Menu
 

Pa kādiem ceļiem staigā Pierīgā? Apriņķis.lv

  • Autors:  Agita Latkovska
Pa kādiem ceļiem staigā Pierīgā? Foto - Kristīne Legzdiņa un aculiecinieks

Laiku pa laikam “Rīgas Apriņķa Avīze” pievērš uzmanību tam, par ko Pierīgas novadu iedzīvotāji diskutē sociālajos tīklos – novadnieku domubiedru grupās. Pašlaik vairāku Pierīgas novadu iedzīvotājus uztrauc šīs ziemas mainīgā daba, nenotīrītais sniegs un ledus uz ielām un ietvēm, kas apgrūtina normālu pārvietošanos. Daudzi sūdzas par bedrainajiem ceļiem un pārmet pašvaldībām, ka bez iedzīvotāju ziņojumiem un sūdzībām nekas netiek darīts, lai situāciju uzlabotu. Vai tā ir?

Smilšu žēl

Babītes novada, tostarp Piņķu, iedzīvotāji domubiedru grupā nesen apsprieda situāciju Babītē. Novadnieks Vilnis Lauciņš izteica sašutumu par nenotīrītajām ielām: “Ja braucamo daļu pāris reizes ir tīrījuši, tad gājējiem paredzētās ietves klāj ledus un sniegs (piemēram, ceļā no stacijas uz bērnudārzu un cauri parkam). Vairākkārt ir redzēts, kā gājēji, arī māmiņas ar bērnu ratiņiem, iet pa ceļa braucamo daļu, jo pa trotuāru nevar paiet.”

Savukārt kāda cita novadniece savā komentārā atzīst, ka viņai šķiet smieklīgi par katru sīkumu rakstīt vēstuli domei, jo uzskata, ka kādam tomēr ir jāseko līdzi Babītes ielu un ceļu stāvoklim arī bez nemitīgām iedzīvotāju sūdzībām. Novadniece izsaka pārmetumus, ka ielas, pat ja notīrītas, netiek kaisītas ar smiltīm un ka bērni uz skolu iet klupdami krizdami, bet gados veci cilvēki vispār no mājas ārā neiet, jo smiltis uz celiņiem tiekot kaisītas reti.

“Rīgas Apriņķa Avīze” vaicāja Vilnim, vai par šo situāciju tika ziņots pašvaldībai. Varbūt pašvaldība šo problēmu ir sadzirdējusi un atrisinājusi? “Nav sanācis vērsties pie domes ar oficiālu iesniegumu,” atzīst Vilnis. “Kā novērojām pagājušajās brīvdienās un arī pirmdienas rītā, neviens gājējiem paredzētais ceļš nebija kaisīts, un tos klāja ledus un ūdens.”

Vilnis kartē atzīmējis gājēju ietves, pa kurām ledus dēļ nav iespējams pārvietoties. To skaitā esot arī ietves gar bērnudārzu. “Pa ietvēm ar kājām iet nav iespējams, nemaz nerunājot par māmiņām ar bērnu ratiņiem. Nevar iet pastaigāties, jo nevar paiet!” Vilnis cer, ka pašvaldība sadzirdēs novada iedzīvotāju izteikto sāpi un ar atbildību attieksies pret ielu stāvokli, lai visiem būtu labi.

Tikmēr Babītes novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Māra Mičule norāda, ka ielu un ietvju apsekošana tiek veikta katru darbdienas rītu. Konstatējot kādas nepilnības, tās tiekot novērstas nekavējoties. “Iedzīvotāju sūdzības par nenotīrītām ielām vai ietvēm Babītes novada pašvaldība nesaņem regulāri,” saka M. Mičule, “tomēr, ja iedzīvotāji neapmierinātību ir pauduši, situācija tiek risināta nekavējoties. Klātienē notiek norādītās vietas apsekošana, un, konstatējot, ka problēma pastāv, tā operatīvi tiek risināta.”

Babītes novada pašvaldības administrācijas amatpersonas lūdz iedzīvotājus par problēmsituācijām uz ielām vai ietvēm ziņot, sūtot informāciju uz e-pasta adresi Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt., norādot arī kontakttālruni, lai pašvaldības pārstāvis var precizēt informāciju par radušos situāciju.

Stopiņos par problēmām ziņo domei

Arī citos Pierīgas novados dažādas problemātiskas situācijas uz ceļiem šoziem ir aktuālas. Roberts dzīvo Dānijā, taču šoziem paspējis paciemoties Stopiņu novada Upeslejās. Puisis novērojis, ka piesnigušie ceļi starp pagalmiem tajā laikā nebija pienācīgi tīrīti, tos klājusi bieza ledus kārta, kurā bija izveidojušās bedres un rises. “Izbraukt ir iespējams, bet, pieļauju, ka neprasmīgākiem braucējiem varētu būt bailīgi braukt tur, kur ir šaurāks un mašīnas pretī brauc ļoti tuvu. Ir sajūta, ka mašīnu kontrolē tās sliedes, nevis šoferis,” atklāj puisis, vienlaikus atzīstot, ka saprot, ka lielas snigšanas un puteņa laikā visu laiku tīrīt nav iespējams. Vaicāts, kā ir ar sniegu Dānijā, Roberts pavēstīja, ka Dānijā sniegs, ja ir, momentā izkūst

“Rīgas Apriņķa Avīze” vaicāja Stopiņu novada pašvaldībai, cik aktīvi novada iedzīvotāji ziņo un norāda uz problemātiskajām ielām vai ietvēm. Stopiņu novada domes pārstāve Inese Skrastiņa atzina, ka dome no iedzīvotājiem saņem informāciju, un tas notiek gan pa tālruni, gan rakstiski tiešsaistes formā novada mājaslapā, kā arī pašvaldības “Facebook” kontā, turklāt iedzīvotāji aktīvi izmantojot arī mobilo aplikāciju “Mobio”.

