Menu
 

Pūce atkārtoti pieprasa paskaidrojumus Babītes novada domes priekšsēdētājam Encem

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP!) pieprasījis paskaidrojumus Babītes novada domes priekšsēdētājam Andrejam Encem saistībā ar to, ka Babītes novadā joprojām netiek pildīts Ūdenssaimniecības pakalpojumu likumā noteiktais pienākums vietējai pašvaldībai organizēt ūdenssaimniecības pakalpojumu sniegšanu savā administratīvajā teritorijā.

Paskaidrojumi pieprasīti likuma “Par pašvaldībām” 93. panta kārtībā, atbilde jāsniedz septiņu dienu laikā, norāda Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM). 

J.Pūce jau 7. februārī vēstulē Babītes novada domei prasīja paskaidrojumus par ūdenssaimniecības pakalpojumu nesakārtošanu, kā arī tiesisko regulējumu ūdenssaimniecības jomā Babītes novadā. Domes priekšsēdētājam bija jāsniedz paskaidrojumi par iemesliem, kādēļ nav noslēgti līgumi ar visiem ūdenssaimniecības pakalpojumu sniedzējiem, kā arī jāinformē par turpmāko rīcību pārkāpumu novēršanā. Šī gada 5. marta vēstulē Babītes novada pašvaldība VARAM informēja, ka plāno noslēgt līgumu ar vienu ūdenssaimniecības pakalpojumu sniegšanas komersantu, taču tas problēmu atrisina vien nelielā daļā Babītes. Ministrijas rīcībā ir informācija, ka joprojām līgumattiecības ar visiem pakalpojumu sniedzējiem nav sakārtotas.

Ministrijas sarakste ar Babītes novada domi par ūdenssaimniecības pakalpojumu organizēšanu  Babītes novadā, prasot Ūdenssaimniecības pakalpojumu likumā noteikto pašvaldības pienākumu ievērošanu, ilgst jau vairāk nekā divus gadus. No Babītes novada iedzīvotājiem atkārtoti tiek saņemtas sūdzības par ūdenssaimniecības pakalpojumu sniedzēju rīcību, kā arī par to, ka pašvaldība neiesaistās problēmu risināšanā, neslēdz līgumu ar ūdenssaimniecības pakalpojumu sniedzēju un nenosaka maksu par šiem pakalpojumiem.

Babītes novadā ir 29 ciemi, no tiem lielākie 13 ciemi, kur iedzīvotāju skaits ir no 100-4000, bet Babītes novada pašvaldība ir deleģējusi pašvaldības SIA “Babītes siltums” tiesības sniegt sabiedriskos ūdenssaimniecības pakalpojumus tikai četros no tiem. Pēc ministrijas rīcībā esošās informācijas, Babītes novada dome nav noslēgusi nepieciešamos līgumus par sabiedrisko ūdenssaimniecības pakalpojumu sniegšanu vēl septiņos lielākajos ciemos, kā arī vairumā minēto ciemu nav noteikusi maksu par ūdenssaimniecības pakalpojumiem. Pēc februārī saņemtās ministrijas vēstules jautājums Babītē sakārtots tikai ar vienu pakalpojuma sniedzēju, kas nodrošina ūdenssaimniecības pakalpojumus tikai vienā no ciemiem. 

VARAM atkārtoti vērš uzmanību, ka pašvaldības jēga ir vienoti, pašvaldības līmenī veikt tos uzdevumus, ko iedzīvotāji nevar īstenot kopīgi, tostarp ūdenssaimniecības pakalpojumus. Līdz ar to ministrija norāda, ka iedzīvotāju tiesības uz šo nozīmīgo pakalpojumu ir jānodrošina bez kavēšanās.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.