Menu
 

Dubļu jūra Baldonē Apriņķis.lv

  • Autors:  Una Griškeviča
Kamēr Baldonē norisinās ūdensvada un kanalizācijas ierīkošanas būvdarbi, iedzīvotājiem jāsamierinās ar dubļainām un izdangātām ielām, pa kurām faktiski var pārvietoties tikai gumijas zābakos. Aculiecinieka foto. Kamēr Baldonē norisinās ūdensvada un kanalizācijas ierīkošanas būvdarbi, iedzīvotājiem jāsamierinās ar dubļainām un izdangātām ielām, pa kurām faktiski var pārvietoties tikai gumijas zābakos. Aculiecinieka foto.

Ūdensvads un kanalizācija nenoliedzami ir nepieciešamas lietas. Taču, kā liecina “Rīgas Apriņķa Avīzes” redakcijai iesūtītās fotogrāfijas, Baldonē liela daļa ielu remontdarbu veikšanas laikā ir pārvērtušās neizbrienamos muklājos. Tikmēr Baldones novada domes sabiedrisko attiecību vadītāja Jūlija Semjonova atklāj, ka šāda situācija turpināsies līdz 2020. gada 26. martam, tātad vēl gadu, un aicina baldoniešus būt pacietīgiem. Citiem vārdiem sakot – atslābstiet un baudiet...

Darbu grafiki pieejami mājaslapā

Atbildot uz “Rīgas Apriņķa Avīzes” jautājumu par darbu ilgumu un grafiku pieejamību, Jūlija Semjonova skaidro, ka projekta “Ūdenssaimniecības infrastruktūras attīstība Baldonē” īstenošanas laiks ir līdz 2020. gada 26. martam, savukārt jebkurš interesents ar darbu norises grafikiem un to, kad darbi notiks viņa ielā, var iepazīties Baldones novada pašvaldības mājaslapā publicētās ziņas “Skaidrojums par būvdarbiem uz ielām” beigās pievienotajos divos failos.

Jāpiebilst, ka 7. martā mājaslapā publicētajā ziņā par būvuzņēmēja SIA “RERE Vide” vērienīgajiem ūdenssaimniecības attīstības darbiem Baldonē ir norādīts saraksts ar ielām, kur tiks izbūvēta ūdensvada un kanalizācijas sistēma, un uzsvērts, ka satiksmes ierobežojumi turpmākajos mēnešos gaidāmi Dzirnavu, Saules, Pļavu, Senču, Lauku, Avotu, Kastaņu, Lejas, Mežmalas, Lazdu, Jāņu, Ziedu, Gravas, Zemes, Vēju, Zīļu un citās ielās.

14.martā šim plašajam sarakstam pievienojās darbi Pļavu ielas posmā no Dzirnavu ielas, tāpat iedzīvotāji ir aicināti sazināties ar darbu vadītāju, lai precizētu pievadus saviem īpašumiem, kā arī tiek aicināti bez vajadzības netuvoties būvdarbu veikšanas vietai.

Bez gumijas zābakiem ielas nevar izbrist!

Tikmēr ar redakciju sazinājās baldonietes Aija un Gunita, atsūtot arī ļoti izteiksmīgas fotogrāfijas par to, kā pašlaik izskatās Baldones ielas. “Vienīgie apavi, ar kuriem var pārvietoties pa Baldoni, ir garie gumijas zābaki. Mammas ar bērnu ratiņiem vispār daudz kur netiek,” par notiekošo lakoniski izsakās Aija, kura ir pikta arī par to, ka būvnieki, rokot tranšeju kanalizācijas vadam, izpostījuši hostas, ko viņa bija iestādījusi ielas ārpusē, kā arī aplauzuši reto sarkano lazdu. “Var jau saprast, ka darbi jāveic, bet varbūt to varēja darīt saudzīgāk?” viņa piebilst.

