Menu
 

Ikšķilē notiks iedzīvotāju aptauja par iespējamo novada pievienošanu citām administratīvajām teritorijām Apriņķis.lv

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - Ikšķiles novada pašvaldība Foto - Ikšķiles novada pašvaldība

Piektdien Ikšķiles novada pašvaldība ārkārtas domes sēdē pieņēma lēmumu organizēt Ikšķiles novada iedzīvotāju aptauju ar mērķi noskaidrot iedzīvotāju viedokli par iespējamo Ikšķiles novada pievienošanu citu novadu administratīvajām teritorijām.

Kā informēja pašvaldības pārstāve Laura Dūša, aptauja notiks no 9.maija līdz 11.maijam, katru dienu vairākas stundas būs atvērti un pieejami balsošanas iecirkņi – līdzīgi kā tas ir vēlēšanu laikā.

Par spīti Ikšķiles novada sociālekonomiskajiem rādītājiem un spēju īstenot uz attīstību un izaugsmi vērstu budžetu, pašvaldībai esot kļuvis zināms, ka reformas ietvaros Ikšķiles novada administratīvo teritoriju ir paredzēts pievienot citiem novadiem. Turklāt pievienošana tiekot plānota, neizvērtējot Ikšķiles novada iedzīvotāju iespējamos ieguvumus vai zaudējumus.

“Pašvaldība uzskata, ka teritoriālās reformas kontekstā visbūtiskāk ir izvērtēt vietējo iedzīvotāju intereses. Nosakot Ikšķiles novada pievienošanu novadam, kurā nav līdzīgi izaugsmes rādītāji un ir citas galvenās prioritātes un vajadzības, būtiski tiks kavēta Ikšķiles novada turpmākā izaugsme, jo tā vietā, lai attīstītu savu pakalpojumu grozu, noteikta finansējuma summa tiks novirzīta citas teritorijas infrastruktūras uzturēšanai un Ikšķiles novadā dzīvojošo nodokļu maksātāju nauda veicinās nevis viņu pašvaldības teritorijas attīstību un pakalpojumu kvalitātes pieaugumu, bet gan tiks novirzīta mazāk attīstīto teritoriju situācijas uzlabošanai, kas jau šobrīd tiek veikta pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fonda maksājumu veidā,” teikts novada domes paziņojumā.

Ņemot vērā iepriekš minēto, pašvaldība ir nonākusi pie stingras pārliecības, ka ir būtiski noskaidrot Ikšķiles novada iedzīvotāju viedokli par novada, kā administratīvi teritoriālas vienības, turpmāko attīstību.

Pirms piektdien notikušās Ikšķiles novada domes sēdes opozīcijā esošās politiskās partijas "Apvienība Iedzīvotāji" deputāts Kaspars Upaciers aģentūrai LETA pavēstījis, ka viņš un otrs partijas deputāts Edgars Logins sēdi nevarēs apmeklēt.

"Apvienība iedzīvotāji" uzskata, ka šāda aptauja ir labs instruments, lai noskaidrotu sabiedrības domu, taču pašlaik tā esot priekšlaicīga un novada iedzīvotājus maldinoša, jo Vides aizsardzības un reģionālas attīstības ministrija vēl nav oficiāli publiskojusi informāciju par gaidāmo administratīvi teritoriālo reformu, un domes lēmumus nebūtu jābalsta uz baumām un aizkulišu sarunām.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.