Menu
 

Ropažu novadā notiks ģimeņu festivāls "Meža stāsti Kangaros"

  • Autors:  www.ropazi.lv
Ropažu novadā notiks ģimeņu festivāls "Meža stāsti Kangaros"

11.maijā Ropažu novada pašvaldība aicina iedzīvotājus un viesus iesaistīties Lielo Kangaru meža “modināšanā”, vēršot uzmanību uz tajā slēptajām kultūrvēstures un dabas vērtībām un bagātībām. Festivāls “Meža stāsti Kangaros” vienlaikus būs arī jaunizveidotā kultūrtūrisma objekta atvēršanas svētki.

Festivāla aktivitātes, kuru nosaukumi personificē Kangaru mežam raksturīgas nianses, izvietosies dabas takas teritorijā kā atsevišķas darbnīcas un pulcēšanās vietas. Tās aicinās iepazīt Latvijas dabas daudzveidības un kultūras mijiedarbību caur mūziku, drāmu, amatu mākslu, folkloru un zinātni.

Festivāls “Meža stāsti Kangaros” “dzīvos” Kangaru mežā ar devīzi: “Uzzināt. Iepazīt. Saudzēt.”

Aktivitāte “Zinātāju mežs” – dažādu nozaru pētnieku zinātniski pētniecisko lekciju kopums:

- “Kangaru Kalnu ģeoloģiskā veidošanās” (Agnis Rečs, Latvijas Universitātes Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultātes pētnieks);

- “Dabas zaļā aptieka” vēstīs par mežā un citur Latvijas dabā sastopamajiem augiem, kurus iespējams efektīvi izmantot tautas medicīnā (Līga Eglīte, “Cēsu Kultūras un Tūrisma centra” pārstāve);

- “Lielā vīra gulta – Ķoderu pilskalns” vēstīs par Ķoderu pilskalna izpētes vēsturi (Elīna Guščika, Latvijas Universitātes Vēstures un Filozofijas fakultātes lektore un pētniece);

- “Pavasara sēnes - ēst vai ne?” vēstīs par pavasara periodā mežā sastopamajām sēnēm un to izmantošanu uzturā (Liene Dārta Lukstiņa, Latvijas Valsts Mežzinātnes institūta “Silava” laborante);

- “Koks un kokmateriāls” vēstīs par pareizu koksnes iegūšanu, sagatavošanu un izmantošanu (Solvita Krodziniece, Latvijas Lauksaimniecības Universitātes Meža fakultātes pētniece);

- “Virvju izgatavošana no liepu mizām” (senu amatu meistars, Edvards Puciriuss no Igaunijas);

- “Lībiešu valodas mantojums Ropažu novadā” vēstīs par Ropažu novadā sastopamajiem vietvārdiem, kuri cēlušies no lībiešu valodas (Valts Ernštreits, Latvijas Universitātes Lībiešu institūta vadītājs).

Aktivitāte “Amatu mežs” – mūsdienās praktizējošu, senu amatu meistaru paraugdemonstrējumi un darbnīcas, kurās tiks iesaistīts ikviens apmeklētājs:

- Kaula un raga apstrādes darbnīca ar pētnieku Viesturu Āboltiņu;

- Podniecība ar podniekiem Baibu un Eināru Dumpjiem;

- Dēļu plēsēju un tēsēju darbnīca ar Artūru Zirni un Juri Deģi;

- Audumu krāsošana ar meža veltēm, kopā ar Aneti Karlsoni;

- Loku meistara darbnīca ar vēsturisko loku izgatavošanas meistaru Māri Zvēru.

Aktivitāte “Līvzemes mežs” – akcentēs līvu kultūras klātesamību Kangaru teritorijā (arī Kangaru nosaukums cēlies no līvu valodas, kas tulkojumā nozīmē “kalns”).

Tradicionālās kultūras popularizētājas, folkloras draugu kopas “Skandinieki” vadītājas Julgī Staltes un līvu kultūras pārstāvju vadībā, apmeklētāji tiks aicināti:

- mācīties dzīvnieku, putnu un koku nosaukumus līvu valodā, tos pierakstīt un izgatavot sev piekariņus;

- kopā dziedāt līvu dziesmas kokles pavadījumā;

- iepazīt līvu ticējumus un folkloru un spēlēt spēles līvu valodā.

Koncerts “Skaņu mežs” – labdabīga mūzika, dabas un kultūras mijiedarbībā; bauda un satikšanās vieta, neierastā vidē. Vakara koncertā “Skaņu mežs”, kas simbolizē cilvēka ciešo saikni ar dabu, uzstāsies Latvijā pazīstami dziesminieki –Imants Daksis, Ansamblis “Manta” un grupa “Baložu pilni pagalmi”.

Aktivitāte “Ezera mežs” - izglītojoši pārgājieni ar purva slēpēm pa pārpurvojušo Kangaru ezera malu kopā ar organizāciju “Purva bridēji”.

Aktivitāte “Teiku un nostāstu mežs” – teikas un nostāstus par Kangaru kalniem stāstīs profesionāls aktieris, iejuzdamies Kangaru stāstnieka lomā.

Aktivitāte “Zvaigžņu mežs” - spoguļu radīta visuma telpa - kubs “EsKosmoss”, kurā skaņas un gaismu apvienojums ļaus vaļu fantāzijām. Telpā ikvienam tiks dota iespēja sadzirdēt un saredzēt pašam savu senču teikas fantāziju, šķērsojot robežu starp meža dzīvo realitāti, spoguļu un sevis radīto.

Spēle “Noķer dabu” – spēle, trīs sarežģītības līmeņos, ikvienu jaunizveidotās dabas takas apmeklētāju iepazīstinās ar dabas unikālajām vērtībām dabas liegumā “Lielie Kangari”.

Dabas liegumā “Lielie Kangari”, NATURA 2000 teritorijā, līdzās Kangaru ezeram, 2018. gada nogalē Ropažu novada pašvaldība izbūvējusi dabas taku un Latvijā otro augstāko skatu torni. Līdz šim apkaimē zināmais kultūrtūrisma objekts ir atdzimis no jauna un ar katru dienu aizvien vairāk piesaista tūristus no malu malām. Tomēr šī 2 km garā dabas taka ved cauri meža un purva teritorijai, kas atrodas līdzās unikāliem dabas veidojumiem, sevī slēpj īpaši aizsargājamu augu un dzīvnieku sugu daudzveidību un liecības pat no aizvēstures laikiem, kam ir nozīmīga loma kultūras veidošanās procesos. Par to sabiedrību plašāk iepazīstinās festivāls “Meža stāsti Kangaros”.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.