Menu
 

Nākamnedēļ VARAM prezentēs potenciālo jauno pašvaldību teritoriju karti

  • Autors:  LETA
Nākamnedēļ VARAM prezentēs potenciālo jauno pašvaldību teritoriju karti

Nākamnedēļ tiks prezentēta jaunā, potenciālā pašvaldību administratīvo teritoriju karte, aģentūrai LETA pastāstīja vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP).

Viņš norādīja, ka, atbilstoši izvirzītajiem kritērijiem, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) joprojām aktīvi strādā pie pašvaldību teritoriju kartes izveides un konkrēts iespējamais vietvaru skaits vēl nav zināms. Vienlaikus jau patlaban esot skaidrs, ka pašvaldību skaits samazināsies vismaz trīs reizes. Tas nozīmē, ka jaunajā kartē varētu būt iekļautas aptuveni 35 līdz 40 pašvaldības.

VARAM izstrādātais teritoriālais iedalījums tiks nodots izvērtēšanai pašvaldībām un citām iesaistītajām pusēm.

Kā ziņots, Saeimas atbalstītais Administratīvi teritoriālās reformas pabeigšanas likumprojekts paredz, ka pēc jaunā teritoriālā iedalījuma izstrādes un konsultācijām ar pašvaldībām, Ministru kabinetam līdz šī gada 1.decembrim būs jāizstrādā un jāiesniedz Saeimā likumprojekts par jaunām administratīvām teritorijām un kārtību kādā pabeidzama reforma.

Šajā likumprojektā būs jāietver jauno valsts administratīvo teritoriju iedalījums, nosakot to veidus un izveidošanas kritērijus, nosacījumus pašvaldības budžeta apstiprināšanai un saistību pārņemšanai, administratīvo teritoriju un novadu teritoriālā iedalījuma vienību izveidošanas, uzskaites, robežu grozīšanas, administratīvā centra noteikšanas nosacījumus un kārtību, kā arī jāietver citus ar reformu saistītus jautājumus.

Reformas mērķis ir turpināt 1998.gadā iesākto teritoriālo reformu, un līdz 2021.gadam izveidot ekonomiski attīstīties spējīgas administratīvās teritorijas ar vietējām pašvaldībām, kas spēj nodrošināt likumos tām noteikto autonomo funkciju izpildi salīdzināmā kvalitātē un pieejamībā, sniedzot kvalitatīvus pakalpojumus iedzīvotājiem par samērīgām izmaksām.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.