Menu
 

Pūce no konsultatīvās padomes sagaida vērtīgus komentārus par pašvaldību reformu

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - VARAM Foto - VARAM

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) izveidojusi Administratīvi teritoriālās reformas (ATR) konsultatīvo padomi, kas piektdien sanāca uz pirmo sēdi. Padome konsultēs ministriju vietējo pašvaldību administratīvi teritoriālās reformas īstenošanā, norādīs uz katra reģiona aktualitātēm un niansēm, kam būtu jāpievērš īpaša uzmanība, kā arī izvērtēs reformas ieceres, tostarp teritoriālā iedalījuma projektus, ņemot vērā vietējo iedzīvotāju un valsts attīstības interešu vajadzības, informēja ministrijā.

“Ministrija ir izveidojusi Administratīvi teritoriālās reformas konsultatīvo padomi, kur ietilpst pārstāvji no dažādiem Latvijas reģioniem. No pieredzējušajiem pašvaldību vadītājiem sagaidām saņemt vērtīgus komentārus par pašvaldību reformas turpināšanu,” izteicies vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP!).

Padomes locekļi ir savas nozares profesionāļi –  Kuldīgas novada domes priekšsēdētāja Inga Bērziņa, Salaspils novada domes priekšsēdētājs Raimonds Čudars, Ogres novada domes priekšsēdētājs Egils Helmanis, Daugavpils pilsētas domes deputāts Jānis Lāčplēsis un Jelgavas pilsētas domes priekšsēdētājs Andris Rāviņš, kā arī vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra padomnieks pašvaldību un reģionālās attīstības jautājumos Madars Lasmanis. Padomes priekšsēdētājs ir ministrs Juris Pūce.

Jau pirmajā tikšanās reizē padome sprieda par pakalpojumu sniegšanas ērtu pieejamību visiem pašvaldību iedzīvotājiem, kā arī par ieguvumiem, ko iedzīvotāji un uzņēmēji saņems reformas īstenošanas rezultātā. Kā uzsvēra J. Pūce, mērķis, īstenojot pašvaldību reformu, ir nodrošināt vienlīdzīgākas iespējas ikvienam Latvijas iedzīvotājam, lai neatkarīgi no dzīvesvietas viņi saņemtu labus pašvaldības pakalpojumus.

VARAM dati liecina, ka šobrīd nevienlīdzība pašvaldību starpā ir liela, piemēram, administratīvās izmaksas vien pašvaldībās svārstās no 50-200 eiro uz vienu iedzīvotāju (tikai 28 pašvaldībās tās ir mazāk nekā 7% no pašvaldības budžeta). No pašvaldību izlīdzināšanas fonda dotācijas saņem 104 no 119 pašvaldībām. Tikai 57 pašvaldības spēj nodrošināt ar darbavietām vairāk nekā 40% tās darbspējas vecuma iedzīvotāju. Vien 46 pašvaldībām ir iespēja veikt investīcijas 1 miljona eiro apmērā. Tikai 62 pašvaldībās notiek biznesa ideju konkursi vai tās spēj piedāvāt grantus uzņēmējdarbībai. Lai izveidotu vidusskolu ar vismaz divām paralēlklasēm, pietiekams skolēnu skaits šobrīd ir vien 38 pašvaldību vidusskolās.

Saeima ceturtdien akceptēja VARAM izstrādāto lēmumu par administratīvi teritoriālās reformas turpināšanu. Saskaņā ar lēmuma projektu, jaunās teritoriālās reformas mērķis ir līdz 2021. gadam izveidot ekonomiski attīstīties spējīgas administratīvās teritorijas ar vietējām pašvaldībām.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.