Menu
 

Ropažos prātus jauc karjers Apriņķis.lv

  • Autors:  Liene Ozola
Netālu no iecerētās jaunā karjera izstrādes vietas atrodas vecais karjers, kur darbi notiek jau vairāku gadu garumā. Foto – Liene Ozola Netālu no iecerētās jaunā karjera izstrādes vietas atrodas vecais karjers, kur darbi notiek jau vairāku gadu garumā. Foto – Liene Ozola

Skaļā un emocionālā gaisotnē pagājušās nedēļas nogalē tika aizvadīta iedzīvotāju diskusija par Ropažu novada teritorijas plānojuma 2019.–2031. gadam izstrādātajā pirmajā redakcijā iekļauto dolomīta ieguves karjeru teritorijas zonas paplašināšanu. Karjeru teritorijas paplašināšana attiecas uz Villasmuižas, Vāverkroga un Lielkangaru teritorijām.

Aktīvākie iedzīvotāji pauž bažas, ka jaunu dolomīta ieguves vietu izveidošana pasliktinās dzīves kvalitāti apkārtējo māju īpašniekiem. Iedzīvotāju satraukumu savā labā izmanto atsevišķi domes deputāti, savukārt uzņēmējs, kurš plāno karjeru attīstīt, uzskata, ka tikai speciālisti var veikt ietekmes uz vidi novērtējumu. Pašvaldībā skaidro, ka iedzīvotāju viedoklis tiks respektēts.

Villasmuižas ciemata iedzīvotājus biedē karjera paplašināšana

Uzklausīt iedzīvotāju viedokli par dolomīta karjera teritorijas paplašināšanu “Rīgas Apriņķa Avīzes” korespondente devās uz viesu namu “Pie Zeltītes”, kur piektdienas rītā lietas būtību izklāstīt bija gatava netālā Villasmuižas ciemata iedzīvotāja Ilze Rozenberga. Izrādās, Ilzei jau ir pieredze cīņā pret dolomīta karjeriem, jo iepriekš viņa aktīvi iestājusies pret nelegālu karjeru izveidi nedaudz nostāk, bet arī Ropažu novada teritorijā, turklāt toreiz karjera slēgšanu esot izdevies panākt tikai pēc sešus gadus ilgas iedzīvotāju neatlaidības.

“Lietas būtība ir tāda, ka, vēl izstrādājot 2004.–2018. gada detālplānojumu, pašvaldība Villamuižas un apkārtnes iedzīvotājiem solīja, ka karjera izstrāde nenotiks otrpus vecajam dzelzceļam. Taču šobrīd tiek apspriests priekšlikums karjeru veidot arī dzelzceļam pretējā pusē, kur tuvumā ir dzīvojamās mājas. Pavisam tuvu ciematam,” skaidro Ilze, kartē iezīmējot strīdīgo robežu.

“Mēs it kā neesam blakus, bet skaņas un putekļi ies uz mūsu māju pusi. Skaņa ir šausmīga. Vasaras vakaros, kad vēlamies atpūsties un mierīgi baudīt vakaru, tas nav īsti iespējams, jo visu laiku ir dzirdama monotona skaņa, kas rodas, darbinot dolomīta skaldīšanas iekārtu, turklāt visu nakti tiek darbināti divi trīs milzīgi ūdens sūkņi, kas arī rada nepārtrauktu troksni. Es nemaz nerunāju par tiem trokšņiem, kas rodas, dolomītu spridzinot,” stāsta Ilze, piebilstot, ka tikšanās laikā ar iedzīvotājiem no dolomīta karjera izstrādātāja “DSG karjeri” tā arī neesot panākti solījumi skaņas slāpēt.

Iedzīvotāju neizpratni radījis fakts, ka Ropažu novada pašvaldības dome pieņēmusi jaunus saistošos noteikumus, kuros paredzēts, ka karjera robeža var iet gar apdzīvotām teritorijām ne tuvāk kā 100 metru attālumā. Ilze Rozenberga uzskata, ka 100 metru ir krietni par maz, jo vējainā laikā, ja vējš nāk no karjera puses, tuvējā apkārtne esot kā ar pelniem apbērta.

