Menu
 

Pēc ministrijas aizrādījuma maina Baldones novada domes Sociālo lietu komitejas sastāvu

  • Autors:  LETA
Pēc ministrijas aizrādījuma maina Baldones novada domes Sociālo lietu komitejas sastāvu Foto no arhīva

Pēc Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) aizrādījuma par deputātu proporcionālas pārstāvniecības neievērošanu notikušas izmaiņas Baldones novada domes Sociālo lietu un veselības aizsardzības jautājumu komitejā, liecina domes lēmums.

VARAM norādījusi domei, ka saskaņā ar likumu "Par pašvaldībām" katras politiskās partijas vai vēlētāju apvienības pārstāvju skaitu komitejā nosaka iespēju robežās proporcionāli no katras politiskās partijas vai vēlētāju apvienības ievēlēto deputātu skaitam. Proporcionalitātes princips nozīmē, ka katrā komitejā pārstāvēto politisko partiju deputātu skaitam ir jābūt tieši proporcionālam domē ievēlēto politisko partiju deputātu skaitam.

Baldones novada domes Sociālo lietu un veselības aizsardzības jautājumu komitejā līdz šim darbojusies trīs "Reģionu alianses", viens Latvijas Zaļās partijas un viens partijas "Gods kalpot mūsu Latvijai" pārstāvis. Komitejā nebija pārstāvēts nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"–"Tēvzemei un brīvībai/LNNK" un "Vienotības" saraksts, lai arī saskaņā ar proporcionalitātes principu komitejā būtu jādarbojas vienam deputātam, kas ievēlēts no šī saraksta.

Ņemot vērā VARAM ieteikumu, dome lēma atbrīvot no komitejas locekļu amata pienākumiem deputāti Karinu Putniņu (RA), vietā ievēlot domes priekšsēdētāju Raimondu Audzeru (VL-TB/LNNK, V).

Jau vēstīts, ka pēc 2017. gada pašvaldību vēlēšanām VARAM vairākās pašvaldībās konstatēja, ka lēmumi ir pretlikumīgi, kā arī tajos netiek ievēroti Satversmes pamatprincipi. Likums pieprasa pašvaldību komitejās nodrošināt proporcionalitāti, kas dotu iespēju un tiesības arī mazākumam jeb opozīcijai piedalīties pašvaldības lēmumu sagatavošanā un veidošanā, tādējādi nodrošinot demokrātijas pamatprincipu ievērošanu.

VARAM 12 pašvaldībām, kuru lēmumi neatbilda normatīvo aktu prasībām, nosūtīja vēstules, kurās tika norādīts, ka domes lēmums nedrīkst būt nelikumīgs un pašvaldības ir atbildīgas par to, lai tiktu nodrošināta komiteju locekļu skaita proporcionalitāte atbilstoši likumam.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.