Krietni skarbāka ir Gunita, kuras māja atrodas Laiņu ielā. “Tos vadus velk jau kopš pagājušā gada, un mums rodas jautājums, kāpēc šie darbi jādara ziemā un pavasara šķīdoņa laikā. Es teiktu, ka darbs ir padarīts ļoti pavirši, turklāt nez kāpēc ūdensvadu un kanalizāciju ierīkos tikai vienā ielas pusē dzīvojošajiem. Mums pateica, ka varam to darīt paši par savu naudu.”

Izrādās, ka saistībā ar šiem darbiem Baldonē jau viesojies televīzijas raidījums “Bez tabu”, savukārt par sūdzēšanos domē Gunita izsakās visai skarbi – tas esot tas pats, kas runāt ar sienu. Gunita aicina ciemos arī “Rīgas Apriņķa Avīzi” apskatīties, kā īsti pašlaik izskatās Baldonē, neaizmirstot piebilst, ka tad gan tiešām būs nepieciešami gari un izturīgi gumijas zābaki, lai izbristu dubļainās ielas un nesamērcētu kājas, ejot pa ielām, kur gar malu izliktas dēļu laipas.

Dome cer uz iedzīvotāju sapratni

Komentējot šo situāciju, domes pārstāve Jūlija Semjonova informēja, ka visas iedzīvotāju sūdzības tiek izskatītas, un tās izvērtējis gan domes priekšsēdētājs Raimonds Audzers, gan izpilddirektore Tatjana Tihoņenko. “Viņu rīcību var uzskatīt par ieinteresētu, operatīvu un vērstu uz iedzīvotāju labklājību, jo abas amatpersonas personiski sazinājās ar būvkompāniju un lūdza operatīvi paskaidrot radušos situāciju. Viņi abi devās apskatīt reālo situāciju dabā, lai izvērtētu problēmas nopietnību, turklāt, kā jau norādīju, būvdarbu izpildes grafiki ir publicēti domes ārējos komunikācijas kanālos.”

Vienlaikus J. Semjonova norāda, ka laikapstākļi patlaban patiesi nav labvēlīgi būvdarbu veikšanai, “tomēr mums jāapzinās, ka projektiem parasti ir ļoti ierobežots izpildes laiks, tāpēc kavēties nedrīkstam. Piekritīsiet, ka iedzīvotāju labsajūtu skāruši objektīvi apstākļi, nevis projekta izpildītāju nevērība. Pavasara atkusnī un rudens lietavās ceļi bez asfalta seguma arī bez rakšanas darbiem kļūst grūti izbraucami, un pat privātmājas pagalmā, pa kuru pārvietojas tikai viens spēkrats, automobilis var iestigt dubļos. Šie divi gadalaiki ir izaicinājums kājāmgājējiem un automobiļiem jebkurā gadījumā, tāpēc būvdarbi uz ielām ir kā papildu stress iedzīvotāju ikdienai un situācija saasinās.

Mēs katrs vēlamies pārvietoties pa tīru un sausu ceļu, bet šobrīd tas a priori nav iespējams. Mēs ļoti ceram uz iedzīvotāju sapratni un atgādinām, ka šīs grūtības ir tikai uz šo brīdi un drīz beigsies, kā arī ieguvumi, kas mūs sagaida pēc būvdarbiem, atsvērs šī brīža diskomfortu.”

Savukārt būvnieki novada mājaslapā publicētajā informācijā skaidro, ka tiek veiktas preventīvas darbības, lai nodrošinātu piekļuvi īpašumiem. “Tomēr ceram uz iedzīvotāju izpratni, ka šādos starpsezonu laikapstākļos pēc ielu rakšanas darbiem nav pilnībā iespējams nodrošināt sausus un atjaunotus ceļa segumus, jo vēl ir par agru pielietot pilna cikla ceļu būvdarbu tehnoloģijas. Mēs plānojam minēto ielu segumu būvdarbus uzsākt vistuvākajā laikā.”

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.