Menu
 

Siguldā norisināsies VARAM rīkots seminārs teritoriju attīstības veicināšanai

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - Valsts kanceleja Foto - Valsts kanceleja

Lai iepazītos ar reģionālās politikas līdzšinējiem rezultātiem, identificējot esošos reģionālās politikas izaicinājumus, ko var risināt ar Eiropas Savienības (ES) fondu ieguldījumiem teritoriju attīstībai, kā arī diskutētu par reģionālās politikas uzstādījumiem, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) organizē piecus reģionālos seminārus. Viens no tiem paredzēts 30.maijā kultūras centrā “Siguldas devons”.

Dati liecina, ka reģionālajā attīstībā ir aktuāli vairāki izaicinājumi. Iedzīvotāju skaits samazinās visos reģionos, izņemot Pierīgas statistisko reģionu. Iedzīvotāju skaita samazinājums Latgales statistiskajā reģionā pēdējos desmit gados sasniedz 20%.

Arvien aktuāla ir cilvēkresursu noturēšana un piesaiste reģionos. Uzņēmējdarbība koncentrējas Rīgas plānošanas reģionā – 2016.gadā Rīgas plānošanas reģionā tika radīti 69% valsts iekšzemes kopprodukta. Rīgas plānošanas reģions piesaistījis lielāko nefinanšu investīciju apjomu valstī – 2017.gadā tie bija 76% no visām valstī piesaistītajām nefinanšu investīcijām. Lai veicinātu reģionu attīstību un reģionālo atšķirību izlīdzināšanos, ir nepieciešams īstenot efektīvus reģionālās attīstības atbalsta pasākumus.

“Reģionālās attīstības atšķirību mazināšana ir ilgtermiņa izaicinājums. Šobrīd ir uzsākti daudzi nozīmīgi procesi – publiski plašāk apspriestais ir administratīvi teritoriālā reforma, kas ir tikai viens no reģionālās politikas instrumentiem, par ko vēl notiks plašas diskusijas reģionos,” paudis ministrs Juris Pūce (AP!), kurš plāno piedalīties visos semināros.

“Svarīga ir pašvaldību, reģionu un nozaru ministriju cieša sadarbība, lai radītu labvēlīgu uzņēmējdarbības vidi reģionos. Pašvaldībām jāveic mērķtiecīgāki ieguldījumi uzņēmējdarbības vides sakārtošanā un pakalpojumu efektivitātes uzlabošanai. Jaunajam reģionālās politikas piedāvājumam ir jābūt ne tikai par investīcijām, bet arī par zināšanām un kapacitāti.”

Semināros tiek aicināti piedalīties plānošanas reģionu, pašvaldību, nozaru ministriju, nevalstisko organizāciju, augstskolu un pētniecisko organizāciju pārstāvji.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.