Menu
 

Turkalnes ciema iedzīvotāji vēlas izstāties no Ikšķiles novada

  • Autors:  Marta Poga, “Ogres Vēstis Visiem”
Turkalnes ciema iedzīvotāji vēlas izstāties no Ikšķiles novada

Ikšķiles novada Turkalnes ciema iedzīvotāji ar atklātu vēstuli vērsušies pie Vides un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) ministra Jura Pūces (AP), paužot lūgumu grozīt esošās administratīvi teritoriālās robežas un pievienot Turkalnes ciema teritoriju Ogres novadam. “OVV” rīcībā nonākušo minēto atklāto vēstuli parakstījuši 50 ciema iedzīvotāji.

Mūsu mērķis ir nepārprotams – beidzot jākoriģē absurdā situācija ar Turkalnes atrašanos Ikšķiles novada teritorijā, un nekavējoties jārisina jautājums par ciema pievienošanu Ogres novadam, Turkalne atrodas tikai 3,5 kilometru attālumā no Ogres pilsētas centra un praktiski visu ciema iedzīvotāju ikdiena ir cieši saistīta ar Ogri. Medicīnisko pakalpojumu saņemšana, bērnu izglītošana Ogres skolās, darbs Ogres pilsētā – tie ir tikai daži galvenie aspekti, kas nepārprotami apliecina ciema ciešo integrāciju tieši ar Ogres novadu,teikts atklātajā vēstulē.

Turkalnes ciema iedzīvotāji norāda, ka diemžēl ir virkne ar pašvaldības kompetenci un atbildību saistītu lietu, kuras Turkalnes iedzīvotāji nespēj risināt sev tuvākajā Ogrē. Tie ir gan ar sociālo aprūpi saistīti jautājumi, gan dažādu administratīvu un juridisko jautājumu noformēšana, ēku un infrastruktūras uzturēšanas nodrošināšana utt. Lai spētu sakārtot šos ikdienas dzīvē tik bieži un neatliekami nepieciešamos jautājumus, Turkalnes iedzīvotāji ir spiesti doties uz gandrīz 15 kilometru attālumā esošo Ikšķili, kas rada ievērojamas neērtības saistībā ar darba kavējumiem, finansiāliem izdevumiem un laika patēriņu.

Vēstulē minēti vēl daži faktori, kas būtiski apgrūtina turkalniešu iespējas sekmīgi komunicēt ar Ikšķiles novada pašvaldību.

Pirmkārt, ciema un novada centru savienojošā ceļa tehniskais stāvoklis. Deviņu gadu laikā Ikšķiles novads nav atradis iespēju veikt būtiskus uzlabojumus šā ceļa sakārtošanā, tādēļ gadījumos, kad ir nepieciešams doties uz novada centrā esošajām pašvaldības iestādēm, Turkalnes iedzīvotāji lielākoties ir spiesti meklēt un izmantot apbraucamos ceļus. Tādējādi tiek radīti papildus laika un līdzekļu tēriņi.

Otrkārt, Turkalnes ciems ģeogrāfiski atrodas pašā Ikšķiles novada perifērijā, tāpēc novada pašvaldības vadību ir aizvien grūtāk ieinteresēt ciemam svarīgu jautājumu risināšanā. Šo gadu laikā esam vērsušies pie Ikšķiles novada domes ar lūgumiem veikt dažādus uzlabojumus ciema infrastruktūrā, bet tikai uz vienas rokas pirkstiem saskaitāmos gadījumos esam saņēmuši kaut kādu pretimnākšanu. Acīm redzot, Ikšķiles novada domei ir citas prioritātes, un no centra attālu ciemu intereses neatrodas šo prioritāšu sarakstā. Tajā pašā laikā mums vēsturiski un ģeogrāfi ski tuvākajā Ogres novadā varam novērot sekmīgu mazo apdzīvoto vietu attīstības politikas īstenošanu,teikts atklātajā turkalniešu vēstulē.

Ņemot vērā iepriekš minēto, Turkalnes ciema iedzīvotāji lūdz jau esošā teritoriālā plānojuma ietvaros rast iespēju grozīt administratīvi teritoriālās robežas, pievienojot Turkalnes ciema teritoriju Ogres novadam, veikt nepieciešamo saskaņojumu ar Ogres un Ikšķiles novada pašvaldībām, kā arī sniegt visu nepieciešamo atbalstu robežu maiņas juridiskai un praktiskai īstenošanai.

Gadījumā, ja robežu maiņa nav iespējama spēkā esošās likumdošanas ietvaros, turkalnieši lūdz iekļaut šo prasību gaidāmās jaunās teritoriālās reformas plānošanā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.