Menu
 

Sods par nesakoptām ietvēm Siguldā – 2000 eiro Apriņķis.lv

  • Autors:  Una Griškeviča
Kājāmgājējiem atvēlētās daļas uz Siguldas ielām – ietvju vai vienkārši ielas malu stāvoklis sniega periodā dažādās pilsētas vietās ir bijis ļoti dažāds. Foto: Marta Dzintare Kājāmgājējiem atvēlētās daļas uz Siguldas ielām – ietvju vai vienkārši ielas malu stāvoklis sniega periodā dažādās pilsētas vietās ir bijis ļoti dažāds. Foto: Marta Dzintare

Izrādās, ne tikai Rīgā, bet arī Siguldā šoziem problēmas sagādā nekoptas ietves. Īpaši asi to siguldieši izjuta pirms nedēļas, kad lielu daļu ietvju pilsētā sedza sniegs un SIA "Hagberg", kurai ir uzticēts pienākums rūpēties par gājēju ietvju, veloceliņu, skvēru un citu pašvaldības teritoriju kopšanu, netika galā ar saviem pienākumiem. Turklāt, kā liecina Siguldas novada pašvaldības mājaslapā pieejamā informācija un publikācija "Rīgas Apriņķa Avīzē", šogad pašvaldība jau otro reizi atteicās maksāt par uzņēmuma sniegtajiem pakalpojumiem, jo secināts, ka ietvju tīrīšanas darbos iesaistītie darbinieki nav spējuši pietiekami operatīvi reaģēt uz mainīgajiem laikapstākļiem un ietvju tīrīšana nav veikta kvalitatīvi. Jāpiebilst, ka SIA "Hagberg" tiesības uzturēt gājēju ietves, veloceliņus u.c. ieguva atklāta konkursa rezultātā.

Iedzīvotāji aicināti ziņot par problēmām

Kā "Rīgas Apriņķa Avīzei" skaidroja Siguldas novada pašvaldības Sabiedrisko attiecību pārvaldes vadītājas vietniece Madara Antone, pašvaldības speciālisti katru dienu seko līdzi ietvju tīrīšanas kvalitātei un kopā ar SIA "Hagberg" pārstāvjiem regulāri apseko gājēju ietves, veloceliņus, skvērus un citas pašvaldības teritorijas, par kuru uzturēšanu ir atbildīga SIA "Hagberg", kā arī ielas un ceļus, kuru uzturēšanu veic SIA "DGR Serviss". "Informāciju par ielu, ceļu un ietvju uzturēšanas kvalitāti sniedz arī iedzīvotāji, sazinoties ar pašvaldību sociālajos tīklos vai mobilajā lietotnē. Šobrīd teritoriju uzturēšanas kvalitāte kopumā ir apmierinoša, taču atsevišķos gadījumos un atsevišķās teritorijās nepastāvīgu un strauji mainīgu laikapstākļu gadījumā tiek konstatēti trūkumi."

M. Antone atzina, ka arī uzņēmēji vai namu apsaimniekotāji, kuri ir atbildīgi par daudzdzīvokļu dzīvojamo namu teritorijām, ne vienmēr to uzturēšanu veic kvalitatīvi, un šādos gadījumos ar uzņēmējiem sazinās Pašvaldības policija. Kā situāciju ar netīrītajām ietvēm "Rīgas Apriņķa Avīzei" raksturoja Siguldas iedzīvotāja Marta, "tagad, kad sniega nav, ir iespējams iet gar ceļa malu, bet sniega laikā tur bija sniega vaļņi". Vēl pirms pāris nedēļām, kad zemi klāja sniega sega, bijis pat tā, ka "ietve beidzas, un tālāk brien, kā gribi". Marta gan pieļāva, ka šis ceļš varētu būt privātīpašnieku, ne pašvaldības pārziņā.



Četros gados – miljons eiro

Siguldas novada pašvaldības pārstāve "Rīgas Apriņķa Avīzei" pastāstīja, ka saskaņā ar noslēgto līgumu SIA "Hagberg" apsaimniekošanā ir 11 684,87 m2, no kuriem ietves, trotuāri un veloceliņi ir 38 200 m2. Atbildot uz jautājumu, vai sastādīts kāds akts, kur identificēta un fiksēta līgumsaistību neizpilde, Madara Antone norādīja, ka, vērtējot nekvalitatīvi uzkoptas teritorijas, netiek mērīta tikai teritorijas platība, bet tiek ņemta vērā vēl virkne citu faktoru, piemēram, darba izpildes termiņa ievērošana, iespējamie ietvju seguma bojājumi, kas var būt radušies tīrīšanas laikā, pieļaujamās sniega kārtas biezums,  nokrišņu veids (sniegs, slapjš sniegs, lietus) un intensitāte, kā arī citi faktori. "Vērtējot ietvju tīrīšanas kvalitāti pēc šiem kritērijiem, šā gada janvārī pašvaldība no SIA "Hagberg" pakalpojuma apmaksas ieturēja 2000 eiro." Jāpiebilst, ka summa, kuru saskaņā ar noslēgto līgumu Siguldas novada pašvaldība maksā teritorijas uzturētājam par sniegtajiem pakalpojumiem, ir visai ievērojama – 362 795,61 eiro gadā, bet par visu četru gadu periodu (no 2017.gada līdz 2021. gadam), kas ietver ielu uzkopšanu un uzturēšanu gan ziemā, gan vasarā, 1 451 182,43 eiro (ar PVN).

Gadījumos, kad tiek konstatēta neatbilstība tehniskās specifikācijas (tā pieejama pašvaldības mājaslapā kā viena no iepirkuma nolikuma sastāvdaļām) darbu kvalitātes prasībām, pašvaldība kopā ar pakalpojuma sniedzēju sastāda trūkumu pieteikumu aktu. Tajā fiksētos trūkumus izpildītājam ir pienākums novērst vienas darba dienas laikā. "Ja tas nenotiek, pašvaldība nepilnības novērš saviem spēkiem vai pieaicinot trešās personas, un šajā gadījumā saistītās izmaksas sedz pakalpojuma sniedzējs, ieturot attiecīgo summu no ikmēneša rēķina. Šāda veida dokumenti (trūkumu pieteikuma akti, rēķini u.tml.) publiski nav pieejami," informēja pašvaldības pārstāve.

Komentārus pagaidām nesniedz

Kad "Rīgas Apriņķa Avīze" sazinājās ar SIA "Hagberg", lai noskaidrotu viņu viedokli, uz telefona zvanu atbildēja kāda darbiniece, kura nenosauca savu vārdu, paskaidrojot vien to, ka viņa nevar komentēt jautājumu, kādi apstākļi SIA "Hagberg" traucējuši kvalitatīvi paveikt savu darbu un vai par nekvalitatīvi veiktajiem darbiem ieturētie 2000 eiro, viņuprāt, ir taisnīgs sods. Viņa gan solīja žurnālistes uzdoto jautājumu nodot kolēģiem, kuri varētu paskaidrot kaut ko vairāk, taču, tā kā visi kolēģi esot izbraukumos, neesot zināms, kad tas varētu notikt. Vismaz līdz avīzes nodošanai tipogrāfijā izpildītājs neatrada laiku sava viedokļa paušanai, tomēr ceram, ka skaidrojumu varēsim sniegt nākamajā avīzes numurā. Ja atbildi tomēr nesaņemsim, ziņosim arī par to.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.