Menu
 

Salaspilī būvēs Latvijā pirmo saules enerģijas centralizēto siltumapgādes sistēmu

  • Autors:  Apriņķis.lv
Attēlam ir ilustratīva nozīme. Foto - arhīvs Attēlam ir ilustratīva nozīme. Foto - arhīvs

20.martā Salaspilī, Miera ielā 31 a, tiks ielikts pamatakmens Latvijā pirmajai saules enerģijas centralizētās siltumapgādes sistēmai un iemūrēta kapsula ar vēstījumu nākamajām paaudzēm, lai svinīgi atzīmētu projekta uzsākšanu.

Vērienīgā projekta ietvaros tiks uzstādīts saules kolektoru lauks ar akumulācijas tvertni, kas ļaus siltuma ražošanā izmantot saules enerģiju. Papildus tam, palielinot atjaunojamo energoresursu izmantošanu, tiks uzbūvēta arī jauna šķeldas katlumāja.

Salaspils novada domes sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Lolita Balcerbule pavēstīja, ka šobrīd pašvaldības uzņēmumā “Salaspils siltums” jau tiek veikti sagatavošanās darbi, lai uzstādītu 1720 saules kolektorus ar kopējo aktīvo laukumu 21 595 kvadrātmetri. Šī būs viena no lielākajām saules enerģijas centralizētās siltumapgādes sistēmām Eiropā.

Saules kolektoru sistēmu ar siltumenerģijas akumulācijas tvertni un biomasas katlu māju ar trīs megavatu (MW) jaudu par 7,08 miljoniem eiro būvēs SIA "Filter". Savukārt būvuzraudzību par 147 920 eiro veiks SIA "Firma L4". Kopējās projekta izmaksas būs 7,228 miljoni eiro, no kuriem Eiropas Savienības Kohēzijas fondu atbalsts būs 2,732 miljoni eiro.

“Salaspils siltums” īsā laikā ir spējis izaugt no ierindas postpadomju katlumājas līdz pasaules līmeņa siltumapgādes uzņēmumam. Tā panākumi ir pamanīti un augstu novērtēti ne tikai Latvijas un Eiropas mērogā, bet arī pasaulē. Novada pašvaldība atgādina, ka 2017. gadā uzņēmums saņēma prestižo Vispasaules centralizētās enerģijas klimata balvu (Global District Energy Climate Award) kategorijā “Modernizācija”.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.