Jautāta, kā tad tiek apsekots ielu un ietvju stāvoklis šajā sezonā, kad it visur Latvijā laikapstākļi ir problemātiski, radot raizes gan gājējiem, gan šoferīšiem, I. Skrastiņa pavēstīja, ka “pašvaldības aģentūras “Saimnieks” Transporta daļas darbinieki veic ielu un ietvju tīrīšanu, seko līdzi situācijai uz novada ceļiem un ielām. Transporta daļas priekšnieks un vietnieks katru rītu apseko problemātiskākās un maģistrālās ielas un ceļus novadā, lai novērtētu to stāvokli, un atkarībā no laikapstākļiem plāno nepieciešamos darbus – ielu tīrīšanu vai kaisīšanu.”

I.Skrastiņa aicina Stopiņu novada iedzīvotājus, pamanot kādas neizdarības, piemēram, nenotīrītas ielas vai ietves, vērsties PA “Saimnieks” Transporta daļā, zvanot uz tālruņa numuru 67910990 vai 26563107 darba laikā. Turklāt visu diennakti iedzīvotāji var ziņot par dažādām problēmām, izmantojot mobilo aplikāciju “Mobio”, kas pieejama Stopiņu novada pašvaldības tīmekļvietnē www.stopini.lv. “Stopiņu novada mājaslapas sadaļā “Kur zvanīt dažādos jautājumos?” esam izvietojuši informāciju, lai iedzīvotāji vienuviet var uzzināt, kur vērsties vai zvanīt par dažādām problēmām, arī par sniega tīrīšanu,” skaidro domes pārstāve.

Ķekavas novadā ceļi slideni

“Vai Baložu pašvaldībā kāds vispār ir? Kas ar ceļiem notiek?” vaicā kāds sašutis Ķekavas novada iedzīvotājs domubiedru grupā “Labi dzīvot Baložos”. Arī šajā novadā itin aktuāls ir jautājums par ielām. Ķekavas novadnieki stāvokli uz apledojušajām ielām salīdzina ar situāciju pēc kara. “Ķekavas centrā var nosisties, sperot pirmo soli ārā no mājas. Uz veikalu gribas aiziet kājām, bet bail salauzt kādu ekstremitāti. Aizslidoju līdz mašīnai un 700 metrus līdz veikalam braucu ar auto,” ledaino situāciju uz ielām komentē novadniece Kristīne Legzdiņa. Viņa apstiprina, ka svētdien viņai ar bērniem nācies slidināties uz skolu, lai piedalītos basketbola sacensībās. “Svētdienās gan nevienu atbildīgo sadabūt nav iespējams,” saka Kristīne.

Otrdien laikapstākļi mainījās, un “kopumā situācija atkušņa ietekmē uzlabojusies. Satiku pat čaklu sētnieci, kura nekautrējās pozēt fotogrāfijai,” teic Kristīne un atzīst, ka vienīgi tajās vietās, kur notiek pagalmu remonts, tikt uz darbu, nesasmērējot labākos apavus, ir neiespējami. “Izveidojusies smilšu putra un “ezers”, kas dažiem iedzīvotājiem liek pārkāpt pagaidu satiksmes regulējumu un savu auto noparkot pie parādes durvīm,” saka Kristīne.

Ķekavas novada domes pārstāve Laura Barkāne “Rīgas Apriņķa Avīzei” atklāj, ka iedzīvotāji nemaz tā nesteidz uzreiz sūdzēties domei par problēmām uz ielām. “Kā norāda Ķekavas novada pašvaldības ceļu inženieris, ņemot vērā šīs ziemas laikapstākļus – krasās temperatūras svārstības un biežo snigšanu –, šogad iedzīvotāju sūdzību par problemātisku ielu stāvokli ir salīdzinoši maz,” saka L. Barkāne. Pašvaldības pārziņā esošās ielas un ceļi tiekot apsekoti atbilstoši noteikumiem par valsts un pašvaldību autoceļu ikdienas uzturēšanas prasībām un to izpildes kontroli, bet novada atbildīgie speciālisti katru nedēļu tiekas sanāksmē, lai pārrunātu aktuālās ceļu, ielu, vides un komunālās apsaimniekošanas problēmsituācijas.

Dome zina problemātiskās vietas

Arī par bedrainajām ielām Ķekavas novada dome ir lietas kursā. “Ķekavas novada speciālisti norāda, ka šobrīd ir zināmas problemātiskākās ielas, kurās novērojamas bedres asfaltbetona segumā,” piebilst L. Barkāne. Baložos problemātisks esot Uzvaras prospekts, K. Barona iela un Ezera iela DKS “Buras” apkaimē, Katlakalnā – Pļavniekkalna iela, bet Ķekavā – Gaismas iela 19, kur notiek stāvlaukuma būvniecības darbi. “Šobrīd tiek apzināti kritiskākie ceļu posmi un aprēķinātas provizoriskās izmaksas, lai steidzamākos ielu pārbūves darbus varētu veikt jau šogad,” saka domes pārstāve.

Savukārt situācijās, kad konstatēta apgrūtināta pārvietošanās pa ielām vai ietvēm, iedzīvotāji aicināti sazināties ar atbildīgajiem ceļu uzturētājiem – SIA “Ķekavas nami” (tālruņa numurs 29720976), SIA “Baložu Komunālā saimniecība” (tālruņa numurs 67892848) vai SIA “Ķekavas Sadzīves servisa centrs” (tālruņa numurs 67937363).

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.