Menu
 

Spriež par Ikšķiles un Stopiņu novadu attīstības programmām

  • Autors:  Ikšķile.lv
Foto - Ikšķiles novada pašvaldība Foto - Ikšķiles novada pašvaldība

21.februārī pašvaldībā notika Ikšķiles novada un Stopiņu novada attīstības programmu 2019.-2025.gadam projektu apspriešanas sanāksme ar kaimiņu pašvaldībām un Rīgas plānošanas reģionu.

Sanāksmē klātesošos uzrunāja Ikšķiles novada domes priekšsēdētājs Indulis Trapiņš. Viņš akcentēja, ka pašvaldība ieguldījusi lielu darbu attīstības programmas izveidē, tādēļ  svarīgi, lai šis dokuments šajā laika posmā tiešām būtu arī aktuāls. “Runājot par mūsu, Ikšķiles novada, attīstības programmu, tie nav sapņi, tie ir pilnīgi reāli izpildāmi darbi, “ tā par  izveidoto attīstības programmu sacīja priekšsēdētājs.

Savu skatījumu par novadu attīstības programmām sniedza Rīgas Plānošanas reģiona (RPR) Telpiskās plānošanas nodaļas vadītājs Rūdolfs Cimdiņš. Viņš uzsvēra, ka svarīgi ir novērtēt katras pašvaldības vietu reģionā.

Sanāksmē tika prezentēti abu novadu izstrādātie attīstības programmas 2019.- 2025.gadam projekti.  Klātesošos ar Ikšķiles novada attīstības programmu iepazīstināja SIA “Reģionālie projekti” projektu vadītāja Laine Veinberga. Viņa atklāja, ka dokumenta izstrādes procesā tika iesaistīta arī sabiedrība, kas sniedza savus priekšlikumus novada attīstībai. Dokumentā skaidri norādīts, kādu attīstības ceļu novads vēlas iet, galvenokārt koncentrējoties uz zaļās teritorijas saglabāšanu, dzīvesvietas sakārtošanu, publisko pakalpojumu pieejamības uzlabošanu. Septiņos gados ir plānotas 76 rīcības, savukārt trijos gados- 46 projekti.

Kā lielākie darbi nākamajā periodā tiek noteikti saistībā ar jau iesāktajiem projektiem- centra laukuma izbūvi, Zilo kalnu kompleksa tālāku  attīstību, Skolas ielas 4 ēkas pārbūvi, kā arī Sporta halles un sporta skolas izveidi. Kā liecināja aptaujas anketas, Ikšķiles novada iedzīvotāji lepojas ar Ikšķili kā pilsētu ar sakoptu vidi, bērniem, dabu un kultūru.

Savukārt Linda Čakše, Stopiņu novada pašvaldības attīstības un plānošanas speciāliste, klātesošos iepazīstināja ar Stopiņu novada attīstības programmu 2019.-2025.gadam projektu.
Pēc abu novadu prezentācijām Rīgas plānošanas reģiona attīstības redzējumu un vērtējumu sniedza Sabīne Zāģere un Rūdolfs Cimdiņš no RPR Telpiskās plānošanas nodaļas. Viņi uzsvēra, ka dokumenti ir izstrādāti kvalitatīvi, atbilstoši novada attīstības vajadzībām un tendencēm.

Savu komentāru par novada attīstības programmu sniedza Ikšķiles novada pašvaldības Attīstības nodaļas vadītāja Dina Vārslavāne. Ikšķiles novadā sabiedrība ir ar ļoti augstām prasībām, tādēļ pašvaldībai bija jāizvērtē katra dokumentā  iekļautā aktivitāte, kuru īstenošanai sekos  līdzi arī sabiedrība. Līdz ar to attīstības programmu veidojām ļoti sabalansētu un reāli īstenojamu.  

Līdz ar attīstības programmas veidošanas jautājumiem izvērtās arī diskusija par plānoto reģionālo reformu. Gan RPR, gan arī pašvaldību pārstāvji bija vienisprātis, ka reforma būtu  jāveic, vadoties nevis pēc mehāniska sadales principa, bet gan izvērtējot cilvēku intereses, novadu pašpietiekamību.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.