Menu
 

No rudens Salaspilī siltumenerģiju ražos saules kolektori

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - Salaspils novada pašvaldība Foto - Salaspils novada pašvaldība

20.martā Salaspilī iemūrēts pamatakmens Latvijā pirmajai saules enerģijas centralizētās siltumapgādes sistēmai. Vērienīgā projekta ietvaros pašvaldības uzņēmumā “Salaspils siltums” līdz rudenim tiks izbūvēts saules kolektoru lauks ar akumulācijas tvertni, kas ļaus siltuma ražošanā izmantot saules enerģiju. Lai vēl ievērojamāk palielinātu atjaunojamo energoresursu izmantošanu, tiks uzbūvēta arī jauna šķeldas katlumāja.

Kā vēsta Salaspils novada pašvaldība, šī būs viena no lielākajām saules enerģijas centralizētās siltumapgādes sistēmām Eiropā. Jau šobrīd ierīkotajā 6 hektārus plašajā laukā uzstādīs 1720 saules kolektorus ar kopējo aktīvo laukumu 21 595 m2.

Saules kolektoru sistēmas un 3 MW biomasas katlu mājas būvniecību par 7,08 miljoniem eiro veiks SIA "Filter". Uzņēmuma pārziņā ir būvprojekta izstrāde, būvdarbi un autoruzraudzība. Savukārt būvprojekta ekspertīzi un būvuzraudzību veiks ir SIA "Firma L4", darbu izmaksas – 14 7920 eiro. Kopējās projekta izmaksas ir 7 227 920 eiro, no tiem attiecināmās izmaksas – 6 918 200 eiro, paredzētais Kohēzijas fondu atbalsts – 2 732 000 eiro.

“Pirms sešiem gadiem ielikām pamatakmeni “Salaspils siltuma” pirmajai šķeldas katlumājai, un jau tolaik tas bija ievērojams solis ceļā uz siltumenerģijas ieguvi no atjaunojamajiem energoresursiem. Šodien jau speram nākamo soli – uzsākam saules kolektoru lauka izbūvi, kas jau tuvākajā nākotnē Salaspils centralizētās siltumapgādes sistēmā dos 90 procentus siltumenerģijas,” atzīmēja Salaspils novada domes priekšsēdētājs Raimonds Čudars.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.