Menu
 

Salaspilī pabeigta daudzdzīvokļu mājas renovācija vairāk nekā 1,7 miljonu eiro vērtībā

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - salaspils.lv Foto - salaspils.lv

25.aprīlī svinīgi noslēgsies daudzdzīvokļu ēkas renovācijas projekts Daugavas ielā 2, Salaspilī. Renovācijā kopumā ieguldīti vairāk nekā 1,7 miljoni eiro. No tiem 722 tūkstoši ir "Altum" grants jeb dāvinājums no ES fondu līdzekļiem, bet programmas līdzfinansējumu kopumā vairāk nekā miljona eiro apmērā aizdevuma veidā nodrošināja "Swedbank".

120 dzīvokļu nams Daugavas ielā 2 ir būvēts vēl padomju laikā. 2009. gadā tika sasaukta mājas pilnsapulce, nodibināta iedzīvotāju biedrība un pieņemts lēmums pārņemt namu savā pārvaldībā, pavēstīja Salaspils novada domes sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Lolita Balcerbule.

Ēkai bija nopietni bojājumi: nodrupuši ķieģeļi un apmetums, mājas fasādē radušās plaisas, bojāti kāpņutelpu stikla bloki, nolietojušies logi, tāpēc tika veikts pamatīgs tehniskā stāvokļa audits un grunts ģeodēziskā izpēte, uz plaisām fasādē tika uzlikti marķieri. Tie uzrādīja, ka plaisas turpina paplašināties – māja burtiski “veras vaļā”, un tā steidzami jāglābj.

Risinājums bija 2016. gadā uzsāktā jaunā "Altum" energoefektivitātes programma, savukārt Salaspils novada pašvaldība apmaksāja projekta izstrādi un uzņēmuma "Salaspils siltums" speciālisti palīdzēja sagatavot visu nepieciešamo tehnisko un juridisko dokumentāciju.

Projekta izstrāde tika uzsākta 2016. gadā un pabeigta aptuveni septiņu mēnešu laikā, bet jau 2017. gadā tika izsludināts konkurss būvniekiem.

Rekonstrukcijas gaitā ir veikta mājas pilastru un to pamatu labošana un stiprināšana, ēkas karkasa "savilkšana" ar metāla stieņiem, drenāžas sistēmas izbūve un radīts jauns siltummezgls, kas ļauj regulēt atšķirīgu siltuma padevi fasādes ziemeļu un dienvidu pusēm, tā būtiski ietaupot siltumenerģiju. Ir nosiltinātas ēkas ārsienas, jumta un pagraba pārsegums, nomainīti logi, kāpņu telpu stikla bloki un ieejas durvis. Renovācijas gaitā visā mājā veikta apkures sistēmas regulāciju un balansēšana, atjaunota novecojušo maģistrālo apkures cauruļvadu siltumizolācija, uzlabota ventilācijas sistēma un katrā dzīvoklī uzstādītas rekuperācijas iekārtas.

Ceturtdien projekta noslēguma ceremonijā piedalīsies Salaspils novada domes priekšsēdētājs, uzņēmuma “Salaspils Siltums” vadība un speciālisti, “Swedbank” un “Altum” pārstāvji, būvnieki un arī atjaunotās mājas iedzīvotāji.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.