Menu
 

Pilsētas pārvaldnieks: Baložos pretlikumīgi izcirsts pašvaldības mežs

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto: pixabay.com Foto: pixabay.com

Aizvadītajās brīvdienās Ķekavas novada Baložu iedzīvotāji pastaigas laikā no Baložiem uz Olaines novada Medemciema pusi pamanījuši aizdomīgus meža izciršanas darbus pašvaldības mežā. Vēlāk saprotot, ka notiek nevis koku retināšana vai krūmu izciršana, bet gan kailcirte plašā mērogā, iedzīvotāji 10. marta vakarā vērsās pie Baložu pilsētas pārvaldnieka ar sūdzību un lūgumu apsekot teritoriju.

Teritorijas apsekošanas laikā, piedaloties Ķekavas novada mežkopības un meliorācijas speciālistam Ilmāram Krūzem un Baložu pilsētas pārvaldniekam Laurim Bergmanim, secināts, ka teritorijā ir nelikumīgi, patvaļīgi izcirsti ārpus meža zemes augoši koki aptuveni 1,5 ha platībā. Ticis secināts, ka bez nepieciešamajiem saskaņojumiem un dokumentiem (koku ciršanas atļauja, cenu aptauja, domes lēmums par izsoli pašvaldības īpašuma atsavināšanai, izsole) ir strādājusi speciālā meža tehnika, izcērtot visus kokus minētajā teritorijā. Pēc ceļmalā nokrautajiem kokmateriāliem tika secināts, ka kopējais daudzums ir aptuveni 150 kubikmetri apaļkoku, informē Baložu pilsētas pārvaldnieks Lauris Bergmanis.

Lai arī neliela daļa šīs pretlikumīgu darbību rezultātā cietušās pašvaldības teritorijas ar Ķekavas novada domes lēmumu uz 10 gadiem tika nodota nomāt uzņēmumam SIA "SPH Engineering", lai veiktu uzņēmējdarbību, tomēr būvniecība šajā vietā nav paredzēta, nav detālplānojuma un būvprojekta, kurā būtu norādīta kādu koku nociršanas nepieciešamība, atzīmē pārvaldnieks.

Kā norāda L. Bergmanis, pēc teritorijas apsekošanas viņš vērsies Valsts policijā ar iesniegumu par konstatēto pretlikumīgo koku izciršanu, jo pēc apsekošanas aktā minētā ir secināms, ka tikusi pārkāpta virkne normatīvo aktu.

“Situācijai attīstoties, notikušas arī asas pārrunas pašvaldības amatpersonu un darbinieku vidū, tā arī nerodot skaidrību, kurš ir atbildīgs par šo pārkāpumu un kādēļ vispār tāds ir ticis pieļauts. Savstarpējo sarunu procesā no domes vadībai pietuvinātu personu puses pat ticis izdarīts spiediens uz vienu no teritorijas apsekošanas akta sastādītājiem ar mērķtiecīgu aicinājumu atsaukt savu iesniegumu par konstatēto likumpārkāpumu, kas gan nav ticis izpildīts. Šobrīd apstākļus noskaidro Valsts policijas atbildīgās amatpersonas,” stāsta L. Bergmanis.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.