpadsmit peldēšanas reizes izmaksās 35,60 eiro; arī citām peldētāju grupām ir iespēja iegādāties abonementus.

M.Griezne arī norāda, ka, tā kā baseina apmeklētāji pārsvarā ir novada iedzīvotāji, cenu politika ir veidota draudzīga apmeklētājiem kopumā, savukārt Ādažu novadā deklarētajiem bērniem invalīdiem viena pavadoņa pavadībā un invalīdiem ar kustību traucējumiem, uzrādot invalīda apliecību un Sociālā dienesta izsniegtu izziņu, ir iespēja vienu reizi nedēļā – sestdienās – apmeklēt baseinu bez maksas.

Tiesa, tāpat kā citos aptaujātajos novados, maksa par baseina izmantošanu ekspluatācijas izmaksas nenosedz, un baseins sevi neatpelna. Peldbaseinā ir pieejami peldēšanas instruktoru pakalpojumi, viņi ir atbildīgi arī par drošību, savukārt skolu nodarbību laikā par drošību papildus gādā sporta skolotāji.

Ādažu novada iedzīvotājiem ir pieejams lielais baseins, taču arī pieaugušie var doties peldēt uz novada bērnudārzu baseiniem. Tiesa, tas iespējams pēc bērnudārza darba laika beigām, un iepriekš noteikti jāpiesakās.

Uz Krimuldu dodas rīdzinieki un kaimiņu novadu iedzīvotāji

Kā sarunā ar “Rīgas Apriņķa Avīzi” pastāstīja Krimuldas vidusskolas baseina vadītāja Līga Ozoliņa, dienā baseina piedāvātos pakalpojumus izmanto 200–300 cilvēku – sākot ar pirmsskolas iestāžu audzēkņiem un skolēniem un beidzot ar pensionāriem.

“Mums ir gan bērniem domātais baseins, gan lielais baseins ar četriem celiņiem. Turklāt pie mums peldēt brauc gan no Rīgas, gan kaimiņu novadiem, piemēram, Ādažiem, kur baseins ir ļoti noslogots,” novērojusi baseina vadītāja. Vēl viņa piebilst, ka arī vietējie iedzīvotāji vairāk sākuši izmantot baseina pakalpojumus: “Mums ir divas pirtis, neliela trenažieru zālīte, sauna, un šie pakalpojumi ir ļoti iecienīti.”

Abonements piecām reizēm pensionāriem, skolēniem un politiski represētajiem maksā 14 eiro, cilvēkiem ar īpašām vajadzībām – 8 eiro, studentiem – 16 eiro, pieaugušajiem – 24 eiro. “Ja iegādājas abonementu, viena peldēšanas reize izmaksā ļoti maz. Turklāt novada iedzīvotājiem ir papildu atlaides – pensionāriem 40 procentu, pieaugušajiem 30 procentu apmērā,” uzsver L. Ozoliņa, atzīstot, ka šīs maksa nosedz vien trešdaļu no baseina ekspluatācijas izmaksām. Savukārt, runājot par drošību, baseina vadītāja norāda, ka visus peldētājus pieskata instruktors, bet, ja baseina telpā ir vairāk nekā 20 cilvēku, talkā nāk arī medmāsa.

Babītes baseins – investīcija cilvēku veselībā

Novembrī un decembrī Babītes sporta kompleksa peldbaseinu dienā vidēji apmeklējuši 247 peldētāji, un, kā norāda novada pašvaldības domes sabiedrisko attiecību speciāliste Ilze Aizsila, šim skaitlim esot tendence palielināties (siltā laikā tas samazinoties). Publiskam apmeklējumam baseins darbdienās pieejams no pieciem pēcpusdienā līdz pat vienpadsmitiem vakarā, savukārt brīvdienās peldēt varot doties jau no pulksten deviņiem rītā.

Babītē viena peldbaseina apmeklējuma reize maksā 5 eiro par stundu, taču iespējams iegādāties abonementus – sešām reizēm par 28 eiro, divpadsmit reizēm par 54 eiro. Bērniem un jauniešiem no septiņu līdz piecpadsmit gadu vecumam baseina apmeklējums maksā 2 eiro, bet bērni līdz septiņu gadu vecumam peldbaseinu var apmeklēt bez maksas. Arī Babītes novadā deklarētajiem iedzīvotājiem tiek piedāvātas atlaides: viena peldēšanās reize izmaksā 3,50 eiro, lielā peldbaseina abonements sešām reizēm maksā 19 eiro, divpadsmit reizēm – 36 eiro.

“Peldbaseini sevi neatpelna finanšu izteiksmē, taču iespēja apmeklēt peldbaseinu ir investīcija cilvēku veselībā,” norāda novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Ilze Aizsila.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.