Satraukumu savā labā izmanto deputāti

Tomēr, kā allaž strīdus situācijās, viedokļi ir atšķirīgi. Uzklausot zemesgabala, uz kura atrodas karjers, īpašnieka Edgara Veigura (SIA “DSG karjeri”) viedokli, “Rīgas Apriņķa Avīze” uzzināja, ka patiesībā tas neesot tik daudz iedzīvotāju, cik vairāku deputātu organizēts protesta pasākums. Iedzīvotāju protestus ļoti aktīvi rosinot un atbalstot vairāki pašvaldības, arī opozīcijas, deputāti, piemēram, Klaudija Terēza Hēla (ievēlēta no “Vienotības”), Renāte Gremze (ievēlēta no “Vienotības”), Jānis Grigaļūns (ievēlēts no Aināra Šlesera partijas “Vienoti Latvijai”) un Aivars Oleksāns (ievēlēts no “Vienotības”). E. Veigurs pauž neizpratni par protesta organizatoru nezināšanu, jo karjera izveides procesā esot paredzēts ilgs un pamatīgs ietekmes uz vidi novērtējuma process, ko veic Valsts vides dienests.

“Šajā procesā, kas ilgst apmēram gadu, tiek vispusīgi izvērtēta paredzamā objekta ietekme uz visu apkārtējo vidi – gan skaņu un trokšņu līmenis, gan iespējamās vibrācijas, tiek modelēta ietekme uz ūdens un gruntsūdens kvalitāti. Turklāt šajā procesā ir paredzētas vairākas projekta publiskās apspriešanas. Un, ja speciālisti atzīs, ka kaut kas var traucēt tuvējās apkārtnes iedzīvotājus, atļauja veidot karjeru netiks izsniegta vai tiks izsniegta ar norādi, ka kaitīgā ietekme ir jānovērš. Tas nav tik vienkāršs process,” stāsta Edgars Veigurs.

Viņš uzskata, ka ir vērts veidot konstruktīvu sarunu, jo viņa mērķis esot sadarboties, lai ieguvējas būtu abas puses. Jau šobrīd uzņēmējs ir gatavs novada vajadzībām atvēlēt 5000 tonnu šķembu ceļu sakārtošanai. Novada ieguvums, karjeru attīstot, būtu arī dabas resursa nodokļa ieņēmumu pieaugums, kā arī jaunu darbavietu pieejamība.

Pašvaldība sola projektu koriģēt

Ropažu novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Inga Koleča “Rīgas Apriņķa Avīzei” pastāstīja, ka pašvaldība šobrīd strādā pie jaunā novada teritorijas plānojuma 2019.–2031. gadam. Viens no priekšlikumiem, kas iekļauts apspriešanai, ir arī zemesgabala “Dižzvirgzdiņi” īpašnieka priekšlikums par iespējamu karjera zonas izveidi 26,55 ha platībā. Šobrīd esot izstrādāta teritorijas plānojuma pirmā redakcija, ir notikusi arī pirmā sabiedriskā apspriešana.

Lai noskaidrotu iedzīvotāju viedokli un diskutētu, Ropažu novada pašvaldība 11. aprīlī aicinājusi iedzīvotājus uz diskusiju par dolomīta ieguves karjeru teritorijas zonas iespējamo paplašināšanu. Karjeru teritorijas paplašināšana attiecas uz Villasmuižas, Vāverkroga un Lielkangaru teritorijām. Diskusijas laikā iedzīvotāji pauduši neapmierinātību un kategoriski iebilduši pret karjeru izstrādes teritorijas paplašināšanu. Iedzīvotāji vācot parakstus pret jaunu karjeru izveidi konkrētajā teritorijā.

Kā informēja Inga Koleča, šobrīd pašvaldībā nav pieņemts lēmums par karjera izveidi konkrētajā teritorijā. Ņemot vērā iedzīvotāju viedokli, teritorijas plānojuma projekta redakcija tiks koriģēta un vēlreiz nodota sabiedriskajai apspriešanai. Tikai pēc tam Ropažu novada domē tiks pieņemts gala lēmums par teritorijas plānojuma apstiprināšanu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.