Menu
 

Mālpils palikusi bez internātpamatskolas. Kas tālāk? Apriņķis.lv

  • Autors:  Una Griškeviča
Mālpils internātpamatskola savu tiešo misiju ir beigusi. Nu aktuāls jautājums, kā turpmāk izmantot šo salīdzinoši labā stāvoklī esošo lielo ēku. Mālpils internātpamatskola savu tiešo misiju ir beigusi. Nu aktuāls jautājums, kā turpmāk izmantot šo salīdzinoši labā stāvoklī esošo lielo ēku. Foto - arhīvs

2017.gada nogalē “Rīgas Apriņķa Avīze” rakstīja, ka Mālpils internātpamatskolai draud palikšana bez finansējuma. Kā toreiz sarunā ar žurnālistu Ģirtu Kondrātu atzina Mālpils novada domes priekšsēdētajas amatā ievēlētā Solvita Strausa, par vietējās internātpamatskolas un arodskolas problēmām un pat iespējamu to slēgšanu ir runāts jau sen, bet arvien bijusi cerība, ka izglītības iestādes izdosies saglabāt.

Diemžēl cerības nav piepildījušās – kā laikrakstu informēja Mālpils novada domē, skola slēgta pagājušā gada 1. septembrī, tādējādi papildinot Latvijā aizvien pieaugošo slēgto un reformēto skolu sarakstu.

Domā, ko iesākt ar telpām

2017.gada rudenī ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas atbalstu Mālpils internātpamatskolai tomēr tika piešķirts valsts finansējums līdz 2018. gada beigām, un tas nozīmēja, ka skola noteikti varēs izdzīvot līdz nākamā mācību gada sākumam, saprātīgi saimniekojot – varbūt pat mazliet ilgāk. Kā intervijā “Rīgas Apriņķa Avīzei” atklāja toreizējā Mālpils internātpamatskolas direktore Frančeska Ģēvele, tobrīd gan nebija zināms, cik daudz naudas dabūs, bet šaubu, vai būs, neesot bijis.

Diemžēl izrādījās, ka piešķirto līdzekļu pietiek vien iepriekšējam mācību gadam, jo, kā “Rīgas Apriņķa Avīze” uzzināja no izdevuma “Mālpils Vēstis” veidotājas Esmeraldas Tāles un Mālpils novada domes sabiedrisko attiecību speciālistes Ivetas Krieviņas, visi pedagogi atlaisti pērn pavasarī, respektīvi – pēc iepriekšējā mācību gada beigām. Pašlaik zināms, ka lielākā daļa bijušo Mālpils internātpamatskolas pedagogu strādā citās izglītības iestādēs, arī bērni atraduši jaunas mācību iestādes (daļa no viņiem mācās Mālpils novada vidusskolā).

“Dažas skolas ēkas telpas ir iznomātas, bet pamatā skola stāv tukša. Taču, jā, pašvaldība domā, kā šīs telpas izmantot. Ir padomā viens projekts, bet tas ir procesā,” paskaidroja I. Krieviņa.

Tiesa gan, kā pārliecinājās “Rīgas Apriņķa Avīze”, skolas tīmekļvietne www.malpilsintskola.lv aizvien vēl pastāv. Vēl jāpiebilst, ka I. Krieviņa par šo tēmu runāja visai nelabprāt, uzsverot – visi šie notikumi risinājās pagājušajā pavasarī un vasarā, un tikai tagad cilvēki beidzot esot nomierinājušies.

“Nekas novārtā netiks atstāts!”

Savukārt Mālpils novada domes deputāts un ilggadējais domes priekšsēdētājs Aleksandrs Lielmežs sarunā ar “Rīgas Apriņķa Avīzi” atzina, ka ar tik lielu infrastruktūru, kāda ir bijusī internātskolas, proti, četras vai pat piecas ēkas, protams, ir problēmas, un nav vienkārši to apsaimniekot. “Taču pamazām idejas rodas, un tās tiks apspriestas jau februāra komitejas sēdē. Daļa ēku ir atdotas Invalīdu biedrībai, daļa – uzņēmējdarbībai. Dienesta viesnīca tiek izmantota kā īslaicīgās izmitināšanas vieta, tāpēc tā gluži nevar teikt, ka nekas nenotiek.”

A.Lielmežs arī min, ka tehnikuma audzēkņu kopmītnē – piecstāvu ēkā – parādoties aizvien vairāk gaišu logu: “Tas nozīmē, ka cilvēkiem vajag dzīvesvietu. Daudz strādājošo uz Mālpili brauc no kaimiņu novadiem, un viņi vēlas šeit dzīvot, tāpēc tas mums liek domāt par dzīvojamā fonda attīstību.”

Savukārt par to, ko iesākt ar bijušās internātskolas kopmītnēm, domas daloties – kā teic A. Lielmežs, “daži deputāti domā, ka tās jāatstāj nometnēm, daži domā, ka jāpaplašina Sociālais centrs, jo arī pēc tā ir pieprasījums. Kādu modeli izvēlēsimies, tas tiks apspriests jau tuvākajā laikā.”

Piekrītot, ka jautājums par skolas slēgšanu daudziem ir ļoti sāpīgs, A. Lielmežs uzsver: “Tāda ir valsts politika, un tur neko nevar darīt. Tā negatīvā nostāja pret internātskolām kā institūciju savas sekas jau panāca. Vai tas sabiedrībai kopumā un bērniem ir labāk – to rādīs laiks,” viņš nosaka, skumji piebilstot, ka diemžēl valsts neliekas ne zinis, it kā tas nebūtu Latvijā. “Ceru, ka ēkas netiks izdemolētas un nenotiks kas cits nevēlams, jo arī cilvēkus uztrauc, kas ar to visu notiks,” piebilst deputāts.

Ar ministriju viss saskaņots

Komentējot šo situāciju, Izglītības un zinātnes ministrijas Komunikācijas nodaļas vecākā konsultante Inta Bērziņa apstiprināja, ka Mālpils novada pašvaldība internātpamatskolu likvidējusi 2018. gada 1. septembrī un šis lēmums saskaņots ar Izglītības un zinātnes ministriju.

Viņa arī piebilda, ka “lēmuma saskaņošanas procesā pašvaldība ir norādījusi, ka skolēnu vecāki un novadu sociālie dienesti (skolā mācījās bērni no vairākiem novadiem) tika laikus informēti par skolas likvidāciju, sniegta visa nepieciešamā informācija par iespējām 2018./2019. mācību gadā mācības turpināt Mālpils novada pašvaldības izglītības iestādēs vai citos novados – kādā no dzīvesvietas pašvaldības skolām. Skolas likvidācijas procesā pašvaldība turpināja sadarbību ar vecākiem un sociālajiem dienestiem. Pēc Mālpils novada domes sniegtās informācijas, tika pieprasīts papildu finansējums atlaišanas pabalstu izmaksai pedagogiem, kas ar 2018. gada 28. augusta Ministru kabineta lēmumu tika piešķirts.”